Leonardo da Vinci / Σαν σήμερα γεννήθηκε ο αναγεννησιακός καλλιτέχνης

Περίληψη: Ο μεγαλοφυής Leonardo da Vinci γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 15 Απριλίου του 1452. Ακολούθησέ μας σε ένα μικρό ταξίδι στη ζωή και τα έργα του.

Η Αναγέννηση ήταν μία θεμελιώδης περίοδος για τη σύγχρονη Ευρώπη. Σημαδεύτηκε από κοσμοϊστορικές αλλαγές σε τέχνες και επιστήμες, οι οποίες βοήθησαν την ήπειρο να αφήσει πίσω της τα σκοτεινά χρόνια του Μεσαίωνα. Αν ένας άνθρωπος αντιπροσωπεύει αυτή την περίοδο καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο αυτός είναι ο Leonardo da Vinci, η επιτομή του καθολικού ανθρώπου ή Homo Universalis. Τα έργα και οι ημέρες του σπουδαίου αναγεννησιακού ανθρώπου είναι αρκετά για να υποστηρίξουν αυτό το χαρακτηρισμό. Αξίζει να τα θυμηθούμε σήμερα, καθώς ο Leonardo da Vinci ήρθε στον κόσμο στις 15 Απριλίου 1452.

Η ζωή του da Vinci ξεκίνησε λίγο έξω από το μικρό χωρίο Anchiano της Τοσκάνης. Γονείς του ήταν ο Piero da Vinci, ένας συμβολαιογράφος της εποχής, και η Κατερίνα, για την οποία ξέρουμε με σιγουριά μόνο το όνομά της. Οι δύο τους δεν ήταν ποτέ επίσημο ζευγάρι και ο νεαρός Leonardo μεγάλωσε με την οικογένεια του πατέρα του. Δεν έλαβε κάποια ιδιαίτερη εκπαίδευση, αλλά γρήγορα φάνηκε η καλλιτεχνική του ικανότητα.

Leonardo da Vinci - 01


Από τα 14 του ξεκίνησε να μαθητεύει δίπλα στο Andrea del Verrocchio, γνωστό καλλιτέχνη της Φλωρεντίας εκείνη την εποχή. Μέχρι τα 20 του είχε καταξιωθεί ως μέλος της τοπικής καλλιτεχνικής ζωής και μπορούσε να ανοίξει το δικό του εργαστήριο. Παρότι ο da Vinci είναι περισσότερο γνωστός για τη ζωγραφική του, οι πίνακες που του αποδίδονται είναι σχετικά λίγοι. Ο διασημότερος από όλους είναι φυσικά το πορτραίτο της Mona Lisa, ενώ πολύ γνωστά έργα είναι επίσης ο Μυστικός Δείπνος και ο Άνθρωπος του Βιτρούβιου.

Ο λόγος που που τα έργα ζωγραφικής τα οποία αποδίδονται στον Leonardo da Vinci είναι λίγα είναι γιατί η ζωγραφική ήταν μόνο μία από τις δεκάδες ασχολίες του. Ο da Vinci ασχολήθηκε με αρκετά ακόμα καλλιτεχνικά πεδία όπως η γλυπτική και η μουσική.

Επιπλέον, ξεχώρισε και για το επιστημονικό του έργο. Εξέτασε σε βάθος την ανατομία του ανθρώπου και υπήρξε εξαίρετος μηχανικός. Το όραμά του ήταν εντυπωσιακό, με πολλές από τις εφευρέσεις που είχε επινοήσει να γίνονται πραγματικότητα μετά από εκατοντάδες χρόνια. Στα σχέδιά του περιγράφονται μηχανές που παρομοιάζουν ποδήλατα, ελικόπτερα ακόμα και ένα υποτυπώδες αεροπλάνο. Ο Βιτρούβιος Άνθρωπος αποτελούσε ένα κράμα επιστήμης και τέχνης, δύο πεδίων που ο Leonardo da Vinci θεωρούσε αλληλένδετα και όχι αντίθετα το ένα με το άλλο.

Leonardo da Vinci - 02


Τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής του ασχολήθηκε ελάχιστα με τη ζωγραφική και περισσότερο με τα μαθηματικά, τη μηχανική και τις επιστήμες γενικότερα. Πέθανε σε ηλικία 67 ετών, στις 2 Μαΐου του 1519, με την κληρονομιά του να περνά στους μαθητές του. Για χρόνια έρχονταν στην επιφάνεια κομμάτια από το έργο του, αποκαλύπτοντας όλο και πιο ξεκάθαρα γιατί ο Leonardo da Vinci είναι το αρχέτυπο του αναγεννησιακού ανθρώπου.

Αν θες να εξετάσεις σε βάθος την εντυπωσιακή ζωή του Leonardo da Vinci σου προτείνουμε να διαβάσεις τη βιογραφία του Walter Isaacson. Ο συγγραφέας και άλλων σημαντικών βιογραφιών, όπως αυτές του Στιβ Τζομπς και του Άλμπερτ Αϊντστάιν, βασίστηκε σε χιλιάδες πηγές για να ξετυλίξει το νήμα της ζωής αυτής της ιδιοφυΐας.