«Προσχέδιο»: Μια αισιόδοξη ματιά για το μέλλον μελετώντας το παρελθόν

Περίληψη: Από τις νομαδικές φυλές της αρχαιότητας μέχρι και τις μεγαλουπόλεις του σήμερα, το ανθρώπινο είδος...

Από τις νομαδικές φυλές της αρχαιότητας μέχρι και τις μεγαλουπόλεις του σήμερα, το ανθρώπινο είδος οδηγείται από την ανάγκη για κοινωνικοποίηση. Η δημιουργία ομάδων ήταν κάτι που συνέβαινε παλιότερα, επειδή ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιβίωσή μας. Παρότι, όμως, το ανθρώπινο είδος έχει εξελιχθεί από τότε και συνεχίζει να εξελίσσεται, τα χαρακτηριστικά των κοινωνιών του «χθες» επηρεάζουν ακόμα σε βάθος τη συμπεριφορά μας σήμερα.

Αυτό είναι και το επιχείρημα στο κέντρο του νέου βιβλίου του Νίκολας Α. Χρηστάκη (Nicholas A. Christakis) με τίτλο «Προσχέδιο». Ο κορυφαίος κοινωνιολόγος, καθηγητής του Yale, παρουσιάζει τον κύριο μηχανισμό πίσω από κάθε επιτυχημένη κοινωνία, τα 8 χαρακτηριστικά του οποίου συναντώνται ανά τους αιώνες σε όλες τις ομάδες ανθρώπων. Η συμπεριφορά αυτή έχει γίνει σχεδόν έμφυτο χαρακτηριστικό για το είδος μας, καθώς φαίνεται πως αυτός είναι ένας από τους πιο αποδοτικούς τρόπους για να δημιουργηθεί μια επιτυχημένη κοινωνία.

Μέσα από έναν πολύ ευανάγνωστο λόγο, γεμάτο με χαρακτηριστικά παραδείγματα από όλη την ιστορία, ο Nicholas A. Christakis μας δείχνει πως τελικά οι άνθρωποι μεταξύ μας έχουμε περισσότερα κοινά που μας ενώνουν παρά διαφορές που μας χωρίζουν. Αυτή η άποψη οδηγεί, σχεδόν νομοτελειακά, στο συμπέρασμα ότι για να μπορέσει να ξεπεράσει η ανθρωπότητα τα μεγάλα της προβλήματα θα πρέπει να λειτουργήσει συνεργατικά.

Η συναρπαστική αυτή ανάλυση της ανθρώπινη φύσης θα σε συνεπάρει, όπως συνεπήρε και τον Bill Gates. Καθώς διαβάζει περίπου ένα βιβλίο την εβδομάδα, η γνώμη του Bill Gates έχει μεγάλη βαρύτητα. Όταν λοιπόν ο ιδρυτής της Microsoft εκθειάζει το βιβλίο του Nicholas A. Christakis, αυτομάτως αυτό γίνεται must read!

Βρες το βιβλίο σε ένα κατάστημα Public ή στο public.gr και ετοιμάσου να συναντήσεις από κοντά τον συγγραφέα στις 15 Οκτωβρίου, στις 19.00, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, σε μια ξεχωριστή εκδήλωση, όπου θα συζητήσει για το βιβλίο του με τη δημοσιογράφο Μαριλένα Αστραπέλλου και τον καθηγητή της Παντείου Γιώργο Ευαγγελόπουλο.

Το Public, σε συνεργασία, με τις εκδόσεις Κάτοπτρο, χαρίζουν σε τρεις (3) τυχερούς τρία (3) αντίτυπατου βιβλίου «Προσχέδιο». Πολλαπλές συμμετοχές δεν λαμβάνονται υπόψιν.

Η κλήρωση έγινε και οι νικητές είναι: 

Πάνος Κόνδορος

Δημήτρης Ρούνης

Ελένη Τζατζάκη