Περίληψη: Μόλις στα 17 της χρόνια δημοσίευσε στο περιοδικό «Καινούργια Εποχή» το ποιήμά της με τίτλο «Μοναξιά», έπειτα από παρότρυνση του Νίκου Καζαντζάκη...
21 Ιανουαρίου , 2020 • 1 MIN READ
21 Ιανουαρίου , 2020 • 1 MIN READ
Περίληψη: Μόλις στα 17 της χρόνια δημοσίευσε στο περιοδικό «Καινούργια Εποχή» το ποιήμά της με τίτλο «Μοναξιά», έπειτα από παρότρυνση του Νίκου Καζαντζάκη...
Το πρωί της Τρίτης 21 Ιανουαρίου έγινε γνωστό ότι έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 81 ετών, η ποιήτρια Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ. Τον θάνατό της έκανε γνωστό, μέσα από το προφίλ του στο Facebook, ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης.
Ήταν πνευματική κόρη του Νίκου Καζαντζάκη, που διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον πατέρα της. Μόλις στα 17 της χρόνια δημοσίευσε στο περιοδικό «Καινούργια Εποχή» το ποιήμά της «Μοναξιά» έπειτα από παρότρυνση του Νίκου Καζαντζάκη, ο οποίος έστειλε γράμμα στον Γιάννη Γουδέλη - τότε διευθυντή του περιοδικού- σημειώνοντας: «Παρακαλώ, δημοσιεύστε αυτό το ποίημα, το έχει γράψει μία κοπέλα που δεν έχει βγάλει ακόμα το γυμνάσιο. Είναι το ωραιότερο ποίημα που διάβασα ποτέ!». Από τότε άνοιξε ο δρόμος για την ενασχόληση της με την ποίηση και τη μετάφραση.
Μια ποίηση διαφορετική, αφού με το πρώτο της κιόλας βιβλίο, το εκδομένο το 1963, Λύκοι και σύννεφα, έδειχνε συγγένεια με τη λαμπρή σειρά των «καταραμένων» ποιητών με μια όμως διαφορά: πολύ μικρότερη διάθεση αυτοκαταστροφής, με αποτέλεσμα στα γραπτά της Αγγελάκη-Ρουκ η ποίηση να θριαμβεύει και να διασώζεται.
Το Public είχε την τιμή να εκδόσει το βιβλίο της «Άνθρωπος & Χρόνος - Human... Time», που συνυπέγραψε με τον Δημήτρη Βίκτωρ. Ένα σύγχρονο αριστούργημα που σπάει τα όρια της ποίησης και της λογοτεχνίας, τολμώντας να εκφράσει την επιστημονική γνώση με γραφή λυρική.
Σε όλα της τα έργα καθιέρωσε ένα είδος ποίησης τόσο βαθιά δεμένο με τη ζωή και την ομορφιά, χωρίς ίχνος ψυχαναλυτικής πρόθεσης, σχεδόν θεραπευτικό.
Who is who: Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Σπούδασε σε Αθήνα, Νότια Γαλλία και αποφοίτησε στη Γενεύη με το δίπλωμα Μεταφραστών και Διερμηνέων (γνώριζε ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά). Πρωτοδημοσίευσε έργα της το 1956 στην «Καινούρια Εποχή». Άρθρα της για την ποίηση και τη μετάφραση της ποίησης δημοσιεύθηκαν σε περιοδικά και εφημερίδες ανά τον κόσμο. Ποιήματά της μεταφράστηκαν σε περισσότερες από δέκα γλώσσες και βρίσκονται σε παγκόσμιες ανθολογίες. Το 1985 της απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και το 2000 το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών. Το 2014 βραβεύτηκε με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου της.