Philip Reeve: Δύο απολαυστικά βιβλία από τον μετρ της φαντασίας

Περίληψη: «Δεν ταξιδεύω συχνά. Απλά κάθομαι σπίτι και φαντάζομαι παράξενους κόσμους», είχε κάποτε πει σε συνέντευξή...

«Δεν ταξιδεύω συχνά. Απλά κάθομαι σπίτι και φαντάζομαι παράξενους κόσμους», είχε κάποτε πει σε συνέντευξή του ο Philip Reeve. Αν ανήκεις κι εσύ σε αυτούς που ανυπομονούν να έρθουν τα Χριστούγεννα -όχι για να πάρουν τους δρόμους, αλλά για να χαρούν τη ζεστασιά του σπιτιού- τα βιβλία σου κλείνουν το μάτι! Καινούργιοι κόσμοι σε περιμένουν στις σελίδες, για να τους ανακαλύψεις, καθώς γεμίζεις τις μπαταρίες σου για τη νέα χρονιά.

Μιλώντας για τον Philip Reeve, αυτόν τον μετρ της εφηβικής (και όχι μόνο) φαντασίας, δεν μπορούμε παρά να αναφερθούμε στις «Φονικές Μηχανές», το πρώτο τουμυθιστόρημα, που πίσω στο 2001 τον καθιέρωσε στη συνείδηση του κοινού. Σε ένα μέλλον που διαδραματίζεται χίλια χρόνια μετά το σήμερα, η Γη είναι κατεστραμμένη από τον Εξηντάλεπτο Πόλεμο, τους σεισμούς, τις ηφαιστιακές εκρήξεις και τις πλημμύρες που προέκυψαν από το λιώσιμο των πολικών πάγων.

Oι πόλεις (το Λονδίνο στην περίπτωσή μας) δεν μένουν εκεί που είναι, αλλά περιφέρονται πάνω από την ερημωμένη Γη και ταξιδεύουν, καταβροχθίζοντας η μία την άλλη. Κι όμως, αυτό που αχνοφέγγει στο βάθος είναι ένα φωτεινότερο αύριο. Πολύ περισσότερο από ένα δυστοπικό εφηβικό μυθιστόρημα, οι Φονικές Μηχανές είναι μια συναρπαστική περιπέτεια πουπερνάει μέσα από τον ζόφο για να οδηγηθεί στην ελπίδα. Η κινηματογραφική της μεταφορά σε σκηνοθεσία Christian Rivers παίζεται αυτές τις μέρες στις αίθουσες, φέρνοντας ξανά στην επικαιρότητα ένα βιβλίο που σιγά-σιγά διεκδικεί τον τίτλο του «κλασικού».

Κι όταν οι 300 σελίδες των Φονικών Μηχανών διαβαστούν; Ε, τότε υπάρχει η συνέχειά τους, το «Χρυσάφι των Αρπακτικών», που κυκλοφορεί σε νέα version από τις εκδόσεις Μίνωας! Έχοντας εγκαταλείψει το Λονδίνο στο πρώτο βιβλίο της σειράς, ο Τομ και η Έστερ, έπειτα από χρόνια περιπλάνησης και καταδίωξης από τους αεροπλόους της Πράσινης Καταιγίδας, καταλήγουν στην αρκτική πολιτεία Άνκορατζ. Προκύπτει όμως ένα ερώτημα: Τι καταφύγιο μπορεί να προσφέρει μια πόλη χτυπημένηαπό την πανούκλα και στοιχειωμένη από θανάσιμα μυστικά;

Η συνέχεια …επί του βιβλίου. Η χριστουγεννιάτικη δράση μόλις ξεκίνησε!