Η Μαλαματένια Καϊντατζή γράφει για τη φθινοπωρινή ανασυγκρότηση

Περίληψη: Ο Σεπτέμβριος σηματοδοτεί την εποχή των νέων ξεκινημάτων. Η Μαλαματένια Καϊντατζή αρθρογραφεί στο Public Blog για την ανασυγκρότηση του φθινοπώρου.

Τα σχολεία άνοιξαν, οι πρώτες βροχές έπεσαν και η νέα σεζόν είναι εδώ για τα καλά. Αν δεν το έχεις ήδη πάρει απόφαση, πρέπει γρήγορα-γρήγορα να το κάνεις: πρέπει να αφήσεις πίσω τις διακοπές, να ανασυγκροτηθείς και να αποδεχθείς πως αυτή είναι η εποχή για νέα ξεκινήματα. Ναι, δεν είναι πάντα εύκολο κάτι τέτοιο, γι’ αυτό και ζητήσαμε την πολύτιμη βοήθεια της Μαλαματένιας Καϊντατζή. Η συγγραφέας του βιβλίου «Αισθήσεις» θα βρίσκεται στις 26 Σεπτεμβρίου 2022 στο Public Συντάγματος, για να μας μιλήσει για το βιβλίο της, αλλά και για να δώσει την ευκαιρία σε όσους παρευρεθούν να βιώσουν μία διαφορετική διάσταση του εαυτού τους. Επιπλέον, ζητήσαμε από την Μαλαματένια Καϊντατζή να μας γράψει για το φθινόπωρο και την ανασυγκρότηση. Ακολουθεί το άρθρο της.

ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ | της Μαλαματένιας Καϊντατζή

Γεια σου Φθινόπωρο!

Έχω την αίσθηση πως μόνο εσύ μπορείς να μου προσφέρεις αυτό που αναζητώ μετά τις καλοκαιρινές μου διακοπές. Παρόλο που και η ίδια η λέξη δεν αποδίδει ακριβώς αυτό που συμβαίνει. Παράταση ή διάλλειμα θα το έλεγα, για να αποδώσω ακριβώς την κατάσταση που σε πάνε οι διακοπές. Το μόνο που μπορεί να σου πάρει αυτή η παράταση, αυτό το διάλλειμα, είναι το στρες, αν είσαι τυχερός. Αν δεν είσαι, επιστρέφεις σαν να μην έφυγες ποτέ και συνεχίζεις να αναζητάς. Αναζητάς ίσως μια διαφορετική ανάλυση για το πρόβλημά σου. Αναζητάς κάτι νέο, μια αλλαγή, μια σταθεροποίηση και πόσα άλλα. Ίσως και να είσαι στην αγωνία της συντήρησης δεδομένων που σε ικανοποιούν. Δεν έχει τόση σημασία όμως που είσαι, αλλά τι ζητά από εσένα το φθινόπωρο.

Ανασυγκρότηση.

Τι όμορφο να τυλίγεις το σώμα με μια ελαφριά ζακέτα παρατηρώντας την να χορεύει με τους ανέμους του. Έτσι και εγώ, μαζί σου ψάχνω να φυσήξει άνεμος αλλαγών και να κρατήσω τα σημαντικά για να φτάσω στον Πύργο μου. Τον Πύργο της επίτευξης. Σιωπηλά επιμένω να είναι Πύργος επίτευξης και όχι Πύργος Βαβέλ, ανίερος, γεμάτος ηχορύπανση, ανημποριά, να μη μπορώ να μιλώ την ίδια γλώσσα και να δονούμε στα ίδια μήκη κύματος με τον κόσμο γύρω μου. Κατάρα θα ’ναι να εγκλωβιστώ σε έναν τέτοιο Πύργο.

Φθινόπωρο ξέρω πως οι πόροι σου φθίνουν, μα αναζητώ σπόρους και νέους καρπούς. Πριν τη σπορά χρειάζεται να εστιάσω. Η εστίαση είναι δύσκολη υπόθεση γιατί έχει εχθρό της τις πολλαπλές εικόνες. Η κίνηση στους δρόμους αυξάνεται, μαζί και η αναζήτηση, μα και η ένωση.

Το βλέπεις όταν περπατάς σε κεντρικούς δρόμους. Αν κάνεις το λάθος να αφεθείς στη λαοθάλασσα σίγουρα θα ξεχάσεις που πας και τι θέλεις ακριβώς. Καταλήγεις να βάζεις το κεφάλι κάτω και να εστιάζεις στις γραμμές των πλακιδίων για να μη δεις τα μάτια του κόσμου, παρά μόνο την οδό.

Αν κοιτάξεις, ξεκινούν οι καταγραφές, ξεκινούν τα συναισθήματα. Αντέχεις; Αντέχει το πρόγραμμά σου να προσθέσει τα βλέμματα που συναντάς για δευτερόλεπτα και να μείνεις άπραγος, ασυνείδητος; Αυτό είναι το θέμα. Το ποσοστό των ανθρώπων περιφέρεται ή προαυλίζεται πιστεύοντας πως ζει μια καθημερινότητα, ότι είναι συνειδητός μέσα σε αυτήν και ότι πραγματικά ζει. Μα για να φτάσεις στην ανασυγκρότηση πρέπει πρώτα να βρεις την εστίαση.

malamatenia-kaintatzi-anasygkrotisi-02

Αυτή είναι και η μαγεία αυτής της εποχής. Γιατί το φθινόπωρο σε τραβάει δυναμικά και ίσως άγρια στην καθημερινότητα που θέλεις ν ’αποφύγεις για να εστιάσεις και πάλι.

Τα βράδια του φθινοπώρου όμως είναι ένα μαγικό ταξίδι σε ένα λευκό βιβλίο με δημιουργό του, εσένα. Περιεχόμενα τις ιδανικές συνθήκες για σένα. Μαζί σου κι εγώ ανοίγω ένα βιβλίο ή γράφω στο PC ή ζωγραφίζω...έχει τόσες ιδέες να σου προσφέρει. Κάποιες φορές όσες και τα φύλλα που πέφτουν. Κάποιοι αναζητούν αντικείμενα, κάποιοι επενδύσεις, κάποιοι σχέση, και όλοι, τελικά, αγάπη.

Η αγάπη ίσως να έρθει όταν αποφασίσεις να κάνεις πράγματα που αγαπάς, ασχολίες που αγαπάς και να συναντάς ανθρώπους που αγαπούν τη ζωή και την εξέλιξη. Αυτά είναι κάποια πρώτα βήματα για να υποστηρίξεις την ανάγκη σου να βρεις αγάπη. Α μη κάνεις το λάθος να ψάξεις την αγάπη σε πρόσωπο! Δεν λειτουργεί, θ ’απογοητευθείς. Καλύτερα να ρωτάς τον άλλο αν έχει γνωρίσει την αγάπη παρά να τον ρωτάς αν σε αγαπά. Με αυτή την λογική, ευλογημένοι όσοι έχουν εμπειρίες μη αγάπης, γιατί έτσι θα μπορούν να την διακρίνουν καλύτερα όταν είναι εκεί. Πόσα χρόνια πρέπει να περιμένεις για την εκπλήρωση, για να ανέβεις τον πύργο της επίτευξης και να απολαμβάνεις τη θέα, ρωτάς.

Ξέρεις, δεν είναι τα χρόνια που πρέπει να μετράμε. Είμαστε εγκλωβισμένοι μέσα στους μήνες, τα χρόνια, τις ώρες, τα λεπτά. Πολλές φορές ξεχνάμε να ζούμε τις στιγμές γι’ αυτό νομίζουμε πως έχει σημασία ο χρόνος. Η ανασυγκρότηση θα έρθει με τον ενθουσιασμό της ποιοτικής στιγμής που αξίζω να ζήσω.

Η στιγμή ξεκινά από την γρήγορη οπτική καταγραφή μετατρέποντας το μάτι σου σε έναν πολυ-φακό, πολυδιάστατο, με απεριόριστες πληροφορίες. Είσαι μια φωτογραφική μηχανή που καταγράφει καρέ καρέ κάθε σου στιγμή. Παράλληλα έχεις και μικρόφωνα, μεγάφωνα και κεραίες που συνθέτουν λέξεις για τις φωτογραφίες που έχεις καταγράψει. Μορφοποιείς το πρόσωπό σου ανάλογα με τα συμπεράσματα των καταγραφών και ρυτιδιάζεις είτε από χαμόγελα ευτυχίας, είτε από ανεκπλήρωτες λέξεις που έγραψαν γύρω από τα χείλη σου, σιωπή. Μάθε να λατρεύεις την σιωπή γιατί ταξιδεύει μέσα στους ανέμους, εκείνους των αλλαγών. Η σιωπή είναι που θα σε βοηθήσει να αφουγκραστείς την γλυκιά καθοδήγηση της διάνοιάς σου. Αν θες να γίνει πιο χειροπιαστή αυτή η καθοδήγηση. Γείωσε την.

Πάρε λοιπόν ένα μολύβι και ένα τετράδιο και γράψε στιγμές εξέλιξης που έζησες και θα δεις μια μαγική κατάσταση να ξετυλίγεται μπροστά σου. Η κατάσταση της ευγνωμοσύνης. Ξέρεις τι θα κάνει η ευγνωμοσύνη για σένα; Θα σε τακτοποιήσει. Θα σε κάνει να νιώσεις την πληρότητα του βιώματος της ζωής και μέσα από αυτήν την πληρότητα η ανασυγκρότηση φαντάζει χαλαρός μεσημεριανός ύπνος σε ένα δροσερό δωμάτιο με μοναδικό ήχο την φωνή οδηγού σου, που μορφοποιεί στα όνειρά σου τον Πύργο σου. Στο ξύπνημα, μένει η γλυκιά αίσθηση της δύναμης να συνεχίσεις γιατί σημασία έχει ο προορισμός, σημασία έχει να δεις τον εαυτό σου όπως του αξίζει.

Απόλαυσέ λοιπόν την ανασυγκρότηση με εστίαση, σιωπή, εσωτερικό διάλογο και αγάπη.

Σε χαιρετώ!