Jim Morrison: 78 χρόνια από τη γέννηση του θρύλου των The Doors

Περίληψη: Ο θρυλικός τραγουδιστής των The Doors, Jim Morrison, γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 78 χρόνια. Δυστυχώς, θα γινόταν μέλος του «κλαμπ 27».

78 χρόνια πριν, στις 8 Δεκεμβρίου 1943 γεννήθηκε ο Jim Morrison. Ο χαρισματικός Αμερικάνος τραγουδιστής έμεινε στο πάνθεον της σύγχρονης μουσικής ως μέρος των “The Doors”. Τα έξι θρυλικά άλμπουμ της μπάντας άλλαξαν την πορεία της ροκ μουσικής. Δυστυχώς ο Jim Morrison θα έφευγε από τη ζωή αρκετά νωρίς, μόλις στα 27 του χρόνια. Σήμερα, ανήμερα της γέννησής του, είμαστε εδώ για να θυμηθούμε τα σπουδαία επιτεύγματά του.

Ο Jim Morrison γεννήθηκε στο Melbourne της Florida. Ο πατέρας του ήταν Ναύαρχος στο Αμερικάνικο Ναυτικό και έτσι ο νεαρός Jim ήταν συνηθισμένος στις συχνές μετακομίσεις. Σε μικρή ηλικία ο Jim ήταν ένας υποδειγματικός μαθητής και είχε δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για το διάβασμα, τη συγγραφή και τη ζωγραφική. Φτάνοντας στο λύκειο, τα ενδιαφέροντά του είχαν επεκταθεί στη μουσική και τον κινηματογράφο. Ως έφηβος, όμως, δεν ήταν πλέον ο ίδιος επιμελής μαθητής. Ο χαρακτήρας του έγινε πιο αντιδραστικός, ίσως και ως επανάσταση απέναντι στις πολύ αυστηρές παιδαγωγικές μεθόδους του πάτερα του.

Μετά την αποφοίτησή του από το λύκειο αποφάσισε να επιστρέψει στην πολιτεία της Florida για να κυνηγήσει το πάθος του στην κινηματογραφία. Καθώς σπούδαζε στην σχολή κινηματογράφου του UCLA όμως, ανακάλυψε ότι τελικά δεν του άρεσε τόσο το αντικείμενο αυτό. Ο χρόνος που πέρασε στο UCLA, όμως, θα ήταν καθοριστικός. Εκεί γνωρίστηκε με τον Ray Manzarek και αποφάσισαν μαζί να αρχίσουν να παίζουν μουσική. Ένα από τα πρώτα τραγούδια που έγραψε ο Jim Morrison ήταν το “Moonlight Drive”, σε ηλικία 21 ετών. Πολύ σύντομα θα έμπαιναν στο σχήμα ο κιθαρίστας Robby Krieger και ο ντράμερ John Densmore για να σχηματίσουν τη μπάντα “Doors of Perception”, όνομα το οποίο είναι εμπνευσμένο από το ομώνυμο βιβλίο του Aldous Huxley .

Μαζί άρχισαν να παίζουν από κλαμπ σε κλαμπ στο Los Angeles. Η δισκογραφική που τους ανακάλυψε πρώτη ήταν η Electra και τους προσέφερε συμβόλαιο συνεργασίας. Το πρώτο άλμπουμ τους ηχογραφήθηκε το 1966 και είχε απλά τον τίτλο “The Doors”, με το τραγούδι “Light My Fire” να σκαρφαλώνει στην κορυφή των charts το 1967. Η μουσική των Doors ξεχώρισε καθώς προσέφερε έναν νέο, διαφορετικό ροκ ήχο. Οι στίχοι του Morrison ήταν ένας ακόμα παράγοντας της τεράστιας επιτυχίας. Χαρακτηριστικό τους γνώρισμα ήταν πως ήταν συχνά προκλητικοί, εναντιώνονταν στη εξουσία και μιλούσαν για ζητήματα όπως το σεξ, η βία, η ελευθερία και το πνεύμα.

Ένας ακόμα λόγος που η μπάντα γιγαντώθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ήταν η πληθωρική παρουσία του Jim Morrison στη σκηνή, την οποία λάτρευαν εκατομμύρια θαυμαστές. Συχνά αυτό δημιουργούσε προβλήματα στη μπάντα όμως, και υπήρξαν φορές που έφτασαν μέχρι και στη εκδίωξη των Doors από clubs. Πηγή των προβλημάτων, τόσο για την μπάντα όσο και για τον Morrison ήταν η χρήση ναρκωτικών, η οποία είχε ξεκινήσει από τα τέλη της εφηβείας. Σε μία από τις χαμηλότερες στιγμές του, σε συναυλία στο Miami το 1969, εμφανίστηκε στη σκηνή μεθυσμένος και «τα έβαλε» με το κοινό, ενώ λίγο αργότερα προσπάθησε να αφαιρέσει τα ρούχα του και να εμφανιστεί γυμνός μπροστά στο συγκεντρωμένο πλήθος. Αυτό είναι και το σημείο όπου έμοιαζε πως είχαμε φτάσει στο τέλος των Doors.

Την άνοιξη του 1971, ο Morrison μετακόμισε στο Παρίσι με την σύντροφό του, Pamela Courson. Αυτό έγινε στην προσπάθειά του να ξεφύγει από την δημοσιότητα και ότι αυτή συνεπαγόταν, δηλαδή μία ζωή γεμάτη υπερβολές και καταχρήσεις. Δεν κατάφερε όμως να ξεφύγει πραγματικά από τους δαίμονές του. Λίγους μήνες μετά την μετακόμισή του στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, στις 3 Ιουλίου 1971, η σύντροφός του θα τον έβρισκε νεκρό στη μπανιέρα του διαμερίσματός τους.

Ο Jim Morrison ήταν τότε 27 χρονών και αποτέλεσε ένα από τα μέλη του καταραμένου «κλαμπ 27». Το όνομα αυτό δημιουργήθηκε καθώς μεταξύ 1969 και 1971 πέθαναν οι μουσικοί Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, και Jim Morrison, όλοι σε ηλικία 27 ετών.

Ανήμερα της γέννησής του, θυμήσου (ή ανακάλυψε για πρώτη φορά) τον επαναστατικό ήχο των The Doors στα καταστήματα Public και στο Public.gr.