Βραβεία Λογοτεχνίας των ΗΠΑ: Οι μεγάλοι νικητές του 2019

Περίληψη: Τα Εθνικά Βραβεία Λογοτεχνίας των ΗΠΑ απονεμήθηκαν για 69η φορά φέτος. Πέντε ήταν οι μεγάλοι νικητές - πάμε να τους γνωρίσουμε!

Κάθε χρόνο μέσα στο Νοέμβριο το National Book Foundation της Αμερικής επιλέγει τα πέντε καλύτερα βιβλία της χρονιάς που πέρασε. Καθένα από αυτά ανήκει σε μια διαφορετική κατηγορία. Οι πέντε κατηγορίες στις οποίες απονέμονται τα Εθνικά Βραβεία λογοτεχνίας είναι: Μυθιστόρημα, Πεζογράφημα, Ποίηση, Μεταφρασμένη λογοτεχνία και Λογοτεχνία για νέους. Πάμε να γνωρίσουμε τους μεγάλους νικητές για το 2019! 

Στην κατηγορία του μυθιστορήματος το βραβείο απέσπασε η Susan Choi για το έργο της «Trust Exercise». Το νέο της βιβλίο μας ταξιδεύει στα αμερικανικά προάστια της δεκαετίας του ’80, όπου δύο νέοι μαθητές σε δραματική σχολή ερωτεύονται, χωρίς να τους νοιάζει ό,τι συμβαίνει γύρω τους. Η Sarah M. Bloom μάς επιστρέφει στην πραγματικότητα με το «Τhe Yellow House», το οποίο πήρε το βραβείο του καλύτερου πεζογραφήματος. Στις σελίδες του η συγγραφέας αφηγείται την ιστορία της οικογένειάς της τα τελευταία 100 χρόνια.

Η δεύτερη μυθιστορηματική κατηγορία, αυτή της μεταφρασμένη λογοτεχνίας, κατέληξε στον László Krasznahorkai. Ο ούγγρος συγγραφέας κέρδισε το βραβείο για το νέο του βιβλίο «Baron Wenckheim's Homecoming», στο οποίο ένας σύγχρονος πρίγκιπας επιστρέφει στη χώρα του μετά από εξορία χρόνων, με σκοπό να βρει μια παλιά του αγάπη.

Για τη συμβολή του στην αμερικανική ποίηση το προηγούμενο έτος τιμήθηκε ο Arthur Sze. Η ποιητική του συλλογή με τίτλο «Sight Lines» είναι γεμάτη από διαφορετικές φωνές μέσα στο χώρο και το χρόνο. Τέλος, στην κατηγορία της νεανικής λογοτεχνίας, νικητής αναδείχθηκε ο Martin W. Sandler για το βιβλίο του «1919, The Year That Changed America». Από το 1919 πέρασαν 100 χρόνια, αλλά πολλά από τα κοινωνικά ζητήματα μοιάζουν ίδια. Μέσα από το έργο του ο συγγραφέας αναδεικνύει την επίδραση που είχαν τα γεγονότα μίας μόνο χρονιάς και πως κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβεί ξανά...

Και οι πέντε νικητές έδωσαν το παρών σε τελετή που έγινε προς τιμήν τους όπου και παρέλαβαν τα βραβεία τους. Στην ίδια εκδήλωση τιμήθηκαν επίσης και οι Oren Teicher και Edmund White για τη συνολική προσφορά τους στο χώρο της λογοτεχνίας.