Πέταξε η πρώτη ασύρματη ρομποτική μύγα!

Περίληψη: Η ιδέα της δημιουργίας «ρομποτικών εντόμων» ταλαιπωρεί τους επιστήμονες πάνω από 10 χρόνια. Το πρόβλημα μέχρι...

Η ιδέα της δημιουργίας «ρομποτικών εντόμων» ταλαιπωρεί τους επιστήμονες πάνω από 10 χρόνια. Το πρόβλημα μέχρι σήμερα ήταν το βάρος των εξαρτημάτων, κάτι που ανάγκαζε τις μέχρι τώρα υλοποιήσεις να στηρίζονται σε ενσύρματη σύνδεση για την τροφοδοσία ενέργειας, ώστε να μπορούν να πετάνε. Αυτό μέχρι σήμερα, αφού για πρώτη φορά μία ομάδα μηχανικών του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον κατάφερε να κόψει αυτό τον «ομφάλιο λώρο» δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο δημιούργημά τους, το RoboFly, να πραγματοποιήσει την πρώτη ασύρματη πτήση του.Tο RoboFly είναι ένα microdrone, το οποίο κινείται ανεβοκατεβάζοντας μηχανικά φτερά, καθώς είναι πολύ μικρό για να διαθέτει έλικες όπως τα μεγάλα drones. Το RoboFly, που αποτελεί διάδοχο του RoboBee, είναι λίγο βαρύτερο από μία οδοντογλυφίδα, ελάχιστα μεγαλύτερο από μία κανονική μύγα και παίρνει ενέργεια με τη βοήθεια μιας ακτίνας λέιζερ που χτυπάει μία εξίσου μικρή φωτοβολταϊκή κυψέλη, η οποία βρίσκεται ενωμένη πάνω από το RoboFly, μετατρέποντας  την ενέργεια του λέιζερ σε ηλεκτρισμό.Ακόμα και έτσι όμως, η δέσμη του λέιζερ δεν παρέχει αρκετή τάση, ώστε το RoboFly να μπορεί να κινεί τα μηχανικά του φτερά, για αυτό και η ομάδα σχεδίασε ένα μικρό κύκλωμα το οποίο μετατρέπει τα 7 Volt που βγάζει η φωτοβολταϊκή κυψέλη σε 240 Volt, που απαιτούνται για την πτήση. Επιπρόσθετα ένας μικροελεγκτής παίζει το ρόλο του «εγκεφάλου» για τον έλεγχο της πτήσης, δίνοντας εντολές στα φτερά για το πώς να κινούνται.Για την ώρα το RoboFly μπορεί μόνο να απογειωθεί και να προσγειωθεί, αφού μόλις χαθεί η επαφή με την ακτίνα λέιζερ, η ενέργεια τελειώνει και τη πτήση σταματάει. Στο μέλλον στόχος είναι το RoboFly να μπορεί να τροφοδοτείται με μικροσκοπικές μπαταρίες ή να δέχεται ενέργεια ασύρματα μέσω ραδιοσυχνοτήτων. Επίσης, μελλοντικές εκδόσεις θα διαθέτουν πιο εξελιγμένο εγκέφαλο και αισθητήρες, ώστε να μπορούν να πλοηγούνται αυτόνομα και ολοκληρώνουν εργασίες.

Τέτοια microdrones έχουν πολλά πλεονεκτήματα, καθώς είναι φθηνά και μπορούν εύκολα να τρυπώσουν σε στενά μέρη, όπου είναι αδύνατο να εισχωρήσουν μεγάλα drones. Στο μέλλον θα μπορούν να βοηθούν σε διάφορες αποστολές, από την παρακολούθηση γεωργικών καλλιεργειών, μέχρι την παροχή υποστήριξης  σε φυσικές καταστροφές ή την ανίχνευση διαρροών σε αγωγούς μεταφοράς αερίων (π.χ. μεθανίου).