What's new. Παιδί.
Πως το παιχνίδι βοηθάει στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του παιδιού; (+) 16 προτάσεις παιχνιδιών!
share mail icon share facebook icon share twitter icon share google plus icon
< Πως το παιχνίδι βοηθάει στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του παιδιού; (+) 16 προτάσεις παιχνιδιών!
> Πως το παιχνίδι βοηθάει στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του παιδιού; (+) 16 προτάσεις παιχνιδιών!
20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Πως το παιχνίδι βοηθάει στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του παιδιού; (+) 16 προτάσεις παιχνιδιών!

Πως μπορεί ένα παιδί να εμπλουτίσει το λεξιλόγιο του, αλλά και να αναπτύξει τις δεξιότητες του μέσα από τον πιο διασκεδαστικό τρόπο για αυτό; Το παιχνίδι!

Στα ερωτήματα αυτά μας απάντησε ο Στράτος Αλεξάνδρου, Παιδιατρικός Εργοθεραπευτής, και Δ/ντής των Κέντρων Ειδικής Αγωγής “Προσέγγιση” που λειτουργούν από το 1996 και καλύπτουν παιδιά με αναπτυξιακές και μαθησιακές δυσκολίες.

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθει ένα παιδί τις έννοιες, τις κατηγοριοποιήσεις και να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του είναι το παιχνίδι. Τα παιχνίδια quiz και εννοιών, όπως από την άλλη και η βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας (όπως τα διαδραστικά Pad με στυλό) βοηθούν πάρα πολύ την αντίληψη και τη μνήμη. Από την άλλη, τα παιχνίδια συναρμολόγησης με τη χρήση και της ρομποτικής βοηθούν το παιδί στην κατασκευαστική ικανότητα και την τόνωση της εικόνας και αντίληψης του πώς λειτουργεί το σώμα του. Η χρήση της πλαστελίνης είναι από τις καλύτερες δημιουργικές δραστηριότητες πολυαισθητηριακής τόνωσης και μάθησης για το παιδί.

Η καλλιέργεια της απτικής λειτουργίας, η οπτικοκινητική ωρίμανση, η δημιουργικότητα και η εκμάθηση της αντίληψης των σχημάτων και του σώματος, είναι κάποιες λίγες από τις πολλές ευκαιρίες που παίρνει ένα παιδί ενασχολούμενο με παιχνίδια πλαστελίνης. Τέλος, τα παιχνίδια προσομοίωσης (μανάβικα, παγωτατζίδικα κλπ), βοηθούν την ανάπτυξη δύο πάρα πολύ σημαντικών δεξιοτήτων: Της συμβολικής και προβολικής δεξιότητας των παιδιών, απαραίτητες για την ανάπτυξη της πραξίας, της κοινωνικοποίησης, της λειτουργικότητας, της προσοχής και των ρουτινών.

Στη συνέχεια παρατίθεται μία σειρά από εξαιρετικά κατά τη γνώμη μου παιχνίδια για την ανάπτυξη των τόσο σημαντικών δεξιοτήτων αντίληψης, κατανόησης, ομιλίας, δημιουργικότητας, εννοιολογικής ολοκλήρωσης, πολυαισθητηριακής συνεργασίας, λειτουργικότητας και προβολικότητας.”

16 προτάσεις εκπαιδευτικών παιχνιδιών!

Τα Public έχουν μια πολύ μεγάλη ποικιλία με παιχνίδια που μπορούν να βοηθήσουν το παιδικό μυαλό καθώς και να βοηθήσουν το παιδί να αναπτύξει τις δυνατότητες του, με αρκετά διασκεδαστικό τρόπο. Εμείς διαλέξαμε 16 από αυτά, έτσι ώστε να πάρετε μερικές ιδέες!

Ξεκινάμε με τα πιο πρωτότυπα! Όλοι μικροί δεν θαυμάζαμε τις ταινίες με ρομπότ και δεν λέγαμε ότι στο μέλλον ότι τα ρομπότ θα κυκλοφορούν ανάμεσα μας σαν να ήταν κανονικοί άνθρωποι;

public---steam-robots

Το Sphero SPRK είναι η τρανή απόδειξη ότι το παιχνίδι μπορεί να έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Μπορείς να του δώσεις εντολές κίνησης καθώς και να του αλλάξεις χρώμα led. Βέβαια κάτι πιο κοντά σε «πραγματικό» ρομπότ είναι το Meccano Meccanoid RMS G15 που η εξελιγμένη τεχνολογία και τα 4 υποστηρικτικά μοτέρ που διαθέτει του επιτρέπουν να κινείται με αρκετά ρεαλιστικό τρόπο. Επίσης μην ξεχνάμε και το Meccano Meccanoid RMS G15KS που μπορεί να μοιάζει με το προηγούμενο καθώς διαθέτει την ίδια εξελιγμένη τεχνολογία αλλά αυτό διαθέτει 8 υποστηρικτικά μοτέρ που το βοηθούν να κινείται με ρεαλιστικό τρόπο, καθώς και αναγνώριση φωνής. Αρκετά cool ε;

PUBLIC---PLAY-DOH

Έπειτα περνάμε στα αγαπημένα σε όλων μας Lego. Κάθε βαζάκι με τον αγαπημένο σου ήρωα που θα διαλέξεις εμπεριέχει και ένα μοναδικό καλούπι ώστε να δημιουργήσεις τις κατάλληλες σκηνές για το παιχνίδι σου!

Μπορείς να διαλέξεις το Play-Doh Star Wars για μοναδικές μάχες σε έναν μακρινό γαλαξία! Βέβαια μπορεί να μην έχει διάθεση για μονομαχίες και να θες κάτι πιο χαλαρό ίσως να οργανώσεις κάποιο Party. Και τι δεν πρέπει να λείπει από ένα καλό party; Μια καλή τούρτα, πολλές πίτσες και ανεξαρτήτου εποχής παγωτά. Και αν πέσει κίνηση στον δρόμο προς το σπίτι μην ανησυχείς ο τροχονόμος θα ρυθμίσει την κυκλοφορία. Αν πάλι είσαι φιλόζωος υπάρχουν και για σένα αυτά τα υπέροχα βαζάκια. Μπορείς είτε να ανοίξεις ένα μαγαζί είτε να κάτσεις παρέα με τους «φίλους» σου και να παίξεις.

Public---eksupnoulis

Τέλος περνάμε στις πιο σταθερές αξίες. Τα επιτραπέζια παιχνίδια. Τα επιτραπέζια ίσως είναι τα πιο γνωστά για τον εκπαιδευτικό του χαρακτήρα καθώς μπορούν να θεωρηθούν μια μικρή εγκυκλοπαίδεια, διότι μέσα απο αυτά μπορείς να μάθες γεωγραφία, να αναγνωρίζεις τα ζωάκια και τους ήχους τους, μπορεις να μάθεις και τα νούμερα. Στις μέρες μας βέβαια τα παιδιά εκτίθενται πιο πολύ στην τεχνολογία. Γι’αυτό υπάρχει το ηλεκτρονικό κουίζ, μέσα απο ένα κουίζ με πολλές δραστηριότητες το ηλεκτρονικό στυλό σε κατευθύνει ανάλογα με τα χρώματα που έχει, καθώς και σου αποκαλύπτει αν έδωσες τις σωστές απαντήσεις. Επίσης υπάρχει και το Πρώτο Μου Pad όπου μέσα από αυτό το παιδί μπορεί μαθαίνει τους αριθμούς, τις πράξεις, αγγλικές λέξεις, τα αθλήματα, τα ζώα, τα σχήματα και τα χρώματα. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Σχετικές ειδήσεις

    Copyright © 2019 Publicworld S.A.
    Public Blog