Public photo challenge: Μένουμε σπίτι, φωτογραφίζουμε non-stop!

Περίληψη: Μένουμε σπίτι αλλά δεν χάνουμε την έπμνευσή μας! Φτιάξαμε ένα φωτογραφικό challenge, ένα παιχνίδι, για να κάνεις level up το ταλέντο σου με καθημερινά αντικείμενα. Ξεκινάμε;

Ναι, η παρατεταμένη παραμονή στο σπίτι -σε πρώτη όψη- φαίνεται ότι ρίχνει τα «ποσοστά» έμπνευσης, έτσι δεν είναι; Όχι, θα πούμε εμείς! Περιβάλλεσαι από δεκάδες αντικείμενα που μπορούν να... σπρώξουν το δημιουργικό σου πνεύμα - γιατί να μη το εκμεταλλευτείς λοιπόν; Για να σε βοηθήσουμε να κάνεις το πρώτο βήμα, σε προκαλούμε να φωτογραφίσεις τα αντικείμενα που σε περιτριγυρίζουν! Για να σε παρακινήσουμε ακόμα περισσότερο, κάναμε το Challenge «επίσημο». Δες παρακάτω όλες τις λεπτομέρειες της πρόκλησης, τα αντικείμενα που θέλουμε να μετατρέψεις σε αριστουργήματα, μερικές τεχνικές για να τα φωτογραφίσεις σωστά αλλά και τον εξοπλισμό που χρειάζεσαι. Πάμε να τα δούμε ένα προς ένα!

Τι είναι το #PublicPhotoChallenge;

Ένα παιχνίδι! Πρόκειται για 5 διαφορετικές προκλήσεις φωτογραφίας, όλες σχετικές με «κλικ», που μπορείς να δοκιμάσεις μέσα και γύρω από το σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να συνδεθούμε, να μοιραστούμε και να κρατήσουμε τον εαυτό μας απασχολημένο με κάτι θετικό και δημιουργικό. Μπορείς φυσικά να ανεβάσεις τις φωτογραφίες σου στα Social Media με το hashtag #PublicPhotoChallenge - θα χαρούμε πολύ να δούμε το αποτέλεσμα!

Challenge #1 – Φωτογραφίζουμε βιβλία

Το πρώτο μας θέμα είναι το αγαπημένο μας βιβλίο. Διάλεξε κατά προτίμηση ένα μεγάλο βιβλίο με παχιές σελίδες. Τοποθέτησέ τις όπως φαίνεται στην εικόνα παραπάνω, ρίξε μπόλικο φως από πίσω και... κλικ! Θα σου προτείναμε να προγραμματίσεις τις λήψεις σου για το βράδυ, σε σκοτεινό δωμάτιο. Επιπλέον η φωτογραφική σου θα πρέπει να σταθεροποιηθεί με ένα τρίποδο ή, έστω, να τοποθετηθεί σε μια επίπεδη επιφάνεια.

Challenge #2 – Splash φωτογραφίες

Αιχμαλώτισε την τέλεια στιγμή, εκείνη που ένα καθημερινό αντικείμενο «λούζεται» από νερό. Σκοπός σου είναι να σταματήσεις τον χρόνο ακριβώς την κατάλληλη στιγμή. Για να το πετύχεις αυτό χρειάζεσαι μια φωτογραφική με πολύ υψηλή ταχύτητα κλείστρου και το ISO στο τέρμα. Η φωτογραφία θα βγει σκοτεινή, καθώς το κλείστρο θα μείνει για ελάχιστο χρόνο ανοιχτό, γι’ αυτό χρειάζεται επίσης μπόλικο φυσικό φως. Ένα μεγάλο γυάλινο σκεύος, νερό, μερικά φρούτα και είσαι έτοιμος!

Challenge #3 – Αφηρημένα σχέδια με λάδι και νερό

Λάδι και νερό δεν ταιριάζουν και πολύ και αυτή την αντίθεση θέλουμε να αναδείξεις με τις φωτογραφίες σου. Πειραματίσου με τις επιφάνειες που θα βάλεις τα δύο υλικά και παίξε με τις αντανακλάσεις του φωτός. Φτιάξε ψυχεδελικά σχέδια με δύο μόνο υλικά και την κάμερά σου!

Challenge #4 – Self Portraits

Ναι είναι λίγο κλισέ, το ξέρουμε, τα πορτραίτα όμως δεν παύουν να είναι ενδιαφέροντα. Πάρε τη φωτογραφική μηχανή σου στο χέρι, μπες μπροστά από έναν καθρέφτη και σκέψου έναν τρόπο να φτιάξεις μια πρωτότυπη σύνθεση, τραβώντας φωτογραφία του εαυτού σου!

Challenge #5 – Focus στο ψυγείο

Το τελευταίο challenge είναι πολύ απλό: δώσε φως στο θέμα σου χρησιμοποιώντας τη LED λάμπα του ψυγείου. Πόσο δημιουργικός μπορείς να γίνεις; Διάλεξε γωνίες, άδειασε ράφια και πάμε! Οι περιορισμοί μπορούν να γεννήσουν δημιουργικότητα και αυτό επιδιώκουμε με την τελευταία πρόκληση!

Και τώρα.. εξοπλισμός!

Αφού, λοιπόν, ξέρεις πώς να ολοκληρώσεις το challenge, πάμε να δούμε και τον απαραίτητο εξοπλισμό, για να πετύχεις τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Όπως είδες, θα χρειαστεί να «παίξεις» με τις ρυθμίσεις της κάμεράς σου, οπότε χρειάζεσαι είτε μια DSLR ή μια mirrorless μηχανή.

Πρώτη επιλογή η Canon EOS 2000D, η οποία συνοδεύεται από τον φακό 18-55mm. Αυτό το εστιακό μήκος είναι ιδανικό για κοντινές λήψεις, όπως αυτές μέσα στο σπίτι. Η ανάλυση του αισθητήρα φτάνει μέχρι και τα 24,2MP ενώ το ISO μέχρι και 12800. H Canon 800D προσφέρει την ίδια ανάλυση αλλά είναι πιο εξελιγμένη. Ο 18-55mm φακός της συσκευασίας διαθέτει σταθεροποίηση ενώ το ISO φτάνει μέχρι και 25600.

Το επόμενο βήμα γίνεται με την Canon EOS 250DΤα μεγάλα της πλεονεκτήματα είναι η οθόνη αφής, για ευκολότερο χειρισμό και η 4K ανάλυση στο βίντεο. Και εδώ ο 18-55mm φακός ενσωματώνει σύστημα σταθεροποίησης, με την ανάλυση να είναι παρόμοια με τις υπόλοιπες μέχρι τώρα προτάσεις και να φτάνει τα 24,1MP. Για το απόλυτο εργαλείο φωτογράφισης, βέβαια, καμία από τις παραπάνω επιλογές δεν σε καλύπτει. Η Canon EOS 6D Mark II αφήνει πίσω της κάθε άλλη επιλογή, καθώς διαθέτει αισθητήρα Full Frame και τρομερό ISO 50-40000. Απευθύνεται σε επαγγελματίες που δεν συμβιβάζονται με τίποτα λιγότερο από το... κορυφαίο.

Αν πάλι δεν έχεις επαγγελματικές βλέψεις, τότε ίσως να σου ταιριάζει περισσότερο μια mirrorless μηχανή, η οποία προσφέρει παρόμοια ποιότητα εικόνας, χωρίς τον μεγάλο όγκο της DSLR. Η Canon EOS M100, μαζί με φακό 15-45mm, είναι μια από τις πιο compact προτάσεις που μπορείς να βρεις στην κατηγορία. Καταγράφει και αυτή στιγμές στα 24,2MP, διαθέτει περιστρεφόμενη οθόνη αφής και μπορεί να τραβήξει βίντεο Full HD στα 30fps. Ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στο βίντεο μπορείς να δώσεις με την Canon EOS M50. Τραβά πλάνα σε ποιότητα , διαθέτει ακόμα πιο εύχρηστη, αρθρωτή οθόνη αφής και ο φακός του πακέτου διαθέτει σταθεροποίηση.

Βρήκες την επόμενή σου φωτογραφική μηχανή; Τέλεια! Πάμε να δούμε τώρα και τι άλλο θα χρειαστείς για να ανταποκριθείς στην πρόκληση. Για αρχή ένα τρίποδο. Αν διαλέξεις μια ελαφριά μηχανή και θες να έρθεις όσο πιο κοντά γίνεται στο θέμα σου, χωρίς να χρειαστεί να πειράξεις τις ρυθμίσεις της κάμερας, τότε μπορείς να επιλέξεις το Polaroid Mini 8. Για μεγαλύτερες μηχανές χρειάζεσαι κάτι πιο στιβαρό, όπως το Polaroid Tripod 57 το οποίο επεκτείνεται μέχρι και 1,45 μέτρα ή το Polaroid Tripod 72 το οποίο φτάνει μέχρι το 1,81m. Ακόμα μεγαλύτερη αντοχή έχει το Manfrotto Off Road Tripod, το οποίο είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο. Αν είσαι γενικά δραστήριος τύπος και περιμένεις πώς και πώς να λήξει ο «συναγερμός» του κορονοϊού, τότε τσέκαρε τα μπατόν πεζοπορίας Manfrotto Off Road Aluminum Walking Sticks, τα οποία μπορούν με μία κίνηση να γίνουν μονόποδα για τη φωτογραφική σου μηχανή.

Τι άλλο χρειάζεσαι; Για να συμπληρώσεις το φωτογραφικό σου πακέτο, μπορείς να επενδύσεις σε έναν ποιοτικότερο φακό, σε σχέση με αυτόν που περιλαμβάνεται συνήθως στη συσκευασία μίας DSLR ή mirrorless μηχανής. Ο Canon EF 24mm f/2.8 είναι ένας prime φακός που θα σου δώσει πολύ ποιοτικότερες λήψεις σε κοντινή απόσταση. Για να παίξεις ακόμα περισσότερο με το φως της κάθε σκηνής, επένδυσε και σε ένα φίλτρο. Το Polaroid Circular Polarized κουμπώνει σε φακούς διαμέτρου 43mm και σου δίνει τον πλήρη έλεγχο της αντίθεσης. Το Polaroid Kit 55mm  σου δίνει ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία, καθώς διαθέτει 3 διαφορετικά φίλτρα στη συσκευασία. Για τις σκηνές που θες να... λούσεις με φως καλό θα ήταν να επενδύσεις και σε ένα εξωτερικό φλας όπως το Rollei Flash 56. Τέλος, αν στον εξοπλισμό σου έχεις ήδη κάποια action camera, τότε κούμπωσε επάνω της ένα πλωτό σφουγγάρι, για να συνεχίσεις να τραβάς πλάνα και φωτογραφίες στο νερό, χωρίς να φοβάσαι μήπως η μηχανή καταλήξει στον πάτο της θάλασσας.

Πώς σου φαίνεται, νιώθεις έτοιμος να πάρεις μέρος στο Public Photo Challenge; Μήπως είναι η ευκαιρία να γίνεις μέλος της ομάδας των #Publicistas ανεβάζοντας φωτογραφίες ή βίντεο στο Instagram με τις αγαπημένες σου συνήθειες όσο μένουμε σπίτι; Κάνε tag το @public_stores και ανέβασε φωτογραφίες ή video χρησιμοποιώντας τα hashtags #PublicistasGreece και #PublicPhotoChallenge.

Μένουμε σπίτι, παραμένουμε δημιουργικοί!