Alfred Hitchcock / Σαν σήμερα έφυγε ο μάστερ του σασπένς

Περίληψη: Το σύγχρονο θρίλερ δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς τον Alfred Hitchcock. Ο Βρετανός σκηνοθέτης έφυγε σαν σήμερα από τη ζωή και εμείς θυμόμαστε την προσφορά του στην τέχνη.

Αν τα θρίλερ είναι το αγαπημένο σου είδος ταινιών τότε ξέρεις ήδη πόσα οφείλει στον Alfred Hitchcock ο κινηματογράφος. Οι εμπειρίες που δημιουργούν στο θεατή τα έργα του ήταν κάτι πρωτόγνωρο για την εποχή τους και πολλές από τις τεχνικές που πρώτος εκείνος εφάρμοσε χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα. Ο Βρετανός σκηνοθέτης με καριέρα σχεδόν 6 δεκαετιών άλλαξε το σινεμά. Σήμερα, 40 χρόνια από το θάνατό του, θυμόμαστε τη συμβολή του στην έβδομη τέχνη.

Η ζωή του ξεκίνησε στις 13 Αυγούστου 1899 στο Λονδίνο. Η παιδική του ηλικία δεν ήταν εύκολη καθώς δεν ήταν λίγες οι φορές που οι γονείς του θα τον τιμωρούσαν ή θα του φέρονταν άδικα. Η συμπεριφορά της οικογένειάς του απέναντι του είναι κάτι που θα έδινε στον Alfred Hitchcock μία βάση για τα γεγονότα σε μερικά από το μετέπειτα έργα του.

Η επαφή του με την τέχνη ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο που φοίτησε, στο όποιο είχε αρκετά μαθήματα γύρω από τις τέχνες. Η καριέρα του ξεκίνησε από τη διαφήμιση. Στην πρώτη του δουλειά θα άρχιζε να γράφει τα πρώτα του άρθρα. Στη βιομηχανία του σινεμά μεταπήδησε το 1920 όταν και προσελήφθη σε θέση σχεδιαστή καρτών για βουβές ταινίες. Πολύ γρήγορα θα έφτανε στη θέση του βοηθού σκηνοθέτη και η πρώτη του ταινία δεν απείχε πολύ ακόμα.

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Alfred Hitchcock ήρθε το 1925 με το «The Pleasure Garden». Η πρώτη επιτυχία όμως θα αργούσε λίγο ακόμα. Αυτή ήταν το «The Lodger: A Story of the London Fog» το οποίο έβαλε τις βάσεις για αυτό που σήμερα αποκαλούμε θρίλερ. Το 1929 θα σκηνοθετούσε το «Blackmail», την πρώτη βρετανική ταινία με ομιλία. Η επόμενη δεκαετία όμως ήταν αυτή που θα τον καθιέρωνε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κλασικά φιλμ όπως το «The 39 Steps» και το «The Lady Vanishes» συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων του 20ου αιώνα για την Αγγλία.

Με αυτά όμως έκλεισε και ένας κύκλος για τον Alfred Hitchcock, ο οποίος το 1939 θα έκανε το άλμα προς το Hollywood. Η επιτυχία ήρθε πολύ γρήγορα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το «Rebecca» του 1940 ήταν η πρώτη του δουλειά στις ΗΠΑ, η οποία μάλιστα τιμήθηκε με το Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Τα τέλη της δεκαετίας του ’40 ήταν η μόνη περίοδος που ο Alfred Hitchcock έμεινε μακριά από τις επιτυχίες, αλλά αυτό δεν κράτησε για πολύ. Τα διασημότερα έργα του θα ερχόντουσαν την δεκαετία του ’60, κατά την οποία κυκλοφόρησαν τα «Psycho» (1960) και «The Birds» (1963).

Στο σύνολο της καριέρας του ο Alfred Hitchcock δημιούργησε πάνω από 50 ταινίες. Το «Χιτσκοκικό» του στυλ, όπου κάθε πλάνο σκοπό έχει να μεγιστοποιήσει το φόβο και το άγχος του θεατή, δουλεύει ακόμα και σήμερα. Για το έργο του -περιέργως- δεν έλαβε ποτέ το Όσκαρ σκηνοθεσίας παρότι ήταν υποψήφιος 5 φορές. Το Δεκέμβριο του 1979 θα λάμβανε μία τεράστια τιμή όμως, καθώς θα έπαιρνε τον τίτλο του ιππότη στη Βρετανία. Τέσσερεις μήνες αργότερα, στις 29 Απριλίου 1980 θα έφευγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω του μία τεράστια καλλιτεχνική παρακαταθήκη.