Jane Austen / Σαν σήμερα γεννήθηκε η σπουδαία συγγραφέας

Περίληψη: Πριν από 245 χρόνια, στις 16 Δεκεμβρίου 1775, γεννήθηκε η Jane Austen. Η συγγραφέας κέρδισε το κοινό με την έξυπνη, ειρωνική και κριτική γραφή της, η οποία διαβάζεται ακόμα.

245 χρόνια μετά τη γέννησή της, η Jane Austen αναγνωρίζεται ως μία από τις μεγαλύτερες μορφές στην ιστορία της αγγλικής λογοτεχνίας. Η συγγραφέας του «Περηφάνεια και Προκατάληψη» και πέντε ακόμα κλασικών μυθιστορημάτων γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 16 Δεκεμβρίου 1775, και κατάφερε μέσα από το έργο της να αναδείξει μία περισσότερο ρεαλιστική και λιγότερο ρομαντική εικόνα της εποχής της. Τα γραπτά της ξεχωρίζουν για τον σαρκασμό, την ειρωνεία και το χιούμορ τους, από τα οποία πηγάζει η κοινωνική κριτική που είναι χαρακτηριστική στα έργα της.

Η Jane Austen ήταν το έβδομο παιδί της οικογένειάς της. Το οικογενειακό της περιβάλλον είχε πολύ θετική επιρροή στη ζωή της, με τους γονείς των επτά παιδιών να ενθαρρύνουν συνεχώς τη μάθηση και το διάβασμα. Με τα χρόνια, η Jane ανέπτυξε στενή σχέση με την αδερφή της Cassandra, με την οποία αντάλλασσε συχνά αλληλογραφία. Πολλές από τις πληροφορίες που έχουμε σήμερα για τη ζωή της Jane Austen προέρχονται από τις επιστολές της. 161 από αυτές σώζονται, αλλά υπολογίζεται πως είχε συντάξει περισσότερες από 3.000.

jane austen - 01


Τα πρώτα της κείμενα ήταν ποιήματα και σύντομες ιστορίες που έγραψε για προσωπική ψυχαγωγία. Ακόμα και από εκείνα τα γραπτά είναι εμφανές το στυλ γραφής που θα γνώριζε όλος ο κόσμος δεκαετίες αργότερα. Παρωδίες της πραγματικότητας με υπερβολικούς χαρακτήρες και η θέση της γυναίκας στην κοινωνία είναι μερικά από τα συνηθέστερα θέματα που βρίσκει κανείς ακόμα και στις πρώτες συγγραφικές προσπάθειες της Jane Austen.

Η «επίσημη» λογοτεχνική πορεία της Jane Austen ξεκίνησε με τη δημοσίευση του μυθιστορήματος «Λογική και ευαισθησία» το 1811. Η δημοσίευση του βιβλίου ήταν ανώνυμη, καθώς οι γυναίκες της εποχής δεν μπορούσαν να υπογράψουν συμβόλαια ελεύθερα. Σύντομα ξεκίνησε να εργάζεται επάνω στο δεύτερο έργο της, το οποία θα εκδιδόταν το 1813. Αυτό είναι το «Περηφάνεια και Προκατάληψη» το οποίο είναι και το διασημότερο βιβλίο της.

Σύντομα ακολούθησαν δύο ακόμα έργα, το «Μάνσφηλντ Παρκ» και το «Emma», τα οποία εκδόθηκαν το 1814 και το 1816 αντίστοιχα. Το 1816 όμως, μία ασθένεια κατέβαλε τη Jane Austen. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με ακρίβεια ποια ήταν αυτή, αλλά σήμερα θεωρείται πιθανότερο πως η Αγγλίδα συγγραφέας έπασχε από τη νόσο Addison’s. H ασθένειά της την ταλαιπώρησε αρκετά και τον Ιούλιο του 1817 ήταν και η αιτία του θανάτου της. Όλο αυτό το χρόνο η Jane Austen συνέχισε να γράφει παρά την ασθένειά της. Τα δύο έργα που έγραψε αυτή την περίοδο, «Πειθώ» και «Το Αββαείο του Νορθάνγκερ», εκδόθηκαν μετά το θάνατό της.

Παρότι τα βιβλία της γνώρισαν μερική εκδοτική επιτυχία, η Jane Austen δεν έτυχε αντίστοιχης αναγνώρισης κατά τη διάρκεια της ζωής της. Αυτό που βοήθησε τη φήμη της ήταν η επανέκδοση των βιβλίων της το 1833, ενώ 52 χρόνια μετά το θάνατό της εκδόθηκε και η βιογραφία της, η οποία έφερε την Jane Austen και τα έργα της ξανά στο προσκήνιο. Σήμερα, 245 χρόνια μετά τη γέννησή της, τα έργα της Jane Austen όχι μόνο διαβάζονται ακόμα, αλλά έχουμε μεταφερθεί και δεκάδες φορές στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, με νεότερη δημιουργία το Emma που αναμένεται να κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους το 2021, με πρωταγωνίστρια την Anya Taylor-Joy.