Έφυγε από τη ζωή ο βραβευμένος συνθέτης Ennio Morricone

Περίληψη: Ο Ιταλός μουσικός Ennio Morricone έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών. Στη διάρκεια της καριέρας του συνέθεσε μουσική για περισσότερες από 500 ταινίες και έχει τιμηθεί με Όσκαρ.

Ένας από τους πιο επιδραστικούς και πολυδιάστατους συνθέτες του κινηματογράφου «έφυγε» χθες, 6 Ιουλίου 2020. Ο Ennio Morricone άφησε την τελευταία του πνοή στη Ρώμη σε ηλικία 91 ετών. Ο Ιταλός συνθέτης έχει δημιουργήσει τη μουσική για περισσότερα από 500 έργα και η καριέρα του είναι συνυφασμένη με τα “spaghetti” westerns.

Στη διάρκεια των 70 και πλέον χρόνων που εργάστηκε στη βιομηχανία του κινηματογράφου συνεργάστηκε με τεράστια ονόματα, έγραψε μουσική για κάθε είδους ταινίας και κατέκτησε πολλά βραβεία για το έργο του. Η μουσική του συνόδευε θρίλερ, δράματα ή ακόμα και κωμωδίες. Το σπάνιο ταλέντο του του επέτρεψε να προσαρμόζεται και να δημιουργεί συνεχώς αξιομνημόνευτα κομμάτια.

Μερικές από τις διασημότερες ταινίες που έχουν τη δική του μουσική επένδυση είναι τα «Once Upon a Time in America», «The Untouchables» και «Cinema Paradiso». Τα τελευταία 40 χρόνια έχει συνεργαστεί με σπουδαίους σκηνοθέτες όπως ο John Carpenter, o Brian De Palma και ο Roman Polanski.

Μία από τις τελευταίες συνεργασίες του, αυτή με τον Quentin Tarantino, έμελλε να είναι μία από τις πιο επιτυχημένες για τον Ennio Morricone. Η ταινία «The Hateful Eight» του 2015 φέρει τη δική του μουσική, για την οποία βραβεύτηκε με το Όσκαρ εκείνης της χρονιάς. Για την ίδια ταινία έλαβε επίσης και Χρυσή Σφαίρα. Το πρώτο Όσκαρ στην καριέρα του Ennio Morricone του είχε απονεμηθεί το 2007. Το βραβείο εκείνης της χρονιάς ήταν αναγνώριση για τη συνολική προσφορά του συνθέτη στον κινηματογράφο και όχι μέρος του ετήσιου ανταγωνισμού. Η βραβεύσεις του συμπεριλαμβάνουν ακόμα μία Χρυσή Σφαίρα, 4 Grammy και δεκάδες διεθνή βραβεία.

Η δουλειά η οποία έχει μείνει στη μνήμη των περισσότερων σινεφίλ όμως δεν είναι καμία από τις παραπάνω. Ο Μαέστρο σημάδεψε τα 60s με τη μουσική που συνέθεσε για τα “spaghetti” westerns του Sergio Leone. Συνδυάζοντας τη μουσική με διάφορα πρακτικά ηχητικά εφέ δημιούργησε μελωδίες που έχουν γίνει σχεδόν συνώνυμες με το είδος των western. Η σειρά ταινιών που αργότερα έγινε γνωστή ως «The Dollars Trilogy» περιλάμβανε τις ταινίες «A Fistful of Dollars» (1964), «For a Few Dollars More» (1965) και «The Good, the Bad and the Ugly» (1966) και αποτέλεσε τεράστια εμπορική επιτυχία. Η τριλογία αυτή ήταν που εκτόξευσε την καριέρα του μέχρι τότε «άσημου» Clint Eastwood, ο οποίος ήταν ο πρωταγωνιστής.

Παρά τη μεγάλη του επιτυχία στο Hollywood, επέλεξε να μείνει πιστός στις Ευρωπαϊκές του ρίζες και να συνεχίσει να στηρίζει το ιταλικό σινεμά. Δεν έμαθε ποτέ αγγλικά και το μεγαλύτερο μέρος της ζωή του το πέρασε στη Ρώμη. Η πρωτεύουσα της Ιταλίας ήταν η πόλη στην οποία γεννήθηκε, στις 10 Νοεμβρίου 1928, και η πόλη στην οποία θα έφευγε από τη ζωή 91 χρόνια αργότερα.