Jimi Hendrix / Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο κορυφαίος κιθαρίστας

Περίληψη: Ο κορυφαίος των κορυφαίων κιθαρίστας επηρέασε όσο λίγοι τον μουσικό κόσμο. Ας τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

Ο James Marshall Hendrix, γνωστός ως Jimi Hendrix, πέθανε στη νεαρή ηλικία των 27 ετών στο σπίτι του όπου και βρέθηκαν υπνωτικά χάπια. Ο διάσημος κιθαρίστας ζούσε μια έντονη ζωή με δυνατή μουσική, ναρκωτικά, αλκοόλ και πολλές γυναίκες γύρω του. Σίγουρα όμως, κανείς δεν φανταζόταν ότι η 18η Σεπτεμβρίου του 1970 θα ήταν η τελευταία ημέρα της ζωής του.

Ο Hendrix κατάλαβε από πολύ νωρίς ότι δεν τον ενδιαφέρει το σχολείο και αφιερώθηκε στη μουσική εξελίσσοντας το ταλέντο του. Στην πορεία της ζωής του εντάχθηκε στον στρατό ως αλεξιπτωτιστής αλλά λόγω τραυματισμού απολύθηκε. Έτσι, η πρώτη του δουλειά ήταν ως μουσικός σε μπλουζ σχήματα.

Το 1966 γίνεται το επόμενο βήμα για την καριέρα του. O Chas Chandler, μπασίστας του βρετανικού συγκροτήματος Animals του προτείνει να φύγει από τις Η.Π.Α. και να μετακομίσει στο Λονδίνο. Όπως αποδείχθηκε, δεν θα μπορούσε να κάνει καλύτερη επιλογή αφού όλοι μιλούσαν για τον τύπο που έπαιζε με απίστευτο πάθος κιθάρα ακόμα και με τα δόντια του(!). Αυτή του η επιλογή, τον οδήγησε στο να συνεργαστεί με τον πρωτοπόρο Mitch Mitchell στα τύμπανα και τον σπουδαίο μπασίστα Noel Redding. Ονομάστηκαν Jimi Hendrix Experience και ξεκίνησαν να ανταγωνίζονται σώμα με σώμα τους θρυλικούς Beatles.

Το Μάϊο του 1967 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο "Are You Experienced?" και κατάφεραν να φτάσουν στη δεύτερη θέση στη Μεγάλη Βρετανία. Τα τραγούδια όπως τα “Hey Joe”, “Purple Haze”, “The Wind Cries Mary”, “Foxey Lady”και “Fire” καθήλωσαν το κοινό του συγκροτήματος και έμειναν αξέχαστα στον χρόνο. Το άλμπουμ έχει πλέον βραβευθεί ως τετραπλά πλατινένιο. Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς ηχογραφούν τον δεύτερο κατα σειρά δίσκο τους, με σκοπό να τηρήσουν τον όρο του συμβολαίου, και έτσι έρχεται το άλμπουμ με τίτλο "Axis: Bold as Love".

Μετά από μια σειρά πολλών επιτυχιών και αρκετών διαφωνιών, οι Jimi Hendrix Experience βάζουν τίτλους τέλους στη συνεργασία τους. Έτσι, στις αρχές του 1969, ο Jimi εμφανίστηκε στο φεστιβάλ Woodstock Music & Art Fairin με τους αποκαλούμενους Gypsy Sun & Rainbows οι οποίοι έπειτα από κάποιες αλλαγές στα μέλη τους, μεταονομάστηκαν σε Band Of Gypsys.

Άλλη μια διάλυση συνεργασίας υπήρξε στο βιογραφικό του κιθαρίστα, λόγω μίας απρόβλεπτης συμπεριφοράς του Hendrix στη σκηνή. Ο μάνατζερ του συγκροτήματος προσπάθησε να επανενώσει τους Experience για να ηχογραφήσει ένα διπλό δίσκο που αισίως θα κυκλοφορούσε υπό τον τίτλο “First Rays Of The New Rising Sun”. Στις αρχές του 1970, ηχογράφησαν αρκετά τραγούδια τα οποία κατέληξαν στο άλμπουμ "The Cry of Love".

Ο καλύτερος κιθαρίστας του σκληρού μπλουζ στον πλανήτη, φεύγει στο απόγειο της καριέρας του. Αυτό που τον διαφοροποίησε από τους υπόλοιπους μουσικούς της εποχής του ήταν ότι πάνω στη σκηνή μεταμορφωνόταν σε αγρίμι του ροκ. Κολλούσε την κιθάρα του στους ενισχυτές για να παραμορφώσει τον ήχο και με κάθε ευκαιρία έδειχνε την δεξιοτεχνεία του σε αυτό που είχε επιλέξει να κάνει, αφού ήταν ικανός να παίζει εντυπωσιακή μουσική ακόμα και όταν έφερνε την κιθάρα του πίσω από την πλάτη του και έπαιζε χωρίς να βλέπει το σώμα της. O Jimi Hendrix έγινε θρύλος και χώρεσε μέσα σε 27 χρόνιας ζωής αμέτρητες επιτυχίες ενώ άνοιξε τον δρόμο της μουσικής και για τους υπολοίπους.