Leo Tolstoy / Σαν σήμερα γεννήθηκε ο κορυφαίος Ρώσος συγγραφέας

Περίληψη: Σαν σήμερα, 193 χρόνια πριν, γεννήθηκε ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας, Leo Tolstoy. Κορυφαία έργα του αποτελούν τα «Άννα Καρένινα» και «Πόλεμος και Ειρήνη».

Ο Lev Nikolayevich Tolstoy, κατά κόσμον Leo Tolstoy, γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1828 στη Γιάσναγια Πολιάνα της Ρωσίας και κατάγεται από αριστοκρατική οικογένεια. Προτού κλείσει τα δέκα του χρόνια έχασε τη μητέρα του και τον πατέρα του. Σπούδασε ανατολικές γλώσσες και νομική στο πανεπιστήμιο, χωρίς όμως να πάρει ποτέ το πτυχίο του. Ο Tolstoy όντας ανήσυχο πνεύμα και επηρεασμένος από τη Γαλλική Επανάσταση, επέστρεψε στην Γιάσναγια Πολλιάνα, για να ζήσει ως αγρότης. Εκεί ίδρυσε ένα σχολείο, δίνοντας την ευκαιρία στα αγροτόπαιδα να μορφωθούν.

Στη συνέχεια, έχοντας μεγάλα χρέη από το τα χαρτιά, αποφάσισε να καταταγεί στο Στρατό. Το 1852-1856 δημοσιεύεται η πρώτη λογοτεχνική του επιτυχία. Πρόκειται για την τριλογία «Childhood, Boyhood, Youth». Τα βιώματα του από τη φρίκη του πολέμου, τον οδήγησαν σε μία νέα φιλοσοφία για τα πράγματα, κατά της βίαςυπέρ του αναρχισμού και της ταυτόχρονης υποστήριξης της χριστιανικής του πίστης. Την περίοδο του 1860-1861 θα κάνει ένα ταξίδι σε χώρες της Ευρώπης, όπως την Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία και Ελβετία. Εκεί θα γνωρίσει και από κοντά τον Victor Hugo. Μετά την επιστροφή του στη Ρωσία, παντρεύτηκε την Σοφία Μπερς και απέκτησε 13 παιδιά.

Εκείνα τα χρόνια έγραψε και τα δύο δημοφιλέστερα αριστουργήματα του, το «Πόλεμος και Ειρήνη» και το «Άννα Καρένινα». Το πρώτο δημοσιεύθηκε το 1869 και το περιεχόμενο του αφορά τα γεγονότα γύρω από τους Ναπολεόντειους Πολέμους και τις συνθήκες ζωής των Ρώσων. Η πλοκή εκτυλίσσεται μέσα από τα βιώματα 5 οικογενειών. Το δεύτερο, ξεκίνησε να εκδίδεται το 1873 και σύντομα άρχισε να θεωρείται το κορυφαίο του μυθιστόρημα. Η ιστορία αποτελείται από 8 μέρη και αφορά την ιστορία της εξωσυζυγικής σχέσης της Anna με τον Alexei Kirillovich Vronsky.

Καθώς περνούσε ο καιρός, τον γέμιζαν οι τύψεις για την πλουσιοπάροχη ζωή του, ενώ τόσος κόσμος ζούσε στη δυστυχία. Θέλοντας να τα αφήσει όλα, ξεκίνησε να γράφει έργα έχοντας ως θεματολογία τον δικό του κώδικα ηθικής. Μεταξύ άλλων έγραψε και το αξιοθαύμαστο «Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς». Στις 20 Νοεμβρίου, σε ηλικία 82 ετών, ήρθε το τέλος της ζωής του, στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Αστάκοβο. Λέγεται ότι ακόμη και τις τελευταίες ώρες της ζωής του, δίδασκε για την αγάπη, την ειρήνη και τον χριστιανισμό. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς όλων των εποχών, που μας έχει χαρίσει έργα ανεκτίμητης αξίας.