Με το βραβείο Olof Palme τιμήθηκε ο συγγραφέας John le Carré

Περίληψη: Ο John le Carré θα λάβει σύντομα μία σημαντική επιβράβευση. Ο Βρετανός συγγραφέας επιλέχθηκε ως ο παραλήπτης του βραβείου Olof Palme για το 2019.

Το βραβείο Olof Palme τιμά κάθε χρόνο τους ανθρώπους που ξεχώρισαν για τη συμβολή τους σε τομείς όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η διεθνής κατανόηση και η ειρήνη. Για το 2019 το βραβείο θα απονεμηθεί στον Βρετανό συγγραφέα, και πρώην κατάσκοπο, John le Carré.

Οι αποδέκτες του βραβείου επιλέγονται από το ταμείο που έχει δημιουργηθεί στη μνήμη του δολοφονημένου πρώην πρωθυπουργού της Σουηδίας Olof Palme. Φέτος επιλέχθηκε ο David Cornwell (το όνομα John le Carré είναι ψευδώνυμο) διότι έχει καταφέρει «με ελκυστικό και ανθρωπιστικό τρόπο, μέσα από το συγγραφικό του έργο, να διαμορφώσει συνειδήσεις σχετικά με τα θέματα της ελευθερίας του ατόμου και τα ουσιώδη ζητήματα της ανθρωπότητας».

John Le Carre - 01

 

Η βράβευση αυτή συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο της τάξης των $100.000, εκτός του διπλώματος που δίνεται στον νικητή. Ο John le Carré σπάνια αποδέχεται βραβεία, αλλά, σε αυτή την περίπτωση θα κάνει μία εξαίρεση. Δεν θα κρατήσει όμως το έπαθλο για τον εαυτό του και θα δωρίσει το ποσό της επιβράβευσης στον διεθνή ανθρωπιστικό οργανισμό Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της στάσης του συγγραφέα σχετικά με τα βραβεία είναι η επιλογή του στη longlist για το Man Booker Prize του 2011. Παρότι δήλωσε εξαιρετικά κολακευμένος ζήτησε να αφαιρεθεί το όνομά του από τη λίστα καθώς δεν συναγωνίζεται για λογοτεχνικά βραβεία.

John Le Carre - 02

 

O John le Carré είναι ένα από τους πολύ λίγους συγγραφείς που έχουν λάβει το βραβείο Olof Palme. Με βιβλία όπως το «Tinker, Tailor, Soldier, Spy» ή το πιο πρόσφατο «Agent Running in the Field» όμως, είχε δείξει πολλάκις πως είναι διατεθειμένος να αναδείξει θέματα σαν την κατάχρηση εξουσίας ή το εμπόριο όπλων. Το κατασκοπικό του παρελθόν (υπήρξε πράκτορας της MI5 και της MI6 πριν αφιερωθεί στη συγγραφή) του έδωσε το κατάλληλο υπόβαθρο για να βιώσει τα γεγονότα τα οποία αναδεικνύει με το έργο του.

Η τελετή της βράβευσης του John le Carré θα διεξαχθεί στις 30 Ιανουαρίου 2020 στο Concert Hall της Στοκχόλμης.