Philip Roth / H «Συνωμοσία» του έρχεται στην οθόνη του HBO!

Περίληψη: Ο Philip Roth υπήρξε από τους πλέον διεισδυτικούς παρατηρητές της αμερικανικής κοινωνίας. Ένα από τα τελευταία του έργα, «Η συνωμοσία εναντίον της Αμερικής», έρχεται σύντομα στη μικρή οθόνη.

Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από τη στιγμή που αποχαιρετήσαμε τον Philip Roth και τα βιβλία του συνεχίζουν να διαβάζονται με την ίδια ζέση - αν όχι ακόμα πιο δυναμικά. Ο εβραϊκής καταγωγής αμερικανός συγγραφέας γεννήθηκε στις 19 Μαρτίου του 1933 στο Newark του New Jersey και έκανε το συγγραφικό του ντεμπούτο το 1959 με το μυθιστόρημα «Αντίο Κολόμπους». Από τη ζωή έφυγε τον Μάιο του 2018, έχοντας αφήσει παρακαταθήκη σχεδόν 30 έργα.

Κοινό χαρακτηριστικό -σχεδόν στο σύνολο του έργου του- ήταν η εξερεύνηση της αμερικανικής κοινωνίας. Το μυθιστορήματά του μπορεί να αποτελούσαν προϊόντα φαντασίας, αλλά η φιλοσοφική προσέγγιση της γραφής του και το αυτοβιογραφικό ύφος της κάνουν τον διαχωρισμό της μυθοπλασίας από την πραγματικότητα αρκετά δύσκολο.

Στην καριέρα του, ο Philip Roth έχει λάβει πολλά βραβεία, μεταξύ αυτών το Nation Book Award και το Man Booker International Prize. Η κορυφαία στιγμή, όμως, ήταν η απονομή του βραβείου Πούλιτζερ. Η βράβευση ήρθε για το βιβλίο «American Pastoral», στο οποίο αποδομεί με θαυμαστό τρόπο το πρότυπο της αμερικανικής οικογένειας, μέσα από τα μάτια ενός πατέρα που βλέπει την οικογένεια και τη ζωή του να διαλύονται. Δύο επίσης ξεχωριστά έργα, αληθινά ψυχογραφήματα της μεταπολεμικής Αμερικής, είναι το «Νέμεσις» και το «Ανθρώπινο Στίγμα».

Οκτώ από τα βιβλία του έχουν γίνει ταινίες ενώ πολύ σύντομα το συγγραφικό έργο του Philip Roth θα φτάσει και στη μικρή οθόνη. Το συνδρομητικό κανάλι HBO θα προβάλει από τον Μάρτιο την μίνι σειρά «The Plot Against America», η οποία είναι βασισμένη στο ομώνυμο έργο του συγγραφέα.

Video Duration
2:04


«Η συνωμοσία εναντίον της Αμερικής», λοιπόν, είναι ένα βιβλίο που μελετά μια εναλλακτική ιστορία - σχεδόν προφητική. Στο εν λόγω μυθιστόρημα ο Roth εξιστορεί το πώς οι ΗΠΑ από χώρα του «αμερικανικού ονείρου» φτάνουν να εκλέξουν έναν ξενοφοβικό Ρεπουμπλικάνο ως πρόεδρο στις εκλογές του 1940. Αντί για τον Δημοκρατικό Roosevelt, τις εκλογές κερδίζει ο φιλοναζιστής και αντισημίτης Charles Lindbergh. Ποια θα ήταν άραγε η εξέλιξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αν η Αμερική είχε επιλέξει διαφορετικό πρόεδρο;

Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε το 2004, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί αλληγορία του σημερινού αμερικανικού πολιτικού σκηνικού. Οι παραλληλισμοί με τον νυν πρόεδρο Donald Trump είναι έντονοι και ο κοινωνικός διχασμός είναι κοινό χαρακτηριστικό. Δεν είναι παράξενο, λοιπόν, που το HBO επέλεξε να μεταφέρει το βιβλίο στην τηλεόραση φέτος, που είναι χρονιά εκλογών στις ΗΠΑ.

Η νέα μίνι σειρά του HBO θα αποτελείται από 6 επεισόδια. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους βρίσκουμε την Winona Ryder, τον John Turturro και τη Zoe Kazan. Η προβολή της θα ξεκινήσει στις 16 Μαρτίου. Stay tuned στο Public Blog για όλα τα νεότερα!