Mark Twain / Σαν σήμερα γεννήθηκε ο σπουδαίος Αμερικάνος συγγραφέας

Περίληψη: Ο Mark Twain, «πατέρας της Αμερικάνικης λογοτεχνίας» για πολλούς, γεννήθηκε σαν σήμερα, πριν από 186 χρόνια.

Στις 30 Νοεμβρίου 1835 γεννιέται σε ένα μικρό χωριό του Missouri ο Samuel Clemens. Γιατί έχει σημασία αυτό το γεγονός; Γιατί ο Samuel Clemens δεν είναι άλλος από τον πασίγνωστο Αμερικάνο συγγραφέα Mark Twain, ο οποίος ήρθε στον κόσμο σαν σήμερα. Ο σπουδαίος Mark Twain έγραψε αγαπημένα βιβλία όπως «Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ» και «Η Ιωάννα της Λωρραίνης» και θεωρείται ακόμα και σήμερα, 186 χρόνια μετά τη γέννησή του, ένας εκ των κορυφαίων σύγχρονων λογοτεχνών.

Η παιδική ηλικία του Mark Twain ήταν αρκετά επίπονη, καθώς τρία από τα έξι αδέρφια του έφυγαν από τη ζωή σε μικρή ηλικία. Στα 11 του έχασε και τον πατέρα του. Στο μεταξύ, όταν ήταν 4 η οικογένειά του μετακόμισε στην κοντινή πόλη Hannibal, η οποία θα γινόταν και τα σκηνικό πολλών εκ των ιστοριών του αργότερα. Η οικονομική κατάσταση της οικογένειας Clemens ήταν αρκετά κακή και ο νεαρός Mark Twain έκανε διάφορες δουλειές για να βοηθήσει.

Στα 12 άρχισε να δουλεύει σε τυπογραφείο και από τα 15 έγραφε και κάποια κείμενα για τοπική εφημερίδα. Όταν έγινε 21 χρονών αποφάσισε να εκπληρώσει το όνειρό του και να γίνει καπετάνιος ατμόπλοιου. Το 1859 απέκτησε την άδειά του και έτσι βρήκε δουλειά σε πλοία που εκτελούσαν δρομολόγια στον ποταμό Mississippi. Παρότι λάτρευε τη νέα του καριέρα, ο εμφύλιος πόλεμος των ΗΠΑ έβαλε τέλος στα δρομολόγια στον μεγάλο ποταμό. Σε αυτό το σημείο αποφάσισε να κυνηγήσει την τύχη του στη δύση, όπου αρχικά προσπάθησε να ασχοληθεί με το εμπόριο χρυσού. Όταν και αυτό απέτυχε να φέρει καρπούς, ο Mark Twain στράφηκε και πάλι στις εκδόσεις, κλάδο που είχε ήδη εμπειρία. Αρχικά εργάστηκε ως ρεπόρτερ για την εφημερίδα Virginia City Territorial Enterprise. Τότε ήταν που υιοθέτησε για πρώτη φορά το φιλολογικό ψευδώνυμο Mark Twain.

Η πρώτη μεγάλη λογοτεχνική επιτυχία ήρθε το 1865, όταν κυκλοφόρησε η ιστορία «Jim Smiley and His Jumping Frog», στην οποία διηγείται γεγονότα από τη ζωή σε μεταλλεία και ορυχεία. Το ξεχωριστό, προσωπικό του στυλ γραφής ήταν εμφανές από το πρώτο έργο του, το οποίο θα εκδιδόταν σε εφημερίδες και περιοδικά όλης της χώρας. Δύο χρόνια αργότερα, το 1867 ήρθε μία ακόμα μεγάλη επιτυχία, όταν ταξίδεψε στη Μεσόγειο για 5 μήνες και παράλληλα έγραφε για τις εμπειρίες του σε Αμερικάνικη εφημερίδα. Αυτό το ταξίδι έγινε και βιβλίο, το «The Innocents Abroad», το οποίο εκδόθηκε το 1869 και έγινε best seller.

Στα 34 του πλέον, είχε μετατραπεί σε ένα από τους πρώτους «celebrity» της σύγχρονης εποχής. Και τα σημαντικότερα έργα της καριέρας του δεν είχαν έρθει ακόμα. Το διασημότερο βιβλίο της συγγραφικής σου καριέρας είναι «Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ», το οποίο κυκλοφόρησε το 1876, ενώ ένα εξίσου αγαπημένο και επιτυχημένο έργο, «Οι περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν», θα εκδίδονταν για πρώτη φορά το 1884.

Για πολλούς ήταν ο πατέρας της Αμερικάνικης λογοτεχνίας καθώς επηρέασε τόσους και τόσους συγγραφείς στις δεκαετίες που ακολούθησαν. Ο σπουδαίος Mark Twain έφυγε από τη ζωή το 1910 και μάλιστα είχε προβλέψει το θάνατό του! Το 1909 είχε πει: «Ήρθα με τον κομήτη του Χάλεϋ το 1835. Έρχεται ξανά τον επόμενο χρόνο και περιμένω πως θα φύγω μαζί του. Θα είναι η μεγαλύτερη απογοήτευση της ζωής μου αν δεν φύγω με τον κομήτη του Χάλεϋ.» Και έτσι έγινε τελικά, ο Mark Twain έφυγε από τη ζωή στις 21 Απριλίου 1910, μία ημέρα μετά το κοντινότερο πέρασμα του κομήτη από τη Γη.

Την ημέρα της γέννησής του, ανακάλυψε τα κλασικά έργα του Mark Twain στο Public.gr και τα καταστήματα Public.