Αναδρομή στη ζωή και το έργο του σπουδαίου Albert Camus

Περίληψη: Σαν σήμερα, πριν από 108 χρόνια γεννήθηκε ο Albert Camus. Ποιος ήταν ο σπουδαίος Γάλλος στοχαστής και συγγραφέας; Πάμε να το ανακαλύψουμε μαζί!

Η γαλλική λογοτεχνία έχει να επιδείξει πολλές κορυφαίες φιγούρες μέσα στα χρόνια, από τον 18ο αιώνα μέχρι τον 21ο. Ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους εκπροσώπους της είναι ο Albert Camus, ο οποίος τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1957. Ο σημαντικός Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 7 Νοεμβρίου του 1913. Ακόμα κι αν έχουν περάσει τόσα χρόνια από τη γέννησή του και τη δημοσίευση των έργων του, τα κείμενα του Camus παραμένουν μεταξύ των αγαπημένων για αναγνώστες από όλο τον κόσμο. Σήμερα, λοιπόν, στα εκατοστά όγδοα γενέθλια του Albert Camus αξίζει να θυμηθούμε τι είναι αυτό που τον έκανε σπουδαίο και πως καθιερώθηκε μεταξύ των κορυφαίων συγγραφέων του 20ου αιώνα.

Η ιστορία του ξεκινά από την Αλγερία και την πόλη Dréan, η οποία την εποχή της γέννησής του ήταν γαλλική αποικία και ονομαζόταν Mondovi. Ο Albert Camus προερχόταν από φτωχή οικογένεια και αντίθετα από τις επιθυμίες της μητέρας του επέλεξε να σπουδάσει, παρακινούμενος από τους δασκάλους του που αναγνώρισαν τις ικανότητές του. Αυτό τον οδήγησε στο University of Algiers εκεί όπου τον κέρδισε περισσότερο από όλα το ποδόσφαιρο. Όσο για τις σπουδές, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για εκείνον ήταν η φιλοσοφία.

Από τα 25 του και μετά, όταν μετακόμισε για πρώτη φορά στο Παρίσι, ξεκινά το λογοτεχνικό του έργο όπως το γνωρίζουνε μέχρι σήμερα. Το διασημότερο ίσως έργο του, «Ο ξένος», γράφτηκε αυτή την εποχή και μας συστήνει τον παραλογισμό, το λογοτεχνικό ρεύμα με το οποίο συνδέθηκε περισσότερο το έργο του Camus. Ένα ακόμα ρεύμα το οποίο συνδέεται με το έργο του είναι ο υπαρξισμός, αν και ο ίδιος ο συγγραφέας ποτέ δεν συμμεριζόταν αυτή την άποψη. Διάσημα έργα του είναι επίσης «Η πανούκλα», «Ο επαναστατημένος άνθρωπος» και το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα «Ο πρώτος άνθρωπος», το οποίο δημοσιεύτηκε μετά το θάνατό του.

Εκτός από μυθιστορήματα, ο Camus έχει γράψει πολλά δοκίμια, επιστολές, θεατρικές παραστάσεις και σύντομες ιστορίες. Πριν αποκτήσει φήμη ως συγγραφέας είχε εργαστεί κυρίως ως δημοσιογράφος. Πολλές από τις σκέψεις και τις σημειώσεις του έχουν κυκλοφορήσει σε συγκεντρωτικά έργα που αποκαλύπτουν ακόμα καλύτερα το χαρακτήρα και τις αντιλήψεις του. Μία από αυτές είναι και το «Ελευθεριακά γραπτά» στο οποίο αναλύεται η πολιτική του σκέψη. Ο Albert Camus ήταν έντονα πολιτικοποιημένος. Το 1935 έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος, ενώ κατά την κατοχή του Παρισιού από τους Ναζί ήταν μέλος της αντίστασης.

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας του 1957 ήταν μεγάλη έκπληξη για εκείνον. Σύμφωνα με τη Σουηδική Ακαδημία, του απονεμήθηκε για τη «σημαντική λογοτεχνική του παραγωγή, που με καθαρή ειλικρίνεια φωτίζει τα προβλήματα της ανθρώπινης συνείδησης στην εποχή μας». Η λογοτεχνική αυτή καριέρα ξεκίνησε επίσημα το 1936, με την έκδοση μίας θεατρικής παράστασης που είχε γράψει, και συνεχίστηκε ακόμα και μετά το θάνατό του το 1960. Δυστυχώς η ζωή του Albert Camus διακόπηκε μόλις σε ηλικία 46 ετών, λόγω ενός αυτοκινητιστικού δυστυχήματος.

Ο Albert Camus δεν αγαπούσε ιδιαίτερα την ημέρα των γενεθλίων του, όπως απεκαλύπτουν οι σκέψεις του στα ημερολόγιά του. Εμείς, όμως, δεν μπορούμε να μην στρέψουμε την προσοχή μας στη σπουδαία πορεία του μία ημέρα σαν τη σημερινή. Ανακάλυψε την μεγάλη λογοτεχνική παρακαταθήκη του Albert Camus στο Public.gr και «βυθίσου» κι εσύ στο έργο του.