Πώς να απασχολήσετε δημιουργικά τα παιδιά στις διακοπές

Περίληψη: Αν είσαι γονιός, πιθανότατα έχεις κι εσύ βρεθεί ήδη μπροστά στο ερώτημα «πώς να απσχολήσω τα παιδιά τώρα...

Αν είσαι γονιός, πιθανότατα έχεις κι εσύ βρεθεί ήδη μπροστά στο ερώτημα «πώς να απσχολήσω τα παιδιά τώρα που τελείωσε το σχολείο;». Η μόνη και αλάνθαστη λύση είναι να φροντίσουμε ώστε να εμπλουτίσουμε το καθημερινό τους πρόγραμμα με διαφορετικές και ποικίλες δραστηριότητες. Καλό είναι οι δραστηριότητες αυτές αφενός να απασχολήσουν δημιουργικά τα παιδιά, παράλληλα όμως να έχουν όσο το δυνατόν εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Βιβλία, βιβλία, βιβλία...

Οι διάφορες σειρές βιβλίων με δημιουργικές-εκπαιδευτικές δραστηριότητες, αλλά και βιβλία γνώσεων ή ψυχαγωγικά, είναι οπωσδήποτε μια πολύ καλή ιδέα για να απασχολούνται τα παιδιά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο βραβευμένος με το βραβείο Αndersen εικονογράφος, Χρήστος Δήμος, προτείνει στο Public Blog μια σειρά από αξιόλογα βιβλία για παιδιά:
  • « Το Χειμωνόσπιτο», συγγρ. Δημήτρης  Κάσσαρης, εικ. Βασίλης Παπατσαρούχας, μουσ. Νίκος Ξανθούλης, εκδ. ΚΑΛΕΝΤΗΣ
Ένα ιδιαίτερο μουσικό παραμύθι, που με τρόπο ποιητικό μιλά στα παιδιά για τις αληθινές αξίες τη ζωής, όπως η αλληλεγγύη, η μοιρασιά, η προσφορά και η αγάπη.
  • «Χιονισμένη πλατεία», συγγρ. Βασίλης Κουτσιαρής-Γιάννης Διακομανώλης, εικ. Σάντρα Ελευθερίου, ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ
Ένα μυθιστόρημα γεμάτο μυστήριο και ανατροπές όπου πραγματεύεται το ψέμα και τις φυσικές συνέπειές του.Μια τρυφερή ιστορία που μας φανερώνει τα συναισθήματα και την αγωνία επιβίωσης ενός άσπρου σκύλου που πηγαινοέρχεται χρόνια σε μια φιλοζωική οργάνωση. Μια όμορφη ιστορία για τη σημαντικότητα της υιοθεσίας αδέσποτων ζώων.Μια ιστορία για παιδιά και μαμάδες, μια ιστορία για την αυτοεκτίμηση και για το σημαντικό ρόλο που παίζει η ματιά της μητέρας όταν αντανακλά θετική εικόνα για το παιδί της.
  • «Καληνύχτα Όβελ» συγγρ. Παναγιώτα – Στρίκου Τομοπούλου, εικ. Χρύσα Σπυρίδωνος, εκδ. ΠΑΡΡΗΣΙΑ
Ένα παραμύθι για την ανταποδοτικότητα και την ισορροπία στις σχέσεις.Ο συγγραφέας με μία «διαδραστική» ιστορία αναθέτει στους αναγνώστες του, αφού μάθουν για το ναυάγιο των Αντικυθήρων, να ψάξουν για ένα πεισματάρικο αλογάκι που παραμένει ακόμα στον βυθό και να δώσουν το δικό τους τέλος στην ιστορία.Παράλληλα, σειρές βιβλίων με δημιουργικές-εκπαιδευτικές δραστηριότητες υπάρχουν πολλές και απευθύνονται σε παιδιά από την προσχολική ηλικία μέχρι και τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού. Μια βόλτα από το κοντινότερο κατάστημα Public ή το public.gr θα σας βοηθήσει να επιλέξετε ένα τέτοιο βιβλίο που να ταιριάζει στην αισθητική σας αλλά κυρίως στα ενδιαφέροντα και στην ηλικία του παιδιού σας, όπως το Το πανηγύρι των γρίφων! που απευθύνεται σε παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού. Για μεγαλύτερες τάξεις του δημοτικού υπάρχουν επίσης ενδιαφέρουσες προτάσεις, όπως η σειρά Φανταστικές καλοκαιρινές διακοπές και τα Σταυρόλεξα γνώσεων.

Moιραστείτε δραστηριότητες μαζί τους

Το καλοκαίρι είναι ευκαιρία για χαλάρωση και για να ξεφύγουμε από τη ρουτίνα. Είναι ευκαιρία για να ακούσουμε τα παιδιά μας και να τους μιλήσουμε για να μπορέσουν κι αυτά να μας ακούσουν και να μας μιλήσουν. Είναι ευκαιρία να κάνουμε τα παιδιά μας να νιώσουν καλά μαζί μας και να θέλουν να προσπαθήσουν. Τότε μπορούμε να τα βοηθήσουμε να δυναμώσουν και μαθησιακά μέσα από τρόπους διασκεδαστικούς και δημιουργικούς, που δεν θα τους θυμίζουν σχολικό πρόγραμμα. Είναι η κατάλληλη περίοδος για κατασκευές που τους επιτρέπει να απελευθερώσουν τη δημιουργικότητά τους, μακριά από τις χειμερινές εργασίες για το σχολείο. Μια πολύ καλή αρχή μπορεί να γίνει με το 3Doodler Start, που αποτελεί "επανάσταση" στην τρισδιάστατη εκτύπωση. Πρόκειται για ένα «στυλό», το οποίο δημιουργεί τρισδιάστατα αντικείμενα μετατρέποντας το κενό σε... καμβά! Στο εσωτερικό του, τοποθετείται ένα ειδικό πλαστικό νήμα ως αναλώσιμο, το οποίο υγροποιείται και βγαίνει από τη μύτη του και την ίδια στιγμή ψύχεται και στερεοποιείται. Από τους δημιουργούς του πρώτου 3D στυλό στον κόσμο, το 3Doodler Start είναι το πρώτο πραγματικά ασφαλές για παιδιά 3D Στυλό. Σχεδιασμένο για τους μικρούς μας καλλιτέχνες για να δημιουργούν εύκολα και γρήγορα σε τρεις διαστάσεις, δημιουργώντας και κατασκευάζοντας ό,τι περνάει από τη φαντασία τους!