Φιόντορ Ντοστογιέφσκι/ Σαν σήμερα γεννήθηκε ο σπουδαίος Ρώσος συγγραφέας

Περίληψη: Σαν σήμερα, πριν 200 χρόνια, γεννήθηκε ο αγαπητός σε όλους συγγραφέας Φιόντορ Ντοστογιέφσκι. Εσύ γνωρίζεις την ιστορία της ζωής του;

Γεννημένος στις 11 Νοεμβρίου του 1821, στη Μόσχα, ο Φιόντορ Μιχάηλοβιτς Ντοστογιέφσκι μεγάλωσε σε μία μεσοαστική οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν στρατιωτικός χειρούργος που μετά τη συνταξιοδότησή του είχε τάσεις αλκοολισμού και βίας. Στην αντίπερα όχθη, η μητέρα του ήταν μία τρυφερή γυναίκα, στην οποία είχε ιδιαίτερη αδυναμία ο Φιόντορ. Ύστερα από το θάνατο της μητέρας του από φυματίωση, ο περίφημος συγγραφέας εστάλη μαζί με τον αδερφό του Μιχαήλ σε οικοτροφείο. Ταυτόχρονα, ο πατέρας του, ως αποτέλεσμα των βίαιων ξεσπασμάτων προς του δουλοπάροικούς του, μία μέρα βρέθηκε δολοφονημένος. Τότε είναι και η στιγμή που ξεκινάνε οι επιληπτικές κρίσεις του Φιόντορ. Στην προσπάθεια του να ξεκινήσει τη δική του πορεία στη ζωή, αποφάσισε να φοιτήσει στη Στρατιωτική Ακαδημία Μηχανικών, στην Αγία Πετρούπολη. Μέσα σε λίγα χρόνια, βρέθηκε χρεοκοπημένος και εθισμένος στον τζόγο.

Fyodor Dostoyevsky Birthday 01

Ύστερα από κάποια χρόνια, το 1844, αρνήθηκε το διορισμό του ύστερα από το πέρας της φοιτητικής του ζωής. Αυτό το γεγονός σηματοδοτεί την απόφασή του να ασχοληθεί με τη συγγραφή και να ζει από την πένα του. Πρώτο του συγγραφικό έργο ήταν «Ο Φτωχόκοσμος», το οποίο και απέσπασε πολύ καλές κριτικές. Καθώς το βιβλίο του γινόταν όλο και πιο γνωστό, οι λογοτεχνικοί κύκλοι του Φιόντορ μεγάλωναν, ώσπου κάποια στιγμή έγινε μέλος μίας ομάδας ουτοπιστών σοσιαλιστών.

Το 1849, στοχοποιήθηκε άθελά του και φυλακίστηκε ως αναμειγμένος στη συνωμοσία για την ανατροπή του τσάρου Νικόλαου του Α’. Μεταφέρθηκε στη Σιβηρία για καταναγκαστικά έργα, ενώ τα εφιαλτικά χρόνια της εκτέλεσης της ποινής του, καθώς και ένας έρωτας με τη Μαρία Ισάγιεβα, αποτέλεσαν την έμπνευσή του για τη συγγραφή του έργου «Αναμνήσεις από το σπίτι των πεθαμένων».

Fyodor Dostoyevsky Birthday 02 (2)

Λίγα χρόνια αργότερα, και συγκεκριμένα το 1864, έχασε τόσο τη γυναίκα του, όσο και τον αδερφό του από φυματίωση, ενώ ανάμεσα στις χρονολογίες 1866 και 1869 εξέδωσε τα αριστουργήματα «Έγκλημα και Τιμωρία», «Ο Ηλίθιος» και «Ο Παίκτης». Ερωτεύτηκε ξανά, αυτή τη φορά την Άννα Γρηγόριεβα, και μέσα στα επόμενα 10 χρόνια εξέδωσε δύο ακόμα περίφημα έργα του, τα «Δαιμονισμένοι» και «Αδερφοί Καραμαζώφ». Το τέλος της ζωής του όμως έμελλε να είναι πολύ κοντινό, αφού στις 9 Φεβρουαρίου του 1881 απεβίωσε, λόγω υπερβολικά έντονων και συχνών επιληπτικών κρίσεων.

Μια ζωή έντονη, με πάθος και ζήλο, με ευτυχία αλλά και κακουχίες. Ένας άνθρωπος ιδιαίτερος, αξιοθαύμαστος και λατρευτός από τον κόσμο. Έργα ανεκτίμητης αξίας. Όλα από τον Φιόντορ Ντοστογιέφσκι. Μπορείς να βρεις μία πληθώρα από τα αριστουργήματα του, με ένα κλικ στο Public.gr!