Χρόνια πολλά Dave Grohl! O σπουδαίος μουσικός γίνεται σήμερα 53 ετών!

Περίληψη: Σαν σήμερα, πριν από 53 χρόνια γεννήθηκε ο Dave Grohl! Με τους Nirvana και τους Foo Fighters έχει καταφέρει να επηρεάσει τη ροκ μουσική όσο λίγοι.

Nirvana, Foo Fighters, Scream, Them Crooked Vultures, και πολλά ακόμα rock acts έχουν έναν κοινό παρονομαστή. Όλα έχουν ή είχαν για μέλος τους τον Dave Grohl. Ο θρυλικός μουσικός είναι μία από τις σημαντικότερες φιγούρες στη σύγχρονη ιστορία της ροκ και σήμερα γίνεται 53 χρονών! Η ιστορία του ξεκινά στις 14 Ιανουαρίου 1969, όταν γεννήθηκε στο Warren του Ohio. Οι πιο λαμπρές σελίδες της, όμως, θα γράφονταν μερικά χρόνια αργότερα.

Για πρώτη φορά έπιασε κιθάρα στα 12 του, όταν ξεκίνησε να κάνει μαθήματα. Επειδή τα μαθήματα δεν του άρεσαν, αποφάσισε πως θα μάθει μόνος του να παίζει. Μία από τις μεγαλύτερες μουσικές επιρροές του μεγαλώνοντας ήταν ο John Bonham των Led Zeppelin. Για να κάνει και επίσημα το πρώτο του βήμα στη μουσική χρειάστηκε να πει ψέματα για την ηλικία του. Στα 17 του παράτησε το Λύκειο για να παίξει με τους Scream, αλλά για να γίνει μέλους του γκρουπ τους είπε πως είναι 20 χρονών.

Το 1990 ήρθε η στιγμή που θα άλλαζε την καριέρα του – έγινε ντράμερ των Nirvana. Ο ερχομός του συνδυάστηκε με τη δημιουργία του δεύτερου δίσκου της μπάντας, ο οποίος θεωρείται πλέον θρυλικός, καθώς πήγε τη ροκ μουσική σε μία εντελώς νέα κατεύθυνση. Αυτός ο δίσκος δεν είναι άλλος από το «Nevermind». Το ρηξικέλευθο άλμπουμ γνώρισε απροσδόκητη επιτυχία, έφερε τη grunge στο προσκήνιο και έκανα τους Nirvana ένα τεράστιο όνομα από τη μία μέρα στην άλλη. Ξαφνικά, μία ολόκληρη γενιά βρήκε τη μουσική και τη φωνή της και εν μία νυκτί ο Kurt Cobain έγινε ο νούμερο ένα εκπρόσωπός της.

Αρχικά ο Grohl δεν συνεισέφερε πολύ στο γράψιμο των τραγουδιών όταν έγινε μέλος των Nirvana, καθώς έβλεπε με δέος τις μουσικές ικανότητες του Kurt Cobain και δεν ήθελε να μοιραστεί τη δική του δουλειά. Το επόμενο άλμπουμ, «In Utero», κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριο του 1993 και έφτασε κι αυτό στο νούμερο 1 των charts. Λίγους μήνες αργότερα, στις 8 Απριλίου 1994, ο Kurt Cobain θα αυτοκτονούσε, αφήνοντας μία ολόκληρη γενιά χωρίς τη φωνή της και τον Dave Grohl, συγκεκριμένα, χωρίς να ξέρει πως θα προχωρήσει από εδώ και πέρα.

Σύντομα βρήκε τη δύναμη να επιστρέψει στη μουσική δημιουργώντας τους Foo Fighters. Οι Foo Fighters ξεκίνησαν ως ένα σόλο εγχείρημα με τον πολυτάλαντο μουσικό να ετοιμάζεται να ηχογραφήσει έναν ολόκληρο δίσκο 15 τραγουδιών εντελώς μόνος του. Αυτή η δουλειά θα μετατρεπόταν τελικά στον δίσκο «Foo Fighters». Μετά από την κυκλοφορία του πρώτου δίσκου ο Dave Grohl άρχισε να γεμίζει το σχήμα με περισσότερους μουσικούς και έτσι οι Foo Fighters έγινα και επίσημα συγκρότημα, με τον Grohl ως frontman, φυσικά. To 1999 θα κυκλοφορούσε ο τρίτος δίσκος της μπάντας, «There Is Nothing Left to Lose». Ο Dave Grohl έχει χαρακτηρίσει αυτό τον δίσκο ως «το αγαπημένο άλμπουμ που έχουμε κάνει ποτέ» και για το έργο αυτό η μπάντα θα κέρδιζε το πρώτο της Grammy λίγο αργότερα.

Οι Foo Fighters είναι ακόμα εν ενεργεία και συνεχίζουν να δημιουργούν μουσική, με το νεότερο άλμπουμ τους να είναι το «Medicine at Midnight» του 2021. Στο μεταξύ, ο Dave Grohl είχε δοκιμάσει να φτιάξει το δικό του supergroup το 2009, τους Them Crooked Vultures, στο οποίο συμμετείχαν ο Josh Homme των Queens of the Stone Age και ο John Paul Jones των Led Zeppelin. Επιπλέον, ο Dave Grohl έχει πολλές φορές συνεργαστεί και ηχογραφήσει μουσική με τους Queens of the Stone Age.

Η πορεία του Dave Grohl στη μουσική είναι πραγματικά μοναδική. Το να φτάσεις στην κορυφή ως μέλος μίας από τις σημαντικότερες μπάντες στη σύγχρονη ιστορία της μουσικής δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και ο Dave Grohl το έκανε αυτό δύο φορές, τόσο με τους Nirvana όσο και με τους Foo Fighters! Εμείς ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει να επηρεάζει τη μουσική για πολλά χρόνια ακόμα!

Χρόνια πολλά Dave Grohl!