What's new. Παιδί.
Βοηθάνε τα εκπαιδευτικά παιχνίδια την νοητική ανάπτυξη του παιδιού; (+) 10 προτάσεις παιχνιδιών!
share mail icon share facebook icon share twitter icon share google plus icon
< Βοηθάνε τα εκπαιδευτικά παιχνίδια την νοητική ανάπτυξη του παιδιού; (+) 10 προτάσεις παιχνιδιών!
> Βοηθάνε τα εκπαιδευτικά παιχνίδια την νοητική ανάπτυξη του παιδιού; (+) 10 προτάσεις παιχνιδιών!
13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Βοηθάνε τα εκπαιδευτικά παιχνίδια την νοητική ανάπτυξη του παιδιού; (+) 10 προτάσεις παιχνιδιών!

Πως βοηθάνε τα εκπαιδευτικά παιχνίδια; Γιατί είναι απαραίτητο τα παιδιά να βρίσκουν χρόνο για να διασκεδάζουν;

Στα ερωτήματα αυτά μας απάντησε ο Στράτος Αλεξάνδρου, Παιδιατρικός Εργοθεραπευτής, και Δ/ντής των Κέντρων Ειδικής Αγωγής “Προσέγγιση” που λειτουργούν από το 1996 και καλύπτουν παιδιά με αναπτυξιακές και μαθησιακές δυσκολίες. 

«Το παιχνίδι χωρίζεται σε 2 σημαντικούς τομείς: (α) στην διασκεδαστική ενέργεια που δεν έχει συγκεκριμένο πρακτικό σκοπό παρά μόνον να προσφέρει ευχαρίστηση και (β) στην διασκεδαστική δραστηριότητα που πραγματοποιείται σύμφωνα με συγκεκριμένους κανόνες, με χρήση συγκεκριμένων αντικείμενων που αποσκοπεί είτε στη νίκη είτε στη μάθηση, είτε στη δημιουργία (ονομάζεται «εκπαιδευτικό και δημιουργικό παιχνίδι»).

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν η ζωγραφική, οι χειροτεχνίες και τα κατασκευαστικά παιχνίδια. Είναι η βασικότερη τροφή που απαιτεί ο εγκέφαλος του παιδιού μετά τα 3 έτη (και κύρια μετά τα 4 έτη) για να «τραφεί» με τα απαραίτητα εφόδια των επιτελικών λειτουργιών και της μάθησης. Μέσα από αυτά τα παιχνίδια το παιδί προχωρά σε απαραίτητες δεξιότητες ανάπτυξης που είναι η κεντρική συνοχή, η οργάνωση πληροφοριών, η επίλυση προβλημάτων, η συγκέντρωση προσοχής, η ανάπτυξη της οπτικοκινητικότητας, η εκμάθηση εννοιών, η κρίση, η δημιουργικότητα, η αναστολή και η λογική και αφηρημένη σκέψη. Ταυτόχρονα βοηθούν στην κοινωνικοποίηση του παιδιού, την αμοιβαιότητα και την συναισθηματική ωρίμανση.

Κύριος σκοπός λοιπόν του εκπαιδευτικού και δημιουργικού παιχνιδιού δεν είναι μόνο η ανάπτυξη της νοητικής λειτουργίας του παιδιού αλλά και η ωρίμανση όλης της προσωπικότητάς του πριν αλλά και κατά την ένταξή του στην διαδικασία της δομημένης μάθησης του Δημοτικού Σχολείου.» 

10 προτάσεις εκπαιδευτικών παιχνιδιών με την Ντόρι!

Και επειδή τα σχολεία άνοιξαν και οι μαθητές έχουν ήδη ακούσει το πρώτο κουδούνι, εμείς συγκεντρώσαμε για εσάς τα καλύτερα εκπαιδευτικά παιχνίδια με πρωταγωνίστρια την αγαπημένη Ντόρι που είναι στα φόρτε της αυτή την περίοδο! «Κολυμπάμε, κολυμπάμε, κολυμπάμε, κολυμπάμε» έλεγε η Ντόρι στην ταινία Ψάχνοντας το Νέμο και έδινε μαθήματα θάρρους και επιμονής σε μικρούς και μεγάλους! Κάτι σαν το Keep walking του Johnnie Walker. Στην νέα ταινία Ψάχνοντας την Ντόρι, η οποία διαδραματίζεται ένα χρόνο μετά την επιστροφή του Νέμο στο σπίτι του, είναι η σειρά της ξεχασιάρας Ντόρι να ηγηθεί μιας νέας αναζήτησης και κάνει μικρούς και μεγάλους να θέλουν να την ακολουθήσουν!

Ποια παιχνίδια λοιπόν με πρωταγωνιστή το αγαπημένο ψάρι να διαλέξεις για το παιδί σου ώστε να βοηθήσεις την νοητική του ανάπτυξη;

Τα Public έχουν μια πολύ μεγάλη ποικιλία με παιχνίδια που μπορούν να βοηθήσουν το παιδικό μυαλό με αρκετά διασκεδαστικό τρόπο. Εμείς διαλέξαμε 10 από αυτά, έτσι ώστε να πάρετε μερικές ιδέες.

public---dory

Ξεκινάμε με το παιχνίδι μνήμης Finding Dory το οποίο αποτελείται απο 36 κάρτες και είναι εμπνευσμένο απο την ταινία Finding Dory. Η ζωγραφική εννοείται ό,τι δεν θα μπορούσε να λείπει, είτε με κηρομπογιές, είτε με νερομπογιές, είτε με ξυλομπογιές είναι πάντα δημιουργικό το να ζωγραφίζεις. Βέβαια, υπάρχουν και πιο πρωτότυπα παιχνίδια όπως το Puzzle ζωγραφικής και το σετ φύλλων με ξυλομπογιές για να μην βγεις ποτέ “εκτός ορίων”. 

Και με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων ενα σετ γραφικής ύλης δεν θα μπορούσε να λείπει από καμία σχολική τσάντα. Σίγουρα τα μαθηματικά θα γίνουν πολύ πιο ενδιαφέροντα αν έχεις ένα χάρακα με την αξιολάτρευτη Dory πάνω.

public---dory

Τέλος, σε όλα τα παιδάκια αρέσουν τα αυτοκόλλητα. Τα έχουν συνδέσει με το “μπράβο” της δασκάλας τους πάνω στο τετράδιο της ορθογραφίας. Οπότε, τι καλύτερο από τα αυτοκόλλητα με αυτό το χαριτωμένο, ξεχασιάρικο ψαράκι;

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Σχετικές ειδήσεις

    Copyright © 2019 Publicworld S.A.
    Public Blog