Isaac Asimov: 100 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου συγγραφέα sci-fi!

Περίληψη: Λίγοι συγγραφείς έχουν επηρεάσει όσο ο Isaac Asimov τη λογοτεχνία επιστημονικής φαντασίας! 100 χρόνια από τη γέννηση του, ετοιμάσαμε μια ξεχωριστή μνεία στο έργο του σπουδαίου συγγραφέα και ακαδημαϊκού.

Αν σε ρωτήσουμε ποιο είναι το πρώτο όνομα που σου έρχεται στο μυαλό, όταν ακούς τη φράση «συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας», τι θα απαντούσες; Σίγουρα μία από τις πιο συχνές απαντήσεις θα ήταν ο Isaac Asimov, ένας από τους πιο παραγωγικούς εκπροσώπους του είδους. Λίγο μετά τη φετινή Πρωτοχρονιά, συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη γέννηση του ανθρώπου που σημάδεψε τη sci-fi λογοτεχνία και στο Public πιστεύουμε ότι οφείλουμε ξεχωριστή μνεία στο έργο του σπουδαίου συγγραφέα και ακαδημαϊκού.

Who is who: Γεννήθηκε στο Petrovichi της Ρωσίας αλλά από πολύ μικρός μετανάστευσε στην Αμερική μαζί με την οικογένειά του. Έμαθε από μόνος του να διαβάζει σε ηλικία πέντε ετών και η ακαδημαϊκή του καριέρα τον οδήγησε στον τομέα της Xημείας. Ολοκλήρωσε δύο διδακτορικά και εντάχθηκε στο δυναμικό του Boston University School of Medicine, όπου και δίδασκε βιοχημεία. Παράλληλα με τις σπουδές και τη δουλειά του ασχολήθηκε με τη συγγραφή, η οποία αποδείχτηκε πολύ πιο επικερδής από την ενασχόλησή του ως καθηγητής. Εν τέλει αφιέρωσε περισσότερο χρόνο εκεί, αφήνοντας στην άκρη τα ερευνητικά του καθήκοντα και περιορίζοντας τον. ρόλο του σε απλό λέκτορα.

Video Duration
23:41


Το 1969 ο Asimov έγραφε: «Το μόνο πράγμα για τον εαυτό μου που θεωρώ αρκετά σοβαρό, για να δικαιολογήσω την ψυχαναλυτική θεραπεία, είναι ο καταναγκασμός μου να γράφω... Αυτό σημαίνει ότι η ιδέα μου για μια ευχάριστη ενασχόληση είναι να ανέβω στη σοφίτα μου, να καθίσω στην ηλεκτρική γραφομηχανή μου (όπως κάνω αυτή τη στιγμή) και να αρχίσω να πληκτρολογώ, βλέποντας τις λέξεις να σχηματίζονται μαγικά μπροστά στα μάτια μου». Σίγουρα δεν του έλλειπε η αυτογνωσία, καθώς ήταν «παθολογικός» συγγραφέας. Η λογοτεχνική του καριέρα περιλαμβάνει περισσότερα από 500 βιβλία και πάνω από 90.000 επιστολές!

Η αρχή έγινε με το «Pebble in the Sky», το οποίο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1950. Την ίδια χρονιά (1950) θα κυκλοφορούσε και το «I, Robot», ένα από τα πιο επιδραστικά έργα του. Οι τρεις νόμοι τις ρομποτικής που εισάγει χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα ως παραδείγματα για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να συμπεριφέρεται ένα ρομπότ. Στον Asimov αποδίδεται και ο όρος «robotics» ή «ρομποτική», καθώς ο ίδιος τον επινόησε και τον δημοσίευσε για πρώτη φορά στο «I, Robot».

Το έργο για το οποίο θα αναγνωριζόταν περισσότερο από κάθε άλλο ήρθε το 1951 με το Foundation. H σειρά «Θεμέλιο» πραγματεύεται το τέλος της Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας, όπως αυτή προβλέφθηκε από τον χαρακτήρα «Hari Seldon» μέσα από την επιστήμη της «ψυχοϊστορίας». Το πρώτο βιβλίο θα ακολουθούσαν δύο ακόμα, δημιουργώντας τριλογία. Αργότερα ο Isaac Asimov θα προσέθετε sequel και prequel στη σειρά ενώνοντας το Foundation με άλλες σειρές βιβλίων του, δημιουργώντας έτσι ένα κοινό λογοτεχνικό σύμπαν.

Η επιστημονική φαντασία, όμως, δεν ήταν το μόνο είδος με το οποίο καταπιάστηκε. Θα εξέδιδε βιβλία γύρω από θέματα όπως η αστρονομία, η βιολογία, τα μαθηματικά και η θρησκεία, ενώ, το 1979 εξέδωσε και την αυτοβιογραφία του.

Το 1992 θα έφευγε από τη ζωή έπειτα από καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια. Η τεράστια καριέρα του τού απέφερε δεκάδες βραβεία τόσο όσο ήταν στη ζωή όσο και μετά θάνατον. Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, είχε δηλώσει πως ελπίζει ότι οι ιδέες του θα ζήσουν μετά τον θάνατό του. Μπορούμε μετά βεβαιότητας να πούμε πως η επιθυμία του έγινε πραγματικότητα. Έναν αιώνα μετά τη γέννησή του -και σχεδόν 28 χρόνια από το θάνατό του- οι ιδέες που γέννησε το συγγραφικό ταλέντο του Isaac Asimov επηρεάζουν ακόμα την ανθρωπότητα!