Αφιέρωμα στη γιορτή της γυναίκας: 6 σπουδαίες γυναίκες της ιστορίας

Περίληψη: Για την φετινή γιορτή της γυναίκας ετοιμάσαμε ένα αφιέρωμα σε 6 γυναίκες που με τον δικό τους τρόπο κατάφεραν να ξεχωρίσουν και να μείνουν στην ιστορία!

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου και η σημαντικότητά της ημέρα με τα χρόνια δυναμώνει όλο και πιο πολύ. Είναι πολύ σημαντικό να την τιμούμε, να μην ξεχνάμε τον λόγο που θεσπίστηκε και τα δικαιώματα που διεκδίκησαν σπουδαίες γυναίκες για τις επόμενες γενιές. Η απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ πάρθηκε το 1977 με στόχο να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα του γυναικείου φύλου. Από τότε κάθε χρόνο γιορτάζουμε τη γυναίκα και τους πολλαπλούς ρόλους που έχει στην κοινωνία. 

Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στο Public θέλουμε να τιμήσουμε μερικές σπουδαίες προσωπικότητες οι οποίες, η καθεμία για ξεχωριστό λόγο, έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν και να αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα στην ιστορία, παρόλες τις συνθήκες μισογυνισμού που έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν. Αναγνωρίζουμε την προσπάθειά τους και είμαστε εδώ για να ενδυναμώσουμε ακόμα περισσότερο το φύλο που παλεύει συνεχώς για ισότητα. Με μια σειρά video και άρθρων, τις επόμενες ημέρες, θα σας παρουσιάσουμε το έργο τους και τι μας κέντρισε το ενδιαφέρον ώστε να τις επιλέξουμε για αυτήν την τόσο σημαντική ημέρα.

Hedy Lamarr

Η Hedy Lamarr είναι το τρανταχτό παράδειγμα για όσους μένουν μόνο στην εξωτερική εμφάνιση των γυναικών. Γεννήθηκε το 1914 και πέρα από super star του Hollywood αφού υπήρξε μία από τις πιο όμορφες πρωταγωνίστριες, έγινε γνωστή ως μία από τις μεγαλύτερες εφευρέτριες όλων των εποχών. Το ότι δεν σπούδασε, δεν ήταν ποτέ εμπόδιο για την Hedy αφού όπως έχει πει “Η ελπίδα και η περιέργεια για το μέλλον είναι για μένα κάτι πολύ καλύτερο από τις εγγυήσεις. Το άγνωστο μού ήταν πάντα πολύ ελκυστικό. Απλά, έτσι ήμουν!”. Έχοντας στο βιογραφικό της εφευρέσεις όπως την ασφαλή ασύρματη επικοινωνία με την οποία η Αγγλία εξολόθρευσε τα υποβρύχια (U-Boats), την εφεύρεση του Frequency Hopping και του ευρέως φάσματος που στη συνέχεια οδήγησαν στη δημιουργία του Wi-Fi και του Bluetooth αλλά και τη συμβολή της στην ανάπτυξη του ταχύτερου αεροπλάνου στον κόσμο, καταλαβαίνουμε ότι η πληροφορία για την ομορφιά της η οποία αποτέλεσε την έμπνευση για τη δημιουργία της Χιονάτης και της Cat Woman, περνάει απαρατήρητη!

Maya Angelou

Video Duration
2:16

Η ζωή δεν μετριέται από τον αριθμό των αναπνοών που παίρνεις, αλλά από τις στιγμές που σου κόβουν την ανάσα.”​ Και κάπως έτσι η Maya Angelou μας «έκοψε» κυριολεκτικά την ανάσα με τα λόγια της! Η σπουδαία συγγραφέας, ποιήτρια αλλά και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών απεβίωσε το 2014. Έχει αφήσει πίσω της ένα σημαντικό έργο έχοντας κυκλοφορήσει αυτοβιογραφίες, μελέτες, ποιητικές συλλογές, αλλά και θεατρικές παραστάσεις, ταινίες και τηλεοπτικά προγράμματα. ​Το πιο σημαντικό από όλα τα επιτεύγματα της είναι ότι τα διάσημα έργα της αποτελούν «μάθημα» για όλους εμάς αφού σαν καθηγήτρια πανεπιστημίου, η Maya Angelou διδάσκεται στα σχολεία και στα πανεπιστήμια όλου του κόσμου. Τέλος, με το quote “Εάν προσπαθείς πάντα να είσαι φυσιολογικός, δεν θα μάθεις ποτέ πόσο μοναδικός μπορείς να γίνεις!”​​ η Maya κατάφερε να αφήσει το αποτύπωμά της…ανεξίτηλο!

Katalin Kariko

Η επιστήμονας Katalin Kariko από τα πρώτα χρόνια της ζωής, και πιο συγκεκριμένα από τα 14 της, ξεχώρισε για την ευφυΐα της. Η βιοχημικός είναι η γυναίκα η οποία ανακάλυψε την τεχνολογίας mRNA που οδήγησε στη δημιουργία των εμβολίων κατά του Covid αλλά… και όχι μόνο. Η τεχνολογία που κυριολεκτικά «έσωσε» την ανθρωπότητα από δεινές ασθένειες του παρελθόντος, άργησε να αναγνωριστεί αφού θεωρήθηκε πολύ «πρώιμη» και τόσο μπροστά για την εποχή της που αδυνατούσαν οι υπόλοιποι να κατανοήσουν. Με στόχο της τη συνεχής εξέλιξη έχει δηλώσει: “Δεν δουλεύω για σένα – δουλεύω για μένα! Νομίζεις πως τα Σαββατοκύριακα βρίσκομαι εδώ για σένα; Είμαι εδώ για να μάθω περισσότερα και να καταλάβω.

Amelia Earhart

Η στιγμή που η Amelia Earhart έμεινε στην ιστορία χρονολογείται στο 1932 όπου έγινε η πρώτη γυναίκα που διέσχισε τον Ατλαντικό Ωκεανό με αεροπλάνο.​ Θεωρείται ένα από τα κορυφαία φεμινιστικά πρότυπα του 20ου αιώνα αφού δεν σταμάτησε ποτέ να διεκδικεί τα δικαιώματα του γυναικείου φύλου και ενέπνευσαν γυναίκες σε όλο τον κόσμο να μην συμβιβαστούν με τα κοινωνικά πρότυπα της εποχής. Η Amelia αποτελεί μέχρι σήμερα είδωλο και προτρέπει με τα λεγόμενα της όχι μόνο τις γυναίκες αλλά τον ίδιο τον άνθρωπο να προσπαθεί να πετύχει ό,τι κι αν βάλει στο μυαλό του. “Το πιο δύσκολο πράγμα είναι η απόφαση να δράσεις. Τα υπόλοιπα είναι απλώς επιμονή. Μπορείς να κάνεις οτιδήποτε αποφασίσεις. Μπορείς να δράσεις για να αλλάξεις και να ελέγξεις τη ζωή σου. Η πορεία είναι η ανταμοιβή.

 Malala Yousafzai

Video Duration
4:34

Η Malala είναι η νεότερη κάτοχος Νόμπελ Ειρήνης όλων των εποχών, αποσπώντας τον τίτλο σε ηλικία 17 ετών. Γεννήθηκε το 1997 και με το έργο της έχει ήδη βοηθήσει εκατομμύρια γυναίκες σε όλον τον κόσμο ώστε να λάβουν την εκπαίδευση που αξίζουν. Έχει «ματώσει» για τις αξίες της αφού σε ηλικία μόλις 11 ετών, πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τους Ταλιμπάν επειδή επέμενε στη θέληση της να πηγαίνει στο σχολείο.​ “Νόμιζαν πως οι σφαίρες θα μας κάνουν να σιωπήσουμε. Απέτυχαν. Μέσα από τη σιωπή ξεπήδησαν χιλιάδες φωνές. Τίποτα δεν άλλαξε στη ζωή μου εκτός από αυτό: Η αδυναμία, ο φόβος και η απελπισία, πέθαναν!”  Έχει δηλώσει επίσης, ότι η ηλικία για την ίδια δεν έχει καμία σημασία και δεν θα τη σταματήσει από τη διεκδίκηση των ονείρων της.

Chantelle Winnie (Harlow)

H Chantelle Winnie αλλάζει τα πρότυπα ομορφιάς στον χώρο της μόδας και καταρρίπτει όλα τα στερεότυπα με την αυτοπεποίθηση και τις αξίες της. Το super model έχει τον τίτλο του πρώτου στον κόσμο μοντέλου με δερματική ασθένεια και είναι επίσης ακτιβίστρια. Η ασθένεια της λεύκης στο δέρμα της παρουσιάστηκε στα 4 της χρόνια και από τότε η πορεία της ζωής της άλλαξε λόγω του bulling που δεχόταν. “Δεν είχα προβλήματα με τον εαυτό μου ή το δέρμα μου. Είχα πρόβλημα με τον τρόπο που οι άλλοι μού συμπεριφέρονται λόγω του δέρματός μου. Προσπαθούσαν να με καθορίσουν από αυτό.” Η ασθένεια της δεν αποτέλεσε ποτέ πρόβλημα για την ίδια αλλά αντιθέτως μέσω αυτής κατάφερε να γίνει από τα μεγαλύτερα ονόματα στη βιομηχανία της ομορφιάς με το πρόσωπό της να βρίσκεται στα καλύτερα περιοδικά μόδας και να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους όσους εστιάζουν στα αρνητικά σχόλια του κόσμου και δεν κάνουν… αυτό που αγαπάνε!

Το έργο των παραπάνω γυναικών καθώς και τα λόγια τους, συνεχίζουν να μας εμπνέουν και να μας δίνουν κίνητρο για διεκδίκηση των δικαιωμάτων των γυναικών!

woman empower