Project xCloud: Το όραμα της Microsoft για ατελείωτο game streaming

Περίληψη: Μπορεί όταν σκέφτεσαι στο gaming το μυαλό σου να πηγαίνει σε PC και σε κονσόλες,...

Μπορεί όταν σκέφτεσαι στο gaming το μυαλό σου να πηγαίνει σε PC και σε κονσόλες, όμως για κάποιες εταιρείες το μέλλον του gaming δεν βρίσκεται κάπου στο σαλόνι σου αλλά στο cloud. To ίδιο φαίνεται πως πιστεύει και η Microsoft, η οποία παρουσίασε το Project xCloud, μια ειδική πλατφόρμα για game streaming, η οποία έχει σαν στόχο να σου δώσει τη δυνατότητα να απολαμβάνεις τα παιχνίδια σου σε οποιαδήποτε συσκευή/οθόνη, με τον ίδιο τρόπο που σήμερα streamάρεις μουσική και ταινίες.

Για να γίνει, ωστόσο, πραγματικότητα το Project xCloud απαιτείται πολλή δουλειά ακόμα. Προς αυτή την κατεύθυνση η Microsoft παρέχει αυτή τη στιγμή όλες τις ευκολίες στους developers για να μεταφέρουν τον κατάλογο των 3.000+ παιχνιδιών, που είναι σήμερα διαθέσιμα για το Xbox One, στο Project xCloud, και φυσικά να κάνουν το ίδιο για τις μελλοντικές τους κυκλοφορίες.

Ταυτόχρονα τα 54 Azure datacenters, που η εταιρεία έχει διάσπαρτα ανά τον πλανήτη, είναι έτοιμα για να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά της υπηρεσίας, ενώ οι μηχανικοί της εργάζονται πυρετωδώς για την ανάπτυξη νέων τεχνικών καταπολέμησης του lag, με στόχο το Project xCloud να μπορεί να προσφέρει game streaming ακόμα και μέσα από δίκτυα 4G και αργότερα μέσα από δίκτυα 5G. Αυτή τη στιγμή, στα δοκιμαστικά της Microsoft το Project xCloud τρέχει κανονικά στα 10 Megabits/sec, όμως η εταιρεία θέλει η πλατφόρμα να μπορεί να λειτουργήσει σε υψηλό επίπεδο σε ακόμα χαμηλότερες ταχύτητες, μέσα από κάθε είδους δίκτυο. Υπομονή όμως μέχρι του χρόνου που θα ξεκινήσει η public beta τις υπηρεσίες σε επιλεγμένες περιοχές.