Alexandre Dumas / Σαν σήμερα γεννήθηκε ο σπουδαίος Γάλλος συγγραφέας

Περίληψη: Σήμερα γιορτάζουμε την γέννηση του εμβληματικού Γάλλου συγγραφέα Αλέξανδρου Δουμά. Τα πιο δημοφιλή έργα του είναι «Ο Κόμης Μοντεχρήστος» και «Οι Τρεις Σωματοφύλακες».

Ο Αλέξανδρος Δουμάς (εξελληνισμένος τύπος του Αλεξάντρ Ντιμά), γεννήθηκε στις 24 Ιουλίου 1802 και θεωρείται ένας από τους πιο εμβληματικούς συγγραφείς της Γαλλίας. Απέκτησε παγκόσμιας εμβέλειας φήμη για τα μυθιστορήματα του, αλλά είχε ασχοληθεί και με τη συγγραφή θεατρικών έργων και άρθρων.

Ο πασίγνωστος συγγραφέας γεννήθηκε στο Villers-Cotterêts της Γαλλίας. Ο πατέρας του ονομάζονταν Thomas-Alexandre Dumas, ήταν γιος ενός Γάλλου ευγενούς και υπήρξε στρατηγός της Γαλλικής Επανάστασης. Η μητέρα του ήταν σκλάβα Αφρο-Καραϊβικής καταγωγής και ονομάζονταν Marie-Cessette Dumas.

Ο πατέρας του Αλέξανδρου πέθανε το 1806 και έτσι μεγάλωσε μόνο με τη μητέρα του. Ο Αλέξανδρος στο σχολείο δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για τα μαθήματα του, αλλά διακρινόταν για τα όμορφα γράμματά του. Κάπως έτσι, σε ηλικία 12 ετών άρχισε να εργάζεται ως γραφέας σε ένα συμβολαιογραφείο.

Έπειτα, σε ηλικία 20 ετών πήγε στο Παρίσι και λόγω του γνωστού πατέρα του και της γραφής του ξεκίνησε να εργάζεται ως γραφέας για τον Δούκα της Ορλεάνης. Όμως, το εισόδημά του δεν έφτανε για να του εξασφαλίσει την ζωή που ήθελε να κάνει και για αυτό αποφάσισε να γράφει παράλληλα θεατρικά κείμενα. Ο τρόπος γραφής του ήταν εμπνευσμένος από τον ρομαντισμό και αυτό άρεσε στο κοινό. Ένα από τα πιο γνωστά θεατρικά έργα του είναι «Ο Ερρίκος ο Γ’ και η Αυλή του» (1829). Ενώ ήταν επιτυχημένος και κατάφερε να βγάζει αρκετά χρήματα ως θεατρικός συγγραφέας, η ζωή που είχε επιλέξει ήταν πολυδάπανη. Ταυτόχρονα, οι γνωριμίες του στους κύκλους των γραμμάτων πολλαπλασιάστηκαν.

Στη συνέχεια ο Δουμάς ασχολήθηκε με τη συγγραφή ιστορικών μυθιστορημάτων. Συνεργάστηκε με τον Auguste Maquet, ο οποίος τον βοήθησε με τα ιστορικά στοιχεία. Τα πιο γνωστά του έργα είναι «Ο Κόμης Μοντεχρήστος», «Οι τρεις Σωματοφύλακες», «Μετά Είκοσι Έτη», «Βασίλισσα Μαργκό», «Οι Κορσικανοί Αδελφοί», «Ο Ιππότης του Κόκκινου Σπιτιού», «Ο Υποκόμης της Βραζελόνης» (που περιλαμβάνει το διάσημο «Σιδηρούν Προσωπείο»), και «Η μαύρη τουλίπα».

Ο Γάλλος συγγραφέας έγινε πασίγνωστος και τα μυθιστορήματα του αφησαν ιστορία. Το εισόδημά του έφτασε να είναι πολύ υψηλό, αλλά λόγω της πολυδάπανης ζωής του κατέληγε να συγκεντρώνει αρκετά χρέη. Προκειμένου να τα αποφύγει, διέφυγε από τη Γαλλία για τη Ρωσία. Εν τέλει βρέθηκε στην Ιταλία το 1861 και επέστρεψε στο Παρίσι το 1864. Στις 5 Δεκέμβρη 1870 απεβίωσε στο σπίτι του γιου του, Αλέξανδρου Δουμά του νεότερου, στο Πουί. Το 2002 ο τάφος του μεταφέρθηκε στο Πάνθεον του Παρισιού, οπού είναι συγκεντρωμένες όλες οι εμβληματικές προσωπικότητες της Γαλλίας.