Harper Lee / Έργα και ημέρες της βραβευμένης συγγραφέα

Περίληψη: Ένα μυθιστόρημα ήταν αρκετό για να κάνει τη Harper Lee γνωστή σε όλο τον κόσμο. Η συγγραφέας έφυγε σχεδόν σαν σήμερα από τη ζωή και εμείς θυμόμαστε έργα και ημέρες της.

Μπορεί να έγραψε μόλις δύο βιβλία αλλά φαίνεται πως... έφταναν και περίσσευαν, για να συγκαταλέγεται σήμερα η Harper Lee ανάμεσα στα κορυφαία λογοτεχνικά ονόματα του 20ου αιώνα. Η αμερικανίδα συγγραφέας έφυγε από τη ζωή στις 19 Φεβρουαρίου 2016 και αυτό μας δίνει τα έναυσμα να θυμηθούμε τη ζωή και το έργο της.

Το βιβλίο που την έκανε διάσημη σε όλο τον πλανήτη είναι το πασίγνωστο «To Kill A Mockingbird», το οποίο στα ελληνικά έχει μεταφραστεί ως «Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια». Εκδόθηκε για πρώτη φορά πριν από 60 χρόνια, το 1960. Για το μυθιστόρημα αυτό τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ έναν χρόνια αργότερα, το 1961.

Harper Lee - 1


Παρά την τεράστια επιτυχία του μυθιστορήματος, η Harper Lee είχε αποφασίσει πως δεν ήθελε να γράψει κάτι άλλο. Το πρώτο της βιβλίο ήταν σχεδόν βέβαιο πως θα είναι και το τελευταίο, αλλά τελικά το To Kill A Mockingbird απέκτησε και συνέχεια, 55 χρόνια μετά την πρώτη έκδοσή του. Το 2015 κυκλοφόρησε το «Go Set a Watchman» («Βάλε ένα φύλακα» στα ελληνικά). Το βιβλίο συντάχθηκε από παλιές σημειώσεις και γραπτά της Lee, τα οποία χρονολογούνται πίσω στο 1957, γράφτηκε δηλαδή σχεδόν μαζί με το «To Kill a Mockingbird».

Το φόντο για τα βιβλία της είναι η πόλη Maycomb της Alabama. Η πόλη αυτή είναι επινόηση της Lee, αλλά εύκολα μπορεί να δει κανείς τη σύνδεση που έχει με την πραγματικότητα. Η Harper Lee κατάγεται από το Monroeville της Alabama και τα κείμενα της είναι έντονα αυτοβιογραφικά. Η οικογένεια Finch, και οι υπόλοιποι χαρακτήρες του πρώτου της βιβλίου, ζουν σε μια μικρή πόλη του αμερικανικού νότου κατά τη διάρκεια της μεγάλης οικονομικής ύφεσης του 1930 στις ΗΠΑ, μια περίοδο που βίωσε και η ίδια η συγγραφέας καθώς γεννήθηκε στις 28 Απριλίου του 1926.

Η διάσημη συγγραφέας ήταν γνωστό πως απέφευγε τα φώτα της δημοσιότητας, κάτι το οποίο ξεκίνησε πολύ πριν γίνει γνωστή. Από το πανεπιστήμιο κιόλας, όπου ξεχώρισε για τις συγγραφικές της ικανότητες, δεν ενδιαφερόταν για πράγματα όπως η μόδα, οι φιλίες και οι σχέσεις. Έδινε σημασία μόνο στις σπουδές της και στα γραπτά της. Μια φιλία, όμως, είμαστε πολύ χαρούμενοι που δεν την απέφυγε. Η Harper Lee ήταν στενή φίλη, από πολύ μικρή ηλικία, με τον επίσης συγγραφέα Truman Capote. Οι δυο τους έσμιξαν ξανά όταν η Harper Lee αποφάσισε να αφήσει το Πανεπιστήμιο και να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη.

Κατά τα φοιτητικά της χρόνια ασχολήθηκε με την εφημερίδα του πανεπιστημίου, στη οποία έγινε αργότερα και αρχισυντάκτης. Παρότι έγινε δεκτή στη νομική σχολή του πανεπιστημίου της Αλαμπάμα δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις σπουδές. Μόλις ένα εξάμηνο έμεινε εκεί, καθώς σύντομα θα μετακόμιζε στη Νέα Υόρκη κυνηγώντας το όνειρό της να γίνει συγγραφέας.

Το όνειρό της έγινε, φυσικά, πραγματικότητα. Το «To Kill a Mockingbird» συναρπάζει εκατομμύρια αναγνώστες, διαβάζεται ακόμα και σήμερα και έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 40 εκατομμύρια αντίτυπα. Το 2007 η Harper Lee έλαβε ακόμα μια σημαντική διάκριση για το έργο της. Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, George W. Bush, βράβευσε τη συγγραφέα με το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας (Presidential Medal of Freedom) για την προσφορά της στη λογοτεχνία της χώρας, παρότι, μέχρι εκείνο το σημείο, είχε εκδώσει μόνο ένα βιβλίο.

Όσο αθόρυβα έζησε τη ζωή της, άλλο τόσο αθόρυβα θα έφευγε και από αυτή. Σε ηλικία 89 ετών, στις 19 Φεβρουαρίου 2016, θα άφηνε ήσυχα την τελευταία της πνοή, όσο κοιμόταν.