Agatha Christie / Σαν σήμερα γεννήθηκε «η βασίλισσα του εγκλήματος»

Περίληψη: Σαν σήμερα γεννήθηκε μία από τις διασημότερες και σπουδαιότερες συγγραφείς παγκοσμίως, η Agatha Christie. Ας την γνωρίσουμε λίγο καλύτερα!

Σαν σήμερα, 131 χρόνια πριν, γεννήθηκε στην Αγγλία η Agatha Mary Clarissa Miller. Η γνωστή σε όλους με το όνομα Agatha Christie ήταν συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων με βασικούς πρωταγωνιστές τον ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό και τη Μις Μαρπλ.

Το πρώτο της βιβλίο, το «Η μυστηριώδης υπόθεση στο Στάιλς», το έγραψε μετά από την προτροπή της αδελφής της και εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 1920. Σε αυτό το βιβλίο μας συστήνει τον ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό, ο οποίος θα πρωταγωνιστήσει σε περισσότερα από είκοσι πέντε βιβλία της.

Το τρίτο μυθιστόρημα του Ηρακλή Πουαρό, «Η δολοφονία του Ρότζερ Άκροϊντ», είναι αυτό που θα εκτινάξει την καριέρα της. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 103 γλώσσες και οι πωλήσεις τους παγκοσμίως, έχουν ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια. Ας δούμε μερικά ενδιαφέροντα facts από τη ζωή της που δεν είναι τόσο γνωστά.

1. Συνολικά έγραψε ογδόντα αστυνομικά μυθιστορήματα. Πέρα όμως από αυτά έχει γράψει και τριάντα συλλογές διηγημάτων, δεκαέξι θεατρικά έργα και έξι ρομαντικά μυθιστορήματα, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Mary Westmacott.

2. Το θεατρικό της έργο «The Mousetrap» αποτελεί το μακροβιότερη παράσταση που έχει υπάρξει ποτέ. Ανέβηκε για πρώτη φορά το 1952 στο West End και έκτοτε δεν έχει σταματήσει ποτέ, παρά μόνο πέρσι λόγω του κορονοϊού. Συνολικά έχει ανέβει περισσότερες από 27.500 φορές.

3. Στον πρώτο γάμο της, το 1914 με τον συνταγματάρχη Archibald Christie, η Agatha εργάστηκε ως βοηθός σε φαρμακείο. Έτσι απέκτησε γνώσεις για τα δηλητήρια, οι οποίες τις χρησίμευσαν για τα μυθιστορήματα της.

4. Στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο εργάστηκε ως νοσοκόμα. Ο σύζυγος της υπηρετούσε στο στρατό και η ίδια τον ακολούθησε ως εθελόντρια νοσοκόμα στον Ερυθρό Σταυρό, στο Torquay.

5. Το 1926, ο Archibald Christie ζήτησε διαζύγιο γιατί ήταν ερωτευμένος με μία άλλη γυναίκα. Στις 3 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς, ο Archie έφυγε από το σπίτι, για να περάσει το Σαββατοκύριακο με την ερωμένη του και το ίδιο απόγευμα η Agatha εξαφανίστηκε. Μετά από 10 ολόκληρες μέρες την εντόπισαν σε ένα ξενοδοχείο οπού οι γιατροί εξετάζοντας την αποφάνθηκαν ότι υπέστη ένα σοβαρό καταθλιπτικό επεισόδιο, το οποίο της προκάλεσε προσωρινή αμνησία.

agatha christie 04

6. Το 1930, η Agatha παντρεύτηκε για δεύτερη φορά, τον Sir Max MAllowan. Ο ίδιος εργαζόταν ως αρχαιολόγος και αυτό επηρέασε βαθύτατα τη συγγραφική της πορεία. Αρχίζει να ακολουθεί τον σύζυγο της, στα ταξίδια που έκανε στην Μέση Ανατολή και να συλλέγει πληροφορίες που θα τη βοηθήσουν στο συγγραφικό της έργο. Ορισμένα αξιοσημείωτα έργα που εμπνεύστηκε και έγραψε, αποτελούν τα «Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές», «Φόνος στην Μεσοποταμία», «Έγκλημα στον Νείλο» και «They Came to Baghdad».

7. Περισσότερα από τριάντα έργα της, έχουν γίνει ταινίες. Ταυτόχρονα πολλά έχουν προβληθεί ως σειρά τηλεταινιών, κατά βάση από το BBC. Μερικά γνωστά εξ αυτών είναι τα «Death on the Nile», «Murder on the Orient Express», «Evil on the Sun», κα. Δυστυχώς η Agatha όσο ζούσε, σιχαινόταν τις περισσότερες από αυτές τις διασκευές.

8. Ο Ηρακλής Πουαρό δεν ήταν ο αγαπημένος ήρωας της Agatha Christie αλλά δεν μπορούσε να παραβλέψει την αγάπη που είχε για αυτόν το αναγνωστικό κοινό. Ο Πουαρό αποτελεί έναν από τους πιο επιτυχημένους ήρωες που έχουν υπάρξει ποτέ. Κύρια απόδειξη αυτού είναι πως για μία και μοναδική φορά στα χρονικά, γράφτηκε νεκρολογία για μυθιστορηματικό χαρακτήρα από τους New York Times.

Αν θες να γνωρίσεις ακόμα καλύτερα τη μεγάλη αυτή συγγραφέα, βρες το βιβλίο που έγραψε η ίδια για τη ζωή της στο public.gr!