Περίληψη: Ο Βρετανός συγγραφέας Charles Dickens γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 7 Φεβρουαρίου 1812. Διάβασε τη βιογραφία του Charles Dickens εδώ!
7 Φεβρουαρίου , 2022 • 5 MINS READ
7 Φεβρουαρίου , 2022 • 5 MINS READ
Περίληψη: Ο Βρετανός συγγραφέας Charles Dickens γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 7 Φεβρουαρίου 1812. Διάβασε τη βιογραφία του Charles Dickens εδώ!
Μέσα από αγαπημένα λογοτεχνικά έργα όπως τα «Όλιβερ Τουίστ», «Μεγάλες προσδοκίες» και «Μία χριστουγεννιάτικη ιστορία», o Charles Dickens έχει θέση ακόμα και σήμερα, 210 χρόνια μετά τη γέννησή του, στη συνείδηση του αναγνωστικού κοινού. Η γέννηση του σπουδαίου Βρετανού συγγραφέα συνέβη σαν σήμερα, στις 7 Φεβρουαρίου 1812. Να μία εξαιρετική ευκαιρία να μάθουμε λίγα περισσότερα για τη ζωή του λοιπόν!
Ο Charles Dickens γεννήθηκε στο Portsmouth. Ήταν το δεύτερο από τα οκτώ παιδιά της οικογένειάς του. Η παιδική του ηλικία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αρκετά ευτυχισμένη, παρότι η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του ήταν αρκετά κακή. Όταν ήταν 10 χρονών μετακόμισε σε μία φτωχή συνοικία του Λονδίνου. To οικονομικά της οικογένειας, όμως, δεν βελτιώθηκαν και ο πατέρας του έφτασε μέχρι και τη φυλακή, λόγω χρεών. Αυτό ανάγκασε τον νεαρό Charles Dickens να παρατήσει το σχολείο και να αναζητήσει δουλειά για να υποστηρίξει την οικογένειά του. Όπως θα έλεγε αργότερα ο ίδιος, αυτή η εμπειρία ήταν η στιγμή που αποχαιρέτησε τη νεανική του αθωότητα.
Ο Dickens ένιωθε προδομένος από τους ενήλικες της ζωής του, καθώς εκείνοι υποτίθεται ότι έπρεπε να τον φροντίζουν. Αντ’ αυτού, βρέθηκε ο ίδιος να φροντίζει την οικογένειά του. Αυτά τα συναισθήματα θα επανεμφανίζονταν αργότερα και στο έργο του. Ευτυχώς του επετράπη να επιστρέψει στο σχολείο, όταν ο πατέρας του κληρονόμησε κάποια χρήματα και κατάφερε να ξεπληρώσει το χρέος του. Στα 15 του, όμως, αναγκάστηκε και πάλι να σταματήσει το σχολείο. Τελικά, το 1827, αποφάσισε να παρατήσει το σχολείο και να πιάσει δουλειά για να βοηθήσει την οικογένειά του. Αυτή του η απόφαση θα ήταν το πρώτο βήμα στην μετέπειτα σπουδαία συγγραφική του καριέρα.
Η πρώτη του δουλειά αφού παράτησε το σχολείο ήταν ως κλητήρας σε δικηγορικό γραφείο. Μετά από ένα χρόνο αποφάσισε να κυνηγήσει την τύχη του ως ανεξάρτητος ρεπόρτερ με τις πρώτες του ιστορίες να προέρχονται από τα δικαστήρια του Λονδίνου. Πολύ σύντομα έφτασε να παράγει ρεπορτάζ για δύο μεγάλες εφημερίδες της πρωτεύουσας της Αγγλίας. Το 1833 ξεκίνησε να υποβάλει τα σκίτσα του σε διάφορα περιοδικά και εφημερίδες, υπό το ψευδώνυμο «Boz». Τρία χρόνια αργότερα θα εκδιδόταν το πρώτο βιβλίο του, «Sketches by Boz», μία συλλογή με σκίτσα του.
Το 1836 θα ερχόταν η έκδοση και του πρώτου μυθιστορήματος του Charles Dickens. Αυτό ήταν το «Posthumous Papers of the Pickwick Club» και δημιουργήθηκε για να προσθέσει μία ιστορία στα σκίτσα του «Boz». Το μυθιστόρημα αποδείχθηκε εξαιρετικά δημοφιλές, πιο δημοφιλές από τα σκίτσα για τα οποία δημιουργήθηκε για να συνοδέψει. Η ιστορία κυκλοφόρησε σε 19 τεύχη, σε διάρκεια 20 μηνών. Ένα από τα στιλ που καθιέρωσε η σειρά ιστοριών του Dickens ήταν το κλείσιμο κάθε «επεισοδίου» με τα λεγόμενα «cliffhangers», τα οποία αφήνουν τον αναγνώστη σε αγωνία και του δίνουν κίνητρο να επιστρέψει για τη συνέχεια.
Λίγο μετά την έκδοση των πρώτων τευχών του βιβλίου του, ο Charles Dickens παντρεύτηκε την Catherine Hogarth, την οποία είχε γνωρίσει το 1834. Ένα χρόνο μετά το γάμο τους, τον Ιανουάριο του 1837, θα αποκτούσαν το πρώτο από τα 10 παιδιά τους, τον Charles. Το 1842 ο Charles Dickens και η σύζυγός τους ταξίδεψαν για 5 μήνες στις ΗΠΑ, διάστημα στο οποίο ο Άγγλος συγγραφέας οργάνωσε διάφορες διαλέξεις. Κατά την επίσκεψή του εξέφρασε δημόσια την αντίθεσή του στην δουλεία και υποστήριξε την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων. Οι διαλέξεις του ξεκίνησαν από τη Virginia και ολοκληρώθηκαν στο Missouri. Η επιτυχία τους ήταν τεράστια, με τον βιογράφο J.B. Priestley να σημειώνει πως κατά την περιοδεία του στις ΗΠΑ, ο Dickens έτυχε «του μεγαλύτερου καλωσορίσματος που είχε πιθανώς οποιοσδήποτε επισκέπτης στην Αμερική.» Τα ταξίδια του συνεχίστηκαν στην Ευρώπη, με τον Dickens να ζει για ένα διάστημα στην Ιταλία, το 1844, και έπειτα στην Ελβετία.
Ο γάμος του Dickens με την Catherine Hogarth θα διαρκούσε μέχρι το 1858. Τα 1850s ήταν γενικότερα μία δύσκολη δεκαετία για τον Charles Dickens, καθώς θα έχανε την κόρη του και τον πατέρα του. Μετά το τέλος του γάμου του ζευγαριού, ο Dickens φέρεται να ξεκίνησε μία σχέση με τη νεαρή ηθοποιό Ellen Ternan, με μερικά σενάρια να θέλουν το δεσμό τους να ξεκινά ακόμα και πριν το επίσημο διαζύγιο του Dickens.
O Charles Dickens εξέδωσε 15 μυθιστορήματα κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ένα από τα σημαντικότερα εξ αυτών, το «Όλιβερ Τουίστ», ήρθε πολύ νωρίς στη συγγραφική του καριέρα. Συγκεκριμένα, ξεκίνησε να το γράφει αμέσως αφού ολοκλήρωσε τα τελευταία μέρη του «Posthumous Papers of the Pickwick Club». Η έκδοση της ιστορίας του Oliver Twist ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 1837 και διήρκησε μέχρι τον Απρίλιο του 1838. Το Νοέμβριο της ίδια χρονιά θα κυκλοφορούσε και ένα βιβλίο με όλη την ιστορία συγκεντρωμένη σε μία έκδοση. Το βιβλίο ακολουθεί την ιστορία ενός ορφανού αγοριού που είναι άστεγο και εμπνεύστηκε σε μεγάλο βαθμό από την δύσκολη παιδική ηλικία του Dickens.
Στις 19 Δεκεμβρίου 1843 κυκλοφόρησε το διασημότερο ίσως μυθιστόρημα του Dickens. Αυτό δεν είναι άλλο από το «Μία χριστουγεννιάτικη ιστορία». Στην κλασική πλέον ιστορία, πρωταγωνιστής είναι ένας μίζερος ηλικιωμένος άνδρας, ο Ebenezer Scrooge, ο οποίος με τη βοήθεια φαντασμάτων θα ανακαλύψει την πραγματική σημασία των Χριστουγέννων. Ο Dickens έγραψε το βιβλίο μέσα σε μόλις 6 εβδομάδες και κυκλοφόρησε την τέλεια περίοδο, ακριβώς πριν τα Χριστούγεννα. Η επιτυχία του αποδείχθηκε μεγάλη, με τις πωλήσεις να φτάνουν τα 6.000 αντίτυπα κατά την πρώτη έκδοση του βιβλίου.
Για άλλους, βέβαια, το σπουδαιότερο έργο του Dickens είναι το μυθιστόρημα «Μεγάλες προσδοκίες». Η ιστορία κυκλοφόρησε αρχικά ως σειρά επεισοδίων, από τον Δεκέμβριο του 1860 μέχρι τον Αύγουστο του 1861, ενώ μία πλήρης έκδοση της ιστορίας κυκλοφόρησε σε βιβλίο τον Οκτώβριο του 1861. Αυτή είναι η δεύτερη ιστορία που ο Dickens αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο. Το βιβλίο ξεχωρίζει για τα θέματα τα οποία πραγματεύεται, όπως ο πλούτος και η φτώχεια, η αγάπη και η απόρριψη, και η μάχη του καλού με το κακό.
Μετά το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου στις ΗΠΑ, αποφάσισε να επισκεφθεί τη χώρα για δεύτερη φορά και να διοργανώσει ξανά μία σειρά από διαλέξεις. Η υγεία του, όμως, επιδεινώθηκε αρκετά όσο ήταν στην Αμερική. Στις 18 Απριλίου 1869 (πίσω στην Αγγλία πια) υπέστη εγκεφαλικό και έτσι ακύρωσε την περιοδεία στην οποία βρισκόταν εκείνη την περίοδο. Συνέχισε όμως να γράφει το τελευταίο του μυθιστόρημα όταν ανέκτησε σε κάποιο βαθμό τις δυνάμεις του. Αυτό ήταν το «The Mystery of Edwin Drood», το οποίο δεν πρόλαβε να τελειώσει ο ίδιος. Στις 8 Ιουνίου 1870 θα υπέφερε από ένα ακόμα εγκεφαλικό, από το οποίο δεν θα ανάρρωνε ποτέ. Μία ημέρα αργότερα, στις 9 Ιουνίου 1870, σε ηλικία 58 ετών θα έφευγε από τη ζωή.
Παρότι έζησε περισσότερο από ενάμιση αιώνα πριν, ο Charles Dickens συγκαταλέγεται ακόμα μεταξύ των κορυφαίων λογοτεχνών της ιστορίας. Ανακάλυψε το πλούσιο έργο του στα βιβλιοπωλεία των καταστημάτων Public και στο Public.gr.