Κάρλος Ρουίθ Θαφόν: Έφυγε ο σπουδαίος ισπανός μυθιστοριογράφος

Περίληψη: Ο ισπανός συγγραφέας Κάρλος Ρουίθ Θαφόν, παγκοσμίως γνωστός για τα βιβλία του «Η σκιά του ανέμου» και το «Παιγνίδι του Αγγέλου», έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 55 ετών. Διαβάστε ένα σύντομο αφιέρωμα στο έργο του.

Ένας από τους σπουδαιότερους μυθιστοριογράφους της Ισπανίας, ο Κάρλος Ρουίθ Θαφόν, έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 55 ετών. Ο πολυμήχανος Θαφόν έγινε παγκοσμίως γνωστός κυρίως για τα έργα του «Η σκιά του ανέμου» και το «Παιχνίδι του Αγγέλου», αλλά δεν ήταν τα μόνα σημαντικά πονήματά του.

Πολλοί θεωρούν το μυθιστόρημα «Η σκιά του ανέμου» το πιο επιτυχημένο στην εκδοτική ιστορία της Ισπανίας - μετά τον Δον Κιχώτη του Θερβάντες. Και όχι άδικα: έχει μεταφραστεί σε 40 γλώσσες και έχει πουλήσει πάνω από 13 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, αριθμοί που το καθιστούν διεθνές λογοτεχνικό φαινόμενο. Ένα βιβλίο που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εύκολα ως προς το είδος του, καθώς συνδυάζει πολλά και διαφορετικά στοιχεία, στήνοντας μια γοητευτική εξερεύνηση της εμμονής στη λογοτεχνία και στον έρωτα.

Ένα βιβλίο για το μαγικό ταξίδι ενός αγοριού, του Ντανιέλ, στα μυστικά και τα φαντάσματα μιας σκοτεινής πόλης, με αφετηρία την αναζήτηση ενός μυστηριώδους συγγραφέα που τα βιβλία του -ακατανίκητα σαγηνευτικά- είναι ένας θανάσιμος κίνδυνος για όποιον τα κατέχει. Ο Ντανιέλ οδηγείται από τον πατέρα του στο Κοιμητήριο των Λησμονημένων Βιβλίων, όπου του αποκαλύπτεται ένα μυστικό που θα αλλάξει τη ζωή του για πάντα: πρόκειται για μια μυστική βιβλιοθήκη, στην οποία βρίσκονται όλα τα ξεχασμένα βιβλία περιμένοντας εκείνο τον αναγνώστη, που θα τα βγάλει από τη λήθη...

Who is who: Ο Θαφόν ξεκίνησε τη λογοτεχνική καριέρα του το 1993 με το εφηβικό μυθιστόρημα «El principe de la niebla» και από ξενόγλωσσους τίτλους αξιοσημείωτα είναι τα «The Watcher in the Shadows», «The Shadow of the Wind», «The Labyrinth of the Spirits» και «Marina».

Από τους μεταφρασμένους τίτλους, η επιτυχία του βιβλίου «Η σκιά του ανέμου» τον ώθησε να γράψει άλλα δύο σχετικά μυθιστορήματα, τα οποία συναποτελούν τριλογία: «Το παιχνίδι του αγγέλου» και «Ο αιχμάλωτος του ουρανού». Όλα τους ξεχωρίζουν για το εξαιρετικό αφηγηματικό ύφος τους μα και για τη δαιδαλώδη πλοκή με τους ήρωες να εμπλέκονται σε λογοτεχνικά και ερωτικά παιχνίδια που ανατρέπουν διαρκώς τις ισορροπίες.

Τα παραπάνω μυθιστορήματα ακολουθεί χρονολογικά σε δύο τόμους «Ο λαβύρινθος των πνευμάτων», όπου ξαναβρίσκουμε παλιούς ήρωες αλλά γνωρίζουμε και νέους. Πρωταγωνίστρια η Αλίθια, την οποία συναντάμε αρχικά σε παιδική ηλικία, όταν η Βαρκελώνη βομβαρδίζεται από παντού και μετατρέπεται σε ερείπια, για να την ξαναβρούμε λίγο πριν τα τριάντα, όταν πια ο Φράνκο βρίσκεται ήδη σχεδόν τριάντα χρόνια στην εξουσία...

Βρείτε όλα τα σπουδαία έργα του Κάρλος Ρουίθ Θαφόν στο κοντινότερο κατάστημα Public και στο puplic.gr!

Ποια βιβλία του Κάρλος Ρουίθ Θαφόν έχεις διαβάσει; Γράψε την άποψή σου στο Bookfriends.gr!