Το κελί που ήταν φυλακισμένος ο Malcolm X θα γίνει μια Freedom Library

Περίληψη: Στη φυλακή του Norfolk της Μασαχουσέτης υπάρχει ένα κελί με μια μοναδική ιστορία: το κελί στο οποίο ήταν φυλακισμένος ο Malcolm X.

Ο Malcolm X είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του 20ου αιώνα στην ιστορία της Αμερικής. Ο Malcolm X ήταν ένας ακτιβιστής ο οποίος έδρασε στα τέλη της δεκαετίας του '50 και τις αρχές του '60 στην Αμερική και ο οποίος ήταν ένας από τους πιο επιφανείς και δυναμικούς υποστηρικτές της "μαύρης χειραφέτησης".

Βέβαια, ο Malcolm X δεν είχε ξεκινήσει τη ζωή του ως "καλό παιδί" και είχε φυλακιστεί – μάλιστα, στη φυλακή ήταν που ασπάστηκε το Ισλάμ και ξεκίνησε την πολιτική του δράση ως μέλος του Nation of Islam, μιας εξτρεμιστικής οργάνωσης σκοπός της οποίας ήταν η διάδοση του Ισλάμ στους αφροαμερικάνους.

Στη φυλακή στην οποία κρατούταν, το κελί στο οποίο πιστεύεται πως ήταν του Malcolm X πρόκειται να μετατραπεί στην πρώτη από τις 1.000 "Βιβλιοθήκες της Ελευθερίας" οι οποίες σχεδιάζονται.

Η πρωτοβουλία για τις Freedom Libraries ανήκει στον Reginald Dwayne Betts, ο οποίος είναι ποιητής και δικηγόρος ο οποίος είχε φυλακιστεί στα 16 του χρόνια, για 9 χρόνια. Διάβαζε καθημερινώς και μάλιστα θεωρεί πως η πρόσβαση στα βιβλία ήταν ο κύριος παράγοντας που άλλαξε την πορεία της ζωής του. Αφού έλαβε το MacArthur Genius Grant, μια χορηγία ύψους 625 χιλιάδων δολαρίων, αλλά και άλλες χορηγίες για αυτό το σχέδιο, σκοπεύει να εγκαταστήσει αυτές τις "μικρο-βιβλιοθήκες" των 500 βιβλίων σε φυλακές σε ολόκληρες τις ΗΠΑ.

Τα βιβλία τα οποία θα διαθέτουν οι Freedom Libraries είναι επιλεγμένα και καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος θεματολογίας, αν και κλίνουν περισσότερο προς πιο πρόσφατα έργα, ενώ παρέχουν και ικανή ποικιλία. "Η τάση είναι προς τα πιο πρόσφατα έργα και είναι ποικίλα με όποιον τρόπο θα περίμενες. Υπάρχουν πολλές γυναίκες συγγραφείς. Και είναι συνδυασμός διασκεδαστικών βιβλίων αλλά και απαιτητικών βιβλίων."

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το project "Freedom Reads" και τις Freedom Libraries, μπορείς να μπεις στο επίσημο site.