Project Limitless: Lenovo και Qualcomm καταργούν τα όρια

Περίληψη: Το project Limitless είναι η είσοδος της Qualcomm και των επεξεργαστών ARM στα… χωράφια των...

Το project Limitless είναι η είσοδος της Qualcomm και των επεξεργαστών ARM στα… χωράφια των «κανονικών» PCs – και μαζί τους φέρνουν και κάποια χαρακτηριστικά από τα smartphones.

Η Qualcomm είναι η γνωστή εταιρεία που κατασκευάζει τους επεξεργαστές Snapdragon και τους οποίους βρίσκουμε σε πολλά, συνήθως high-end, smartphones. Η εταιρεία, όμως, δεν περιορίζεται σε smartphones, tablets και λοιπά, αλλά ονειρεύεται μεγαλεία. Από ένα τέτοιο όνειρο βγήκε και ο Snapdragon 8cx, ο οποίος είναι ένας επεξεργαστής –ή καλύτερα ένα SoC (System on Chip) – βασισμένος στην αρχιτεκτονική ARM, με έτοιμη συνδεσιμότητα στο modem 5G Snapdragon X55. Ο επεξεργαστής αυτός περιέχει οκτώ πυρήνες Kryo 495, οι οποίοι, αναλόγως της παραλλαγής, είναι semi-custom υλοποιήσεις των Cortex A76 ή A55 της ARM. Επίσης, βρίσκουμε μονάδα GPU, την Adreno 680, υποστήριξη για έως και 8 κανάλια μνήμης Low-Power DDR4X, υποστήριξη για δίσκους NVMe και αποθηκευτικά μέσα UFS 3.0.

Το πιο σημαντικό, όμως, όλων αυτών είναι το γεγονός πως η Qualcomm, με πολλά χρόνια εμπειρίας στη σχεδίαση ενεργειακά πολύ αποδοτικών κυκλωμάτων, φέρνει τον Snapdragon 8cx με πολύ χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης σε σχέση με τους τυπικούς επεξεργαστές των AMD και Intel, οι οποίοι κυμαίνονται από τα (χοντρικά) 15 Watt έως και πάνω από 100.

Και κάπου εδώ περνάμε στην Lenovo, η οποία είναι η πρώτη εταιρεία η οποία θα κάνει το μεγάλο βήμα, φέρνοντας τους επεξεργαστές ARM στο χώρο των PC. Το project Limitless είναι αυτή η υλοποίηση της πλατφόρμας ACPC (Always Connected PC) της Qualcomm. Εξωτερικά, το μηχάνημα δεν διαφέρει σε τίποτε από ένα πολύ λεπτό (και όμορφο) laptop, με την οθόνη του, το πληκτρολόγιό του, το touchpad του, τα γνωστά hinges της Lenovo… τίποτε δεν προϊδεάζει τον εξωτερικό παρατηρητή για… μια στιγμή! Για τι; Αν πατήσεις το power button, θα δεις τη γνωστή εικόνα να σε πληροφορεί πως τα Windows 10 φορτώνουν! Ναι, το project Limitless τρέχει Windows, οπότε… τι;

Για να βάλουμε κάτω, λίγο, τα δεδομένα μας: έχουμε ένα νέο laptop με επεξεργαστή και εντόσθια από την Qualcomm, εντοιχισμένο σε ένα θαυμάσιο περιτύλιγμα της Lenovo. Το hardware ακούγεται κομπλέ, οπότε από εκεί είμαστε ok. Στο software, τώρα, τρέχει Windows 10 (for ARM), επομένως και από εκεί είμαστε ok.

Και έχει και ενσωματωμένο 5G modem, για να είναι on-line και με υψηλότατες ταχύτητες σύνδεσης, ακόμη και στα βουνά και στα λαγκάδια. Και οι πρώτες δοκιμές που έχουν κυκλοφορήσει, δείχνουν πως η απόδοση του Qualcomm είναι στα ίδια επίπεδα με έναν Intel Core i5 της σειράς U 8ης γενιάς και κατανάλωσης 15 Watt. Φανταστικό;

Επομένως; Τι μας νοιάζει αν ο επεξεργαστής δεν είναι Intel ή AMD, από τη στιγμή που τρέχει Windows 10 και δεν υπολείπεται σε ταχύτητα – και όχι μόνο “δεν υπολείπεται” αλλά σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά τον i5 κατά 10 ή και 15%;

Η νέα γενιά «always connected» φορητών υπολογιστών είναι εδώ και δεν την έφερε η Intel… την έφερε η Qualcomm, χεράκι-χεράκι με τη Lenovo, που είναι η πρώτη που πίστεψε σε αυτήν!