Πόσο μεγάλη τηλεόραση πρέπει να αγοράσω;

Περίληψη: Το μέγεθος είναι η πρώτη παράμετρος που καθορίζει τη διαδικασία επιλογής μιας τηλεόρασης. Αλλά πόσο μεγάλη θα πρέπει να είναι; Ας δούμε την απάντηση!

Κάποτε μία σαραντάρα τηλεόραση μας φαινόταν αδιανόητα μεγάλη για το σαλόνι του σπιτιού, όμως τα τελευταία χρόνια μία τέτοια τηλεόραση μας φαίνεται φυσιολογική ή ακόμα και μικρή. Οι κατασκευαστές, με την εξέλιξη της τεχνολογίας, έχουν καταφέρει να κυκλοφορήσουν μεγαθήρια που ξεπερνούν μέχρι και τις 100 ίντσες, ενώ πλέον είναι σύνηθες κάποιος να αγοράζει για το σαλόνι του μία έξυπνη τηλεόραση πάνω από 47 ίντσες, και για gaming. Τι είναι όμως αυτές οι «ίντσες» και φυσικά ποιο είναι το ιδανικό μέγεθος της τηλεόρασης που πρέπει να έχω στο σαλόνι;

Πώς μεταφράζονται οι ίντσες σε πραγματικές διαστάσεις;

Λοιπόν, ξεκινάμε από τα βασικά. Η ίντσα είναι μονάδα μήκους και ισούται με 2,54 εκατοστά, ενώ συχνά συμβολίζεται με τα αγγλικά διπλά εισαγωγικά ". Το μέγεθος, δηλαδή το πόσες ίντσες είναι μία τηλεόραση, είναι το μήκος της διαγωνίου της εικόνας και, όπως είναι λογικό, όσο περισσότερες οι ίντσες τόσο μεγαλύτερη και η τηλεόραση. Όλες οι τηλεοράσεις έχουν την ίδια αναλογία πλάτους–ύψους (16:9) (και προφανώς ορθογώνιο σχήμα) επομένως το μόνο που χρειάζεται είναι να γνωρίζει κανείς τη διαγώνιο για να υπολογίσει το πλάτος και το ύψος της εικόνας.

  • Διαστάσεις τηλεόρασης 43" σε εκατοστά: 95cm × 53,5cm (πλάτος × ύψος) (περίπου)
  • Διαστάσεις τηλεόρασης 55" σε εκατοστά: 122cm × 68,5cm
  • Διαστάσεις τηλεόρασης 65" σε εκατοστά: 144cm × 81cm
  • Διαστάσεις τηλεόρασης 75" σε εκατοστά: 166cm × 93,5cm
  • Διαστάσεις τηλεόρασης 85" σε εκατοστά: 188cm × 105cm
poso-megali-tileorasi-prepi-na-agoraso-01

Σημείωση: οι διαστάσεις αφορούν το μέγεθος της εικόνας, επομένως η τηλεόραση θα είναι μεγαλύτερη, αναλόγως του μεγέθους του πλαισίου γύρω-γύρω. Επίσης στο ύψος δεν περιλαμβάνεται ούτε η βάση.

Τι μέγεθος τηλεόραση να πάρω για το σαλόνι;

Πολλοί καταναλωτές αγοράζουν τηλεόραση με βασικό κριτήριο την τιμή της ή αν είναι σε προσφορά. Δεν είναι λάθος, όμως γιατί να αγοράσεις τηλεόραση 55 ιντσών όταν το σαλόνι σου είναι μικρό και επαρκεί και 43 ιντσών; Φυσικά υπάρχει και η άλλη πλευρά που νομίζει ότι η τηλεόραση που αγοράζει είναι τεράστια για το σαλόνι του, αλλά τελικά είναι πολύ μικρότερη απ’ όσο την φανταζόταν. Υπάρχει, όμως, ένα αντικειμενικό κριτήριο για το μέγεθος της τηλεόρασης, κι αυτό είναι η απόσταση από την τηλεόραση στην οποία κάθεσαι. Μπορείς να μετρήσεις την απόσταση και να δεις σε τι εύρος παίζεις.

  • 0 έως 1,5 μέτρο τότε μπορείς να αγοράσεις τηλεόραση μέχρι 32”
  • 1,5 μέτρο έως 2 μέτρα τότε μπορείς να αγοράσεις τηλεόραση 37” μέχρι 46”
  • 2 μέτρα έως 2,3 μέτρα τότε μπορείς να αγοράσεις τηλεόραση 46” μέχρι 54”
  • 2,3 μέτρα έως 2,6 μέτρα τότε μπορείς να αγοράσεις τηλεόραση 55” μέχρι 61”
  • 2,6 μέτρα έως 3 μέτρα τότε μπορείς να αγοράσεις τηλεόραση 65” μέχρι 71”
  • 3,2 μέτρα και πάνω τότε μπορείς να αγοράσεις τηλεόραση 75” και άνω
poso-megali-tileorasi-prepi-na-agoraso-02

Σε κάθε περίπτωση, το μέγεθος εξαρτάται και από τη χρήση. Αν θέλεις τηλεόραση μόνο για να βλέπεις ταινίες και να «μπαίνεις» στην εικόνα, ίσως πρέπει να πάρεις λίγο μεγαλύτερη από το προτεινόμενο. Αν όμως απλά βλέπεις live προγράμματα μπορείς και με μικρότερη.

Πόσες ίντσες πρέπει να είναι η τηλεόραση για κρεβατοκάμαρα;

Ανεξαρτήτως μεγέθους, στην κρεβατοκάμαρα το όριο είναι οι 32 ίντσες. Το φως μιας μεγάλης τηλεόρασης μπορεί να σε κρατά ξύπνιο ή να διαταράσσει τον ύπνο σου με τις τυχαίες αυξομειώσεις στη φωτεινότητα. Επομένως, μην σκεφτείς καν να βάλεις σαραντάρα (ή μεγαλύτερη) τηλεόραση στο υπνοδωμάτιο. Καλό θα ήταν, κιόλας, να μειώσεις τη φωτεινότητα, για τον ίδιο λόγο.

Υπάρχουν και μικρές τηλεοράσεις για την κουζίνα;

poso-megali-tileorasi-prepi-na-agoraso-03

Προφανώς και υπάρχουν. Αλλά είναι οι ίδιες! Δεν υπάρχει αδιάβροχη τηλεόραση ειδικά για την κουζίνα, όμως μπορείς να βάλεις μια μικρή τηλεόραση, σίγουρα κάτω από 40 ίντσες, για να έχεις κάτι να παίζει όσο μαγειρεύεις ή και όταν τρως. Εδώ δεν έχει και τόση σημασία το μέγεθος και η ανάλυση.

Πόσο επηρεάζει το μέγεθος της τηλεόρασης την ανάλυση της οθόνης;

Σε γενικές γραμμές, οι κατασκευαστές αυτή τη στιγμή εστιάζουν σε ανάλυση 4K στη συντριπτική πλειοψηφία των μεγεθών. Αν κάνεις μια βόλτα στο Public.gr, θα δεις πως τα μοντέλα σε αυτή την ανάλυση είναι εκατοντάδες, ενώ η αμέσως επόμενη, με μεγάλη διαφορά, είναι η ακριβή ανάλυση 8K, την οποία βρίσκουμε σε μεγάλα μεγέθη και… εξ ίσου μεγάλες τιμές. Πλέον οι αναλύσεις «Full HD» και «HD Ready» περιορίζονται σε μικρά μεγέθη, κάτω από 40 ίντσες. Επομένως δεν χρειάζεται καν σκέψη: 4K it is!

Όποιο μέγεθος και να διαλέξεις, όλες οι τηλεοράσεις σε περιμένουν στα Public!

poso-megali-tileorasi-prepi-na-agoraso-04

Προφανώς! Κι επειδή μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις, πέρνα μια βόλτα από το κοντινότερό σου Public για να δεις τις τηλεοράσεις με τα ίδια σου τα μάτια και να καταλάβεις περί τίνος πρόκειται! Εκεί θα δεις την απίστευτη ποιότητα των νέων OLED της LG, τα χρώματα των ολοκαίνουριων QD-OLED της Samsung, την φωτεινότητα των Sony, και όλα τα κορυφαία μοντέλα των μεγάλων εταιρειών στις τηλεοράσεις! Θα διαλέξεις αυτή που θα σου «χτυπήσει» το μάτι περισσότερο και θα την πάρεις στην καλύτερη τιμή και με όλους τους τρόπους πληρωμής! Ξεκίνα μπαίνοντας στο Public.gr και… καλορίζικη!