Μαρία Κάλλας / 98 χρόνια από τη γέννηση της Ελληνίδας σοπράνο

Περίληψη: Η Μαρία Κάλλας σημάδεψε την ιστορία της μουσικής με τη φωνή της. Σήμερα, την ημέρα της γέννησής της θυμόμαστε την τεράστια καριέρα της Ελληνίδας σοπράνο.

Έντονη προσωπικότητα και χαρακτήρας, πολυσυζητημένη προσωπική ζωή, μα πάνω από όλα μία μαγευτική φωνή που κέρδισε θαυμαστές σε όλο τον κόσμο. Μιλάμε φυσικά για τη Μαρία Κάλλας. Η ελληνικής καταγωγής σοπράνο έγραψε τη δική της ιστορία στο χώρο της μουσικής. Ας κάνουμε λοιπόν μία αναδρομή στο πλούσιο έργο και την γεμάτη ζωή της. Επιλέξαμε τη σημερινή ημερομηνία για αυτό καθώς η Μαρία Κάλλας ήρθε στη ζωή σαν σήμερα.

Όλα ξεκίνησαν από τη Νέα Υόρκη. Κόρη δύο Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ, η Μαρία Κάλλας ήρθε στον κόσμο στις 2 Δεκεμβρίου 1923. Το πλήρες όνομά της ήταν Maria Anna Cecilia Sofia Kalogeropoulos, αλλά ο πατέρας της επέλεξε να απλοποιήσει το επώνυμο σε “Callas” για μεγαλύτερη ευκολία. Μεγαλώνοντας, η μητέρας της ήταν εκείνη που της εμφύσησε την αγάπη για τις τέχνες. Σε ηλικία 7 ετών η Μαρία Κάλλας ξεκίνησε τα μαθήματα πιάνου. Οι μουσικές της σπουδές θα συνεχίζονταν στην Ελλάδα, όπου και μετακόμισε μαζί με τη μητέρα της το 1937.

Πολύ σύντομα η Μαρία Κάλλας θα ανέβαινε και στη σκηνή για να τραγουδήσει. Αυτό έγινε το 1939, σε μία παραγωγή της σχολής της. Οι σχολικές παραγωγές άνοιξαν το δρόμο προς την επαγγελματική καριέρα. Αυτή ξεκίνησε από την Εθνική Λυρική Σκηνή, αρχικά με δευτερεύοντες ρόλους. Το επίσημο ντεμπούτο της έγινε στον ρόλο της Βεατρίκης, στην οπερέτα Βοκκάκκιος. Η πρώτη φορά που το κοινό είδε την Μαρία Κάλλας σε πρωταγωνιστικό ρόλο ήταν στις 27 Αυγούστου 1942, όταν εμφανίστηκε ως Τόσκα στην ομώνυμη όπερα του Giacomo Puccini.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Μαρία Κάλλας συνέχισε την καριέρα της στην Ιταλία. Το 1947 εμφανίστηκε για πρώτη φορά μπροστά στο ιταλικό κοινό. Τα επόμενα χρόνια θα εμφανιζόταν κυρίως στη Βερόνα και την Φλωρεντία. Το όνομά της γιγαντώθηκε αυτή την περίοδο. Το κοινό τη λάτρεψε, το ίδιο και οι κριτικοί. Η επιστροφή στις ΗΠΑ ήταν πλέον 100% βέβαιη. Έτσι κι έγινε. Η Μαρία Κάλλας γύρισε στην Αμερική και το 1954 θα έκανε το ντεμπούτο της επί Αμερικάνικου εδάφους. Αυτό έγινε στο Σικάγο, με την όπερα Norma. Ο ρόλος αυτός ήταν ίσως ο σημαντικότερος της καριέρας της. Η επιτυχία της Norma την οδήγησε και στη Νέα Υόρκη. Το 1956 άνοιξε στη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης την εβδομηκοστή δεύτερη σεζόν της Norma.

Η Μαρία Κάλλας δεν απασχόλησε τον τύπο της εποχής μόνο με τα κατορθώματα της επί σκηνής. Η ντίβα της όπερας απασχόλησε τα περιοδικά με την προσωπική της ζωή αλλά και τα όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο. Αρκετοί είχαν επισημάνει το πόσο δύσκολη ήταν η συνεργασία τους με την Ελληνίδα σοπράνο. Βέβαια, αρκετοί ήταν και εκείνοι που εξέφρασαν διαφορετικά συναισθήματα για την συνεργασία μαζί της, θεωρώντας πως ο όρος «βεντέτα» δεν ταίριαζε στη Μαρία Κάλλας. Σε προσωπικό επίπεδο, η σχέση της με τον Αριστοτέλη Ωνάση ήταν ίσως το πιο πολυσυζητημένο γεγονός της εποχής.

Ακόμα και στη δύση της καριέρας της, όταν το προφίλ της φωνής της είχε αλλάξει και οι εμφανίσεις της λιγόστεψαν, το κοινό σε όλο τον κόσμο γέμιζε τα θέατρα για να την ακούσει. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της τα πέρασε στο Παρίσι. Από τη ζωή έφυγε ξαφνικά, στις 16 Σεπτεμβρίου 1977, από ανακοπή καρδιάς. Τελευταία της επιθυμία ήταν να σκορπιστούν οι στάχτες της στο Αιγαίο, κάτι που έγινε πραγματικότητα το 1979.

Την ημέρα της γέννησής της, θυμήσου την εκπληκτική φωνή της Μαρίας Κάλλας ανακαλύπτοντας το σπουδαίο της έργο στα καταστήματα Public και στο Public.gr. Δεν πρέπει, επίσης, να χάσεις την παράσταση “Master Class” για τη ζωή της μεγάλης ντίβας, που ανεβαίνει φέτος για τέταρτη χρονιά. Στο ρόλο της Μαρίας Κάλλας βρίσκεται η Μαρία Ναυπλιώτου. Εξασφάλισε τη θέση σου από το Public Tickets!