George Orwell: 70 χρόνια μετά παραμένει άκρως επίκαιρος!

Περίληψη: Συμπληρώνονται ακριβώς επτά δεκαετίες από τον πρόωρο θάνατό του - μια καλή ευκαιρία για αναδρομή σε έργα και ημέρες του σπουδαίου βρετανού συγγραφέα.

Μπορεί να έζησε μόλις 46 χρόνια αλλά κατάφερε μέσα σε αυτά να δημιουργήσει κάποια από τα πιο επιδραστικά λογοτεχνικά έργα του 20ου αιώνα. Φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από τον πρόωρο θάνατο του George Orwell και είναι η κατάλληλη συγκυρία να αφιερώσουμε μερικές γραμμές στα έργα και τις ημέρες του σπουδαίου βρετανού συγγραφέα.

Η ζωή του ξεκίνησε από την Ινδία, καθώς εκεί βρισκόταν η οικογένειά του, λόγω του στρατιωτικού πατέρα του. Το πραγματικό του όνομα ήταν Eric Arthur Blair και το όνομα George Orwell προέκυψε ως φιλολογικό ψευδώνυμο, το οποίο υιοθέτησε το 1932. Από μικρός είχε τη συνήθεια να γράφει και να επινοεί ιστορίες. Μπορεί η οικογένειά του να ήταν φτωχή αλλά αυτό δεν τον απέτρεψε από το να κυνηγήσει την καριέρα του συγγραφέα - κάτι που πάντα ήθελε.

Η επιτυχία ήρθε φυσικά αλλά, δυστυχώς για τον Orwell, προς το τέλος της ζωής του. Το πιο διάσημο έργο του είναι φυσικά το «1984», που κυκλοφόρησε το 1949. Περιγράφει το δυστοπικό καθεστώς του Μεγάλου Αδερφού, ο οποίος παρακολουθεί τα πάντα. Η Αστυνομία Σκέψης είναι έτοιμη να κατατροπώσει οτιδήποτε είναι ενάντια στις επιταγές του Κόμματος και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δείχνει να έχει προσαρμοστεί σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα. Το ημερολογιακό 1984 πέρασε, το μυθιστορηματικό όμως είναι ακόμα εδώ. Πολλά από τα χαρακτηριστικά του κόσμου που περιέγραφε ο Orwell μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε ακόμα και στην κοινωνία του σήμερα - εκεί φαίνεται η μεγάλη αξία της γραφής του.

Το δεύτερο πολυδιαβασμένο έργο του Orwell είναι «Η φάρμα των ζώων», που είχε εκδοθεί τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Περιγράφει μια φάρμα στην οποία τα ζώα επαναστάτησαν εναντίον των ανθρώπων. Τη διοίκηση αναλαμβάνουν τα γουρούνια, τα οποία αποδεικνύονται χειρότεροι ηγέτες. Το έργο είναι αλληγορικό, με έντονα πολιτικό ύφος, και περιγράφει με τον δικό του τρόπο τα γεγονότα της Ρωσικής Επανάστασης.

Η πολιτική είχε πάντα σημαντική επιρροή στη ζωή του Orwell και αυτό έκανε την εμφάνισή του και στα γραπτά του. Ο Orwell υπήρξε σταθερά αντίμαχος των ολοκληρωτικών καθεστώτων και του φασισμού. Τον Δεκέμβριο του 1936 ταξίδεψε στην Ισπανία, για να πολεμήσει ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς του Franco. Οι εμπειρίες του από τον ισπανικό εμφύλιο καταγράφονται στο «Πεθαίνοντας στην Καταλωνία». Στο βιβλίο του «Η παγίδα του χρήματος» τα έβαλε με τον «θεό του χρήματος», ο οποίος ελέγχει τις ζωές των ανθρώπων.

Η παγίδα του χρήματος ήταν το τρίτο μυθιστόρημα του Orwell που θα δημοσιευόταν. Πριν από αυτό είχε κυκλοφορήσει «Η κόρη του παπά» ενώ όλα είχαν ξεκινήσει από τις «Μέρες τις Βιρμανίας», το οποίο εκδόθηκε το 1934. Κανένα από τα δύο δεν του χάρισε τη φήμη που θα απολάμβανε αργότερα αλλά και στα δύο βρίσκουμε θέματα τα οποία θα κάνουν την εμφάνισή τους και σε επόμενα έργα. Το 1937 o George Orwell θα εξέδιδε ακόμα ένα βιβλίο-κριτική της τότε σύγχρονης κοινωνίας, αυτή τη φορά όχι σαν μυθιστόρημα αλλά ως πεζογράφημα. «Ο δρόμος προς την αποβάθρα του Γουίγκαν», όπως είναι ο τίτλος του, περιγράφει τις εμπειρίες της εργατικής τάξης στις βιομηχανικές περιοχές του Γιόρκσερ και του Λάνκασερ.

Από το έργο του Orwell δεν λείπουν και πολλά άρθρα, επιστολές, δοκίμια και εκθέσεις. Ο George Orwell εργάστηκε ως δημοσιογράφος άλλωστε. Μια από τις διασημότερες εκθέσεις του είναι το «Πυροβολώντας έναν ελέφαντα». Μεγάλο μέρος του δοκιμιακού έργου του μπορείς να βρεις στη συλλογή «Για τον εθνικισμό και άλλα δοκίμια». Αν σκέφτεσαι να εντρυφήσεις στο έργο του Orwell, πάντως, σου προτείνουμε να ξεκινήσεις από το βιβλίο «Τζορτζ Όργουελ, ένας συντηρητικός αναρχικός» υπό την επιμέλεια του γάλλου φιλοσόφου Jean-Claude Michéa, που έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής του στα γραπτά του άγγλου συγγραφέα.

Αν πάλι προτιμάς να μελετήσεις το λογοτεχνικό έργο του George Orwell, όπως ακριβώς γράφτηκε, τότε θα πρέπει να ξεκινήσεις από τις αγγλικές εκδόσεις των βιβλίων του. Τα «Nineteen Eighty-Four» και «Animal Farm» είναι must-read φυσικά. Μαζί σου προτείνουμε και το «Fascism and Democracy», το οποίο αποτελείται από 5 εκθέσεις από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο ίδιος δεν βρέθηκε ποτέ στο πεδίο της μάχης κατά τον Β’ Π.Π. αλλά βρήκε τον εαυτό του να εργάζεται ως προπαγανδιστής για τη χώρα του. Αυτό τον έκανε να μισήσει τη δουλειά του και να παραιτηθεί το 1943. Ο λόγος που δεν στρατεύτηκε είναι η φυματίωση, με την οποία είχε μολυνθεί κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου.

Η φυματίωση δεν θα τον άφηνε ποτέ και το πρωί της 21ης Ιανουαρίου 1946 ήταν εκείνη που τελικά έφερε τον θάνατό του. Οι ιδέες του, ωστόσο, ζουν ακόμα και σήμερα μέσα από το έργο του και την επιρροή που αυτό είχε στην κουλτούρα των τελευταίων 70 χρόνων.

Βρείτε όλα τα παραπάνω αναγνώσματα στο κοντινότερο κατάστημα Public και στο public.gr!