Albert Camus: Σαν σήμερα γεννιέται ο σπουδαίος στοχαστής

Περίληψη: Φιλόσοφος, λογοτέχνης, συγγραφέας. Ο Albert Camus επηρεάζει ακόμα και σήμερα τον λογοτεχνικό και πολιτικό κόσμο, 106 χρόνια μετά τη γέννησή του.

Ένας από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους της Γαλλικής λογοτεχνίας γεννήθηκε σαν σήμερα. Ο Albert Camus ήρθε στον κόσμο στις 7 Νοεμβρίου του 1913 στο Mondovi της Αλγερίας από Γάλλους γονείς. Οι εμπειρίες του από την Γαλλική αποικία είχαν μεγάλη επιρροή στη ζωή και το έργο του. Προερχόμενος από εργατική οικογένεια και με συχνή συναναστροφή με τους διανοούμενους της εποχής, ο νεαρός Camus στράφηκε γρήγορα στη φιλοσοφία.

 

Σε ηλικία 25 ετών μετακόμισε στο Παρίσι για να αναλάβει το ρόλο του αρχισυντάκτη στην παριζιάνικη εφημερίδα «Paris-Soir». Η έλευσή του στη Γαλλία συνδυάστηκε χρονικά με την αρχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Δεν έγινε δεκτός στον στρατό αλλά παρέμεινε αρχικά στο Παρίσι όπου και συνέταξε τον πρώτο «κύκλο» του έργου του που αποτελούνταν από ένα μυθιστόρημα, ένα φιλοσοφικό δοκίμιο και μία θεατρική παράσταση. Το μυθιστόρημα είναι «Ο ξένος», ίσως το πιο διάσημο έργο του Καμύ, το οποίο περιστρέφεται γύρω από τον αντι-ήρωα «Μερσώ» και το παράλογο της ύπαρξης. Σημαντική επιρροή για αυτή την ιστορία υπήρξε ο μύθος του Σισύφου, για τον οποίο ο Camus έδωσε τη δική του ερμηνεία στο ομώνυμο δοκίμιό του. Η παράσταση, που συμπλήρωσε την τριλογία, ήταν ο «Καλιγούλας».

Μετά από μία σύντομη επιστροφή στη Αλγερία, γύρισε και πάλι στη Γαλλία, αλλά όχι στο Παρίσι. Αυτή τη φορά βρέθηκε στις Γαλλικές Άλπεις όπου ξεκίνησε να συντάσσει το δεύτερο κύκλο των έργων του. Τα δύο έργα που προήλθαν από αυτή τη φάση της ζωής του ήταν το μυθιστόρημα «Η πανούκλα» και το θεατρικό έργο «Η παρεξήγηση». Το 1943 έρχεται και πάλι στο Παρίσι όπου είναι πλέον διάσημος για τα έργα του. Με το Παρίσι ακόμα υπό Γερμανική κατοχή αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στην αντίσταση.

Η κύρια παρακαταθήκη του Albert Camus είναι σίγουρα ο παραλογισμός, ο οποίος ιδρύθηκε ουσιαστικά από το έργο του. Συχνά συσχετίζεται και με τον υπαρξισμό, όμως, ο ίδιος ο Camus αρνιόταν τον συγκεκριμένο ισχυρισμό. Άλλα σημαντικά του έργα είναι «Ο επαναστατημένος άνθρωπος», «Οι Δαιμονισμένοι» και «Η πτώση». Το 1957, ο Camus έγινε ο δεύτερος νεότερος άνθρωπος που τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, είδηση που τον ξάφνιασε ιδιαίτερα καθώς δεν περίμενε ποτέ να αναδειχθεί νικητής.

Δυστυχώς ο Albert Camus έφυγε από τη ζωή σε πολύ μικρή ηλικία, μόλις 46 ετών, από αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Από τα συντρίμμια ανασύρθηκαν πολλές σελίδες από το επόμενό αυτοβιογραφικό του μυθιστόρημα με τίτλο «Ο πρώτος άνθρωπος», το οποίο κυκλοφόρησε τελικά αρκετά αργότερα με τη βοήθεια της κόρης του. Μία πιο ρεαλιστική όψη της ζωής του Albert Camus θα βρεις στη βιογραφία του Todd Oliver με τίτλο «Αλμπέρ Καμύ, Μια ζωή».

Το έργο του έχει μεγάλη επιρροή ακόμα και σήμερα, αφού ο ίδιος ο Albert Camus έμελλε να μείνει στην ιστορία για τον τρόπο που προσέγγιζε την ανθρώπινη ύπαρξη στα έργα του.