George Orwell / Αναδρομή στη ζωή του σπουδαίου συγγραφέα

Περίληψη: Ο George Orwell έφυγε από τη ζωή πριν από 72 χρόνια. Ας γνωρίσουμε καλύτερα τη ζωή του εμβληματικού συγγραφέα.

Στις 21 Ιανουαρίου 1950, πριν από ακριβώς 72 χρόνια, έφυγε από τη ζωή ο George Orwell, σε ηλικία μόλις 46 ετών. Ο Βρετανός συγγραφέας και δημοσιογράφος παραμένει επίκαιρος, χάρη στα δυστοπικά έργα που έγραψε. Εκτός από τα βιβλία του, ο George Orwell έγινε γνωστός και για την πολιτική του δράση. Σήμερα, λοιπόν, ας θυμηθούμε την ιστορία της ζωής εντός εκ των σημαντικότερων σύγχρονων λογοτεχνών.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής του

Ο George Orwell γεννήθηκε στις 25 Ιουνίου 1903, στο Motihari της Ινδίας. Το πραγματικό του όνομα ήταν Eric Arthur Blair και ο λόγος που γεννήθηκε στην Ινδία είναι γιατί ο πατέρας του ήταν στρατιωτικός και εκείνη την περίοδο βρισκόταν εκεί. Περίπου ένα χρόνο μετά τη γέννησή του, η μητέρα του επέστρεψε στην Αγγλία, μαζί με το Eric Arthur και τη μεγαλύτερη αδερφή του. Ο πατέρας του έμεινε πίσω στην Ινδία και σπάνια επισκεπτόταν την οικογένεια. Μόνο μετά την συνταξιοδότησή του, το 1912, γνώρισε καλύτερα τον πατέρα του.

Από πολύ μικρή ηλικία είχε δείξει την έφεσή του για τη συγγραφή. Μόλις σε ηλικία τεσσάρων ετών έγραψε το πρώτο του ποίημα, ενώ στα 11 του ήρθε η πρώτη του επιτυχία, όταν μία τοπική εφημερίδα δημοσίευσε ένα ποίημά του.

Εκπαίδευση

Το 1911, σε ηλικία 8 ετών, ο George Orwell πήγε οικότροφος σε σχολείο της παραλιακής πόλης Eastbourne. Εκεί αποδείχθηκε πως δεν ήταν και πολύ δημοφιλής μεταξύ των συνομηλίκων του. Ξεχώρισε, όμως, για την ευφυΐα του, κάτι που του εξασφάλισε αργότερα υποτροφίες για τα κολέγια Eton και Wellington. Παρότι αρχικά επέλεξε να πάει στο Wellington, το 1917 μεταφέρθηκε στο Eton College, το οποίο ήταν και η προτιμότερη επιλογή για εκείνον. Στο κολέγιο Eton ασχολήθηκε με τη δημιουργία ενός φοιτητικού περιοδικού. Το 1921 θα ολοκλήρωνε τις σπουδές του και θα βρισκόταν σε αδιέξοδο. Η οικογένειά του δεν μπορούσε να τον στηρίξει οικονομικά και ήταν απίθανο πως θα μπορούσε να πάρει κάποια ακόμα υποτροφία για να συνεχίσει τις σπουδές του. Έτσι, ο George Orwell αποφάσισε να γίνει αστυνομικός.

Πριν γίνει συγγραφέας, ο George Orwell ήταν αστυνομικός

Το 1922 ο George Orwell αποφάσισε να γίνει μέλος της Αυτοκρατορικής Αστυνομικής Δύναμης της Ινδίας και επέλεξε να υπηρετήσει στη Μπούρμα, τη σημερινή Μιανμάρ, η οποία ήταν τότε επαρχία της Ινδίας, η οποία ελεγχόταν από τους Βρετανούς. Πέντε χρόνια μετά την άφιξή του στην Ινδική χερσόνησο, ο Orwell θα αρρώσταινε και έτσι το 1927 θα επέστρεφε στην Αγγλία. Εγκαστάθηκε στο Southwold όπου έμενε και η υπόλοιπη οικογένειά του.

Σε αυτό το σημείο της ζωής του αποφάσισε ότι ήθελε να γίνει συγγραφέας. Για να πετύχει το στόχο του μετακόμισε στο Λονδίνο. Η επιτυχία άργησε να έρθει, οπότε ο Orwell έκανε διάφορες δουλειές για να επιβιώσει. Στις γειτονιές του East End συνάντησε έναν κόσμο για τον οποίο ενδιαφέρθηκε πραγματικά να γράψει – οι φτώχεια και οι κατατρεγμένοι άνθρωποι ήταν μία από τις πρώτες του πηγές έμπνευσης. Από το Λονδίνο μετακόμισε στο Παρίσι, το 1928, και εκεί συνέχισε να γράφει. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια στη γαλλική πρωτεύουσα θα επέστρεφε στο Southwold, ξανά εξαιτίας μίας αρρώστιας. Μέχρι αυτή την περίοδο της ζωής του, τα περισσότερα γραπτά του αφορούσαν τις εμπειρίες του με τη φτώχεια, ενώ στο Παρίσι είχε αρχίσει να γράφει και για τις εμπειρίες του από τη Μιανμάρ.

Ισπανικός Εμφύλιος

Μία από τις επιδραστικότερες περιόδους για τον Orwell ήταν η συμμετοχή του στον Ισπανικό Εμφύλιο. Το Δεκέμβριο του 1936 ταξίδεψε στην Ισπανία για να πολεμήσει εναντίον του δικτάτορα Franco. Λίγους μήνες αργότερα θα τραυματιζόταν σοβαρά στο λαιμό. Για εβδομάδες δεν μπορούσε να μιλήσει, αλλά ευτυχώς το χτύπημα από σφαίρα δεν είχε αποβεί μοιραίο και τελικά η υγεία του επανήλθε. Μη μπορώντας να υπηρετήσει πλέον, τον Ιούλιο του 1937 κατάφερε να διαφύγει από την Ισπανία μέσω τρένου και επέστρεψε στην Αγγλία.

Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος

Το επόμενο μεγάλο κεφάλαιο της ζωής του Orwell ξεκίνησε με την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα διάφορα προβλήματα υγείας του απέτρεψαν την κατάταξη στο στρατό, παρότι ο ίδιος ήθελε να υπηρετήσει. Για να βγάλει τα προς το ζην, ο Orwell έγραφε κριτικές θεατρικών παραστάσεων, ταινιών και βιβλίων για περιοδικά της εποχής, ενώ παράλληλα συνέχιζε και το λογοτεχνικό του έργο. Το 1941 κατάφερε να πιάσει δουλειά στο BBC σε ρόλο παραγωγού. Ο ρόλος του ήταν να επιβλέπει τη δημιουργία πολιτιστικού περιεχομένου που θα αντίκρουε την ναζιστική προπαγάνδα. Στην ουσία, δημιουργούσε και ο ίδιος προπαγάνδα για την Βρετανική κυβέρνηση.

Σύντομα θα συνειδητοποιούσε ότι μισεί τη δουλειά του, γεγονός που τον οδήγησε σε παραίτηση το Σεπτέμβριο του 1943, δηλώνοντας πως «σπαταλάω τον χρόνο μου και το δημόσιο χρήμα κάνοντας δουλειά που δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα. Πιστεύω ότι στην παρούσα πολιτική κατάσταση η μετάδοση της βρετανικής προπαγάνδας στην Ινδία είναι ένα σχεδόν έργο χωρίς καμία ελπίδα.» Λίγο αργότερα, το Νοέμβριο του 1943, θα γινόταν ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Tribune.

Σημαντικότερα έργα

Η ζωή του George Orwell χαρακτηρίζεται, προφανώς, από τα βιβλία που έγραψε. Τα πιο γνωστά από αυτά είναι τα «Η φάρμα των ζώων» και «1984». Και τα δύο εκδόθηκαν μεταπολεμικά. Πρώτα κυκλοφόρησε το «Η φάρμα των ζώων» το 1945. Το βιβλίο αυτό είναι μία σατιρική αντι-σοβιετική ιστορία, στην οποία πρωταγωνιστές είναι δύο γουρούνια που θέλουν να αλλάξουν τη δομή εξουσίας στη φάρμα τους. Το 1949 κυκλοφόρησε το αριστούργημα της λογοτεχνικής καριέρας του Orwell, το «1984». Σε αυτό παρουσιάζεται μία δυστοπική απεικόνιση της κοινωνίας, στην οποία η κυβέρνηση έχει τον απόλυτο έλεγχο της ζωής των ανθρώπων καθώς γνωρίζει τα πάντα για τους πολίτες, ακόμα και τις σκέψεις τους.

George-Orwell-Life-04

Προσωπική ζωή

Ο George Orwell ήταν παντρεμένος με την  Eileen O'Shaughnessy από τον Ιούνιο του 1936. Το ζεύγος παρέμεινε μαζί μέχρι το θάνατο της Eileen, το Μάρτιο του 1945. Το 1944, το ζευγάρι υιοθέτησε ένα αγόρι, τον οποίο ονόμασαν Richard Horatio Blair. Το 1949 ο Orwell παντρεύτηκε για δεύτερη φορά. Η δεύτερη σύζυγός του ήταν η Sonia Bronwell.

Θάνατος

Λίγο μετά το δεύτερο γάμο του, ο George Orwell θα έφευγε από τη ζωή. Η υγεία του χειροτέρευε τα τελευταία χρόνια. Το απόγευμα της 21ης Ιανουαρίου 1950 θα έφευγε τελικά από τη ζωή, σε ηλικία μόλις 46 ετών.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο George Orwell ήταν περισσότερο γνωστός για το δημοσιογραφικό του έργο. Στις μέρες μας αναγνωρίζεται περισσότερο για τη συνεισφορά του στη λογοτεχνία του 20ου αιώνα. Ακόμα και σήμερα, 72 χρόνια μετά το θάνατό του, οι ιδέες και οι απόψεις του παραμένουν ζωντανές χάρη στου σπουδαίο έργο του.