Μάργκαρετ Άτγουντ/ 82 χρόνια από τη γέννηση της περίφημης συγγραφέως

Περίληψη: Ας γνωρίσουμε καλύτερα τη Μάργκαρετ Άτγουντ, γνωστή για την ποίηση, τα μυθιστορήματα, αλλά και τη λογοτεχνική της κριτική!

Γεννημένη στις 18 Νοεμβρίου του 1939 στην Οτάβα του Καναδά, η Μάργκαρετ Άτγουντ έχει γράψει περισσότερα από 40 μυθιστορήματα, ποιήματα, παιδικά βιβλία, αλλά και δοκίμια. Πρόκειται για έναν πολυταξιδεμένο και μορφωμένο άνθρωπο. Πήρε το πτυχίο της από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο και το μεταπτυχιακό της από το Radcliff College. Προτού κατασταλάξει ως συγγραφέας, είχε εργαστεί ως σερβιτόρα, ταμίας, σύμβουλος κατασκηνώσεων και, τέλος, ως λέκτορας της αγγλικής λογοτεχνίας. Το 1976 ήρθε στον κόσμο η κόρη της, Τζες Άτγουντ Γκίμπσον, την οποία απέκτησε με τον επίσης συγγραφέα σύντροφό της, Γκράεμ Γκίμπσον.

Κατά τη διάρκεια της πλούσιας συγγραφικής της καριέρας έχει λάβει μία πληθώρα διακρίσεων στον Καναδά και το εξωτερικό. Μερικά από τα σημαντικά βραβεία που της έχουν απονεμηθεί είναι τα Booker, Giller και Commonwealth, ενώ το 2021 η Μάργκαρετ Άτγουντ κέρδισε το Βραβείο Βιβλίου Public στην κατηγορία Μεταφρασμένο Μυθιστόρημα. Τα βιβλία της είναι ευρέως γνωστά στο κοινό και έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες. Αυτό δείχνει, φυσικά, τη μεγάλη απήχηση που έχουν έργα της.

Ξεκίνησε να γράφει από την ηλικία των πέντε χρόνων διδακτικά θεατρικά έργα, ποιήματα, εικονογραφημένες ιστορίες και ένα ημιτελές μυθιστόρημα, ενώ στα 16 της αποφάσισε πως θέλει να γίνει συγγραφέας. Σήμερα, εκτός από ποιήτρια, έχει τον τίτλο της διασημότερης πεζογράφου και κριτικού του Καναδά. Στα έργα της αναλύει, κατά κύριο λόγο, φεμινιστικά θέματα, τα οποία και εξετάζει κάνοντας χρήση διάφορων καλλιτεχνικών υφών. 

Πάμε όμως να δούμε λίγο πιο αναλυτικά μερικά από τα μεγαλύτερα συγγραφικά της έργα.

The Handmaid’s Tale (Η ιστορία της θεραπαινίδας)

Σε αυτό το έργο παρακολουθούμε την νεαρή Τουφρέντ να αναγκάζεται να γίνει θεραπαινίδα στη νεοσύστατη Δημοκρατία της Γαλαάδ. Προκειμένου να μην καταλήξει κρεμασμένη στο Τείχος ή σε έναν αργό και μαρτυρικό θάνατο στις Αποικίες, όπως όλοι οι αντιφρονούντες, καταλήγει στη μόνη επιλογή που υπάρχει σε αυτό το απολυταρχικό καθεστώς, την αναπαραγωγή. Με αυτό το βιβλίο, η Μάργκαρετ Άτγουντ οδηγεί τον αναγνώστη στην αμφισβήτηση της σταθερότητας των καταστάσεων που βιώνουμε καθημερινά.

The Testaments (Οι διαθήκες)

Αυτό το έργο είναι το sequel του The Handmaid’s Tale. Ύστερα από 15 χρόνια, το καθεστώς της Δημοκρατίας της Γαλαάδ παραμένει ισχυρό, αλλά έχει αρχίσει σιγά σιγά η παρακμή. Σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή, εμφανίζονται 3 γυναίκες, εκ των οποίων οι δύο ανήκουν στη γενιά που ενηλικιώνεται μέσα στην τυραννία, ενώ η τρίτη είναι η Θεία Λίντια, η οποία δεν έζησε απλά μέσα στο καθεστώς, αλλά αποτέλεσε και βασικό μέλος του, μέσα από τις ενέργειές της. Με αυτό το έργο της, λοιπόν, η Μάργκαρετ Άτγουντ εμβαθύνει περισσότερο στο καθεστώς και μας παρουσιάζει τα τότε βιώματα των ανθρώπων.

Τα βιβλία της είναι «αμέτρητα» και κάθε ένα έχει τη μοναδική του ιστορία να πει. Δε θα μας έφτανε μία ολόκληρη μέρα για να περιγράψουμε τα αξιοθαύμαστα έργα της. Αν θέλεις να ανακαλύψεις ακόμα περισσότερα κομμάτια του έργου της Μάργκαρετ Άτγουντ επισκέψου ένα κατάστημα Public ή κάνε κλικ στο public.gr.