Πώς να σβήσεις (εύκολα) τα tweet σου

Περίληψη: Scripta manent (τα γραπτά μένουν) λέει το γνωστό ρητό, και η αλήθεια που κρύβει αυτή...

Scripta manent (τα γραπτά μένουν) λέει το γνωστό ρητό, και η αλήθεια που κρύβει αυτή η φράση δεν ήταν ποτέ πιο επίκαιρη από την εποχή μας, την εποχή των Social Media. Αν και οι περισσότεροι από εμάς απέκτησαν ένα λογαριασμό Facebook, Twitter, Instagram είτε από περιέργεια, είτε για χαβαλέ (τουλάχιστον στην αρχή), οι άνθρωποι που δεν έχουν σήμερα παρουσία στα social media είναι ελάχιστοι.

Κανένα πρόβλημα με αυτό, αρκεί να έχεις στο μυαλό σου ότι όλα αυτά που ποστάρεις online μπορεί να μην τα θυμάσαι ύστερα από λίγο, αλλά παραμένουν εκεί και μπορεί μια μέρα να επιστρέψουν και να σε «στοιχειώσουν».

Eιδικά το Twitter είναι πολύ επιρρεπές σε αυτό το φαινόμενο, πρώτον γιατί δεν προσφέρει λειτουργία μαζικής διαγραφής, και δεύτερον γιατί είναι πολύ εύκολο να απομονωθεί ένα tweet από τα συμφραζόμενα και να βγουν λάθος συμπεράσματα.

Τη χρονιά που μας πέρασε είχαμε αρκετά ηχηρά παραδείγματα ανθρώπων που «πλήρωσαν» αρχαία tweets, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση εκείνη του σκηνοθέτη James Gunn των Guardians of the Galaxy, o οποίος απολύθηκε από τη Disney εξαιτίας μιας σειράς προσβλητικών tweets, πολλά εκ των οποίων ήταν ποσταρισμένα πριν από σχεδόν μια δεκαετία.

Αν και το θέμα της διαγραφής των tweets εγείρει για ορισμένους ζήτημα ηθικής, η αλήθεια είναι ότι όλοι μπορεί να έχουμε κάνει στο παρελθόν πράγματα για τα οποία δεν είμαστε περήφανοι, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως οι άνθρωποι αλλάζουν, ωριμάζουν και απόψεις/ιδέες που μπορεί να σε εξέφραζαν στο παρελθόν, μπορεί να μην αντιπροσωπεύουν το σημερινό σου εαυτό.

Αν, λοιπόν, θέλεις και εσύ να καθαρίσεις του timeline του Twitter σου από δημοσιεύσεις που δεν αντιπροσωπεύουν πλέον την αισθητική σου, θα πρέπει να στραφείς σε third party υπηρεσίες, όπως τα TwitWipe, TweetDelete, ΤweetEraser και Cardigan. Και φρόντισε από δω και πέρα  να σκέφτεσαι διπλά και τριπλά πριν γράψεις κάτι.