Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να φορτίζεις τις συσκευές σου;

Περίληψη: Οι συσκευές που χρησιμοποιείς καθημερινά γίνονται όλο και καλύτερες όσο περνάει ο καιρός, αλλά ένα...

Οι συσκευές που χρησιμοποιείς καθημερινά γίνονται όλο και καλύτερες όσο περνάει ο καιρός, αλλά ένα χαρακτηριστικό τους έχει μείνει στάσιμο μέσα στα χρόνια, η μπαταρία. Η τεχνολογία μπαταρίας που χρησιμοποιείται σε όλες τις σύγχρονες συσκευές, όπως smartphone, laptop, tablet κ.α. είναι ιόντων λιθίου. Η απόδοση κάθε μπαταρίας λιθίου είναι αναπόφευκτο πως θα μειωθεί με τον καιρό οπότε καλό είναι να αγοράζεις συσκευές με μεγάλες μπαταρίες οι οποίες θα αντέξουν περισσότερα χρόνια.

Εκτός από αυτό, όμως, σημαντικό ρόλο στη διάρκεια ζωής μίας μπαταρία λιθίου παίζει και ο τρόπος της φόρτισής της. Δημιουργήσαμε λοιπόν αυτό το άρθρο με συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να κρατήσεις την μπαταρία σου σε καλή κατάσταση για περισσότερο καιρό.

Φόρτιση το βράδυ

Ένας από τους πιο γνωστούς μύθους είναι πως η απόδοση μίας μπαταρίας λιθίου μειώνεται πιο γρήγορα άμα αφήνουμε τις συσκευές μας να φορτίζουν με τις ώρες. Η αλήθεια είναι πως όλα τα σύγχρονα gadget διαθέτουν ενσωματωμένες προστασίες για την μπαταρία που μένει πολλές ώρες στη φόρτιση. Έτσι, όταν η μπαταρία φτάσει στο 100% η φόρτιση σταματά και ο φορτιστής παρέχει ελάχιστο ρεύμα ίσα ίσα για να μένει πάντα στο 100% η συσκευή σου μέχρι να το βγάλεις από την πρίζα. Θεωρητικά υπάρχει μία μεγαλύτερη φθορά στη μπαταρία αλλά η διαφορά είναι μηδαμινή. Αν φυσικά μπορείς να το αποφύγεις τότε ακόμα καλύτερα, απλά η συνεχόμενη φόρτιση για πολλές ώρες δεν θα «σκοτώσει» τη μπαταρία όπως πολλοί πιστεύουν.

Θερμοκρασία λειτουργίας

Αυτό που θα επηρεάσει αρνητικά τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σου είναι η θερμοκρασία της. Αυτός είναι ο μόνος ουσιαστικός λόγος για να μην μείνει μία μπαταρία πολύ ώρα στην πρίζα. Η εσωτερική θερμοκρασία της μπαταρίας πρέπει θεωρητικά να μένει μεταξύ 20 και 25οC για τη βέλτιστη απόδοση. Οπότε, αν μπορείς, καλό θα ήταν να αποφύγεις τη φόρτιση στο αμάξι ή τις ώρες με πολύ ζέστη.

Το ίδιο ισχύει και για τη μπαταρία του laptop σου. Δεν πειράζει να το αφήσεις για ώρες στην πρίζα όσο δουλεύεις αλλά φρόντισε να υπάρχει καλή κυκλοφορία αέρα. Αν η μπαταρία είναι αποσπώμενη τότε μπορείς να την βγάλεις τελείως αν θα δουλεύεις σε αυτό για ώρες, απλά πρόσεχε μην αποσυνδέσεις κατά λάθος το φορτιστή και σβήσει το μηχάνημά σου.

Πλήρης αποφόρτιση

Ένας ακόμα μύθος που είναι κατάλοιπο παλαιότερων τεχνολογιών μπαταρίας είναι πως η μπαταρία πρέπει να αποφορτίσει πλήρως για να την φορτίσουμε. Αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση για τις μπαταρίες λιθίου, και αντίθετα είναι κακό για την υγεία της μπαταρίας. Η φόρτιση του smartphone, του laptop και όποιας άλλης συσκευής, θα πρέπει να ξεκινήσει πριν αυτή αποφορτιστεί τελείως. Αν τύχει ποτέ να σβήσει η συσκευή σου δεν πειράζει, απλά καλό είναι να μην γίνει συνήθεια.

Μερική φόρτιση

Σε συνέχεια του προηγούμενου tip, οι μικρότερες φορτίσεις κάνουν καλό στη μπαταρία της συσκευής σου. Φεύγεις σε λίγο από το γραφείο και το smartphone έχει 30% μπαταρία; Βάλε το κινητό σου να φορτίσει για λίγο και μην το φορτίσεις για πολλές ώρες μόλις γυρίσεις στο σπίτι. Οι μικροί κύκλοι φόρτισης θα βοηθήσουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σου.

Χρησιμοποίησε τη συσκευή σου

Καλά όλα τα παραπάνω αλλά μην αφήσεις τη ζωή της μπαταρίας να επηρεάσει τη χρήση σου. Όσο και να προσέξεις, η μπαταρία της συσκευής σου έχει ημερομηνία λήξης. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να την παρατείνεις με τους τρόπους που είδαμε παραπάνω. Πάνω από όλα όμως οι συσκευές σου είναι εργαλεία που σε βοηθούν καθημερινά σε δεκάδες πράγματα. Εκμεταλλεύσου λοιπόν τις δυνατότητές τους χωρίς να αγχώνεσαι για την υγεία της μπαταρίας. Αν μπορείς να ακολουθήσεις τις συμβουλές αυτές έχει καλώς, διαφορετικά, «κακομεταχειρίσου» την μπαταρία. Γι’ αυτό και αγόρασες τις συσκευές σου άλλωστε, για να τις χρησιμοποιείς. Γιακάθε ενδεχόμενο πάντως μπορείς να έχεις μαζί σου ένα powerbank για να μπορείς να φορτίσεις τη μπαταρίατων συσκευών σου όπως ακριβώς θέλεις εσύ.