Miguel de Cervantes: Σαν σήμερα, το 1616, φεύγει από τη ζωή ο συγγραφέας του Δον Κιχώτη

Περίληψη: Η Ισπανική και η παγκόσμια λογοτεχνία χρωστά πολλά στον Miguel de Cervantes. Ο Ισπανός συγγραφέας, που έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, θεωρείται ο πατέρας του σύγχρονου μυθιστορήματος.

Στις αρχές του 17ου αιώνα η σύγχρονη λογοτεχνία θα έκανε ένα σημαντικό βήμα. Το 1605 εκδίδεται για πρώτη φορά ο πρώτος τόμος της ιστορίας του Δον Κιχώτη. Το βιβλίο αυτό λογίζεται ως το σημείο εκκίνησης της σύγχρονης δυτικής λογοτεχνίας. Για πολλούς, ο Δον Κιχώτης είναι το πρώτο σύγχρονο μυθιστόρημα και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως πρόκειται για το καλύτερο λογοτεχνικό έργο που έχει γραφτεί ποτέ.

Την ιστορία αυτή γράφει φυσικά ο Miguel de Cervantes, ο σπουδαιότερος Ισπανός συγγραφέας. Παρότι ο Δον Κιχώτης είναι το διασημότερο και σημαντικότερο έργο του, δεν είναι το μόνο που σώζεται. Από αυτό, ο μεγαλύτερος όγκος δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια της ζωής του Cervantes. Το τέλος αυτό ήρθε σαν σήμερα, στις 22 Απριλίου 1616, με τα περισσότερα γραπτά του να έχουν συνταχθεί τα τρία προηγούμενα χρόνια.

Ας μην πάρουμε την ιστορία ανάποδα όμως, ας δούμε το χρονικό της ζωής του Miguel de Cervantes από την αρχή. Ο Ισπανός συγγραφέας γεννήθηκε το Σεπτέμβριο του 1547, στην περιοχή Alcalá de Henares. Ήταν ο τέταρτος από τα συνολικά επτά παιδιά της οικογένειας του. Η δουλειά του πατέρα του ανάγκαζε την οικογένεια να ταξιδεύει συχνά και η οικονομική της κατάσταση δεν ήταν ποτέ πολύ καλή.

Πολλές λεπτομέρειες για τη ζωή του Cervantes δεν είναι γνωστές, παρά τη μετέπειτα φήμη του. Ακόμα και για το όνομά του, για παράδειγμα, δεν υπάρχει απόλυτη συμφωνία. Επίσης άγνωστο είναι αν είχε λάβει κάποια εκπαίδευση αλλά και το πως μοιάζει. Ακόμα και οι εικόνες που βλέπεις σε αυτό το άρθρο δεν είναι 100% σίγουρο ότι απεικονίζουν τον Ισπανό συγγραφέα.

Αυτό που ξέρουμε είναι πως ο Cervantes θεωρούταν ιδιαίτερα γενναίος. Το 1570 κατετάγη σε μία μονάδα του Ισπανικού Ναυτικού, στο οποίο υπηρέτησε μέχρι το 1575, όταν και πιάστηκε αιχμάλωτος. Θα έμενε υπό κράτηση για 5 χρόνια. Επέστρεψε στην Ισπανία το 1580 όταν και πληρώθηκαν τα λύτρα για την επιστροφή του.

Αν αναρωτιέσαι γιατί τόση ώρα δεν έχουμε μιλήσει για το συγγραφικό του έργο, είναι γιατί αυτό ήταν σχεδόν ανύπαρκτο μέχρι αυτό το σημείο. Το πρώτο του πλήρες έργο εκδόθηκε το 1585 με τίτλο «La Galatea», αλλά δε γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Γι’ αυτό και συνέχισε να κάνει διάφορες δουλειές για να ζήσει. Μία από αυτές ήταν και συλλέκτης φόρων. Όταν όμως δεν κατάφερνε να φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα κατέληγε συχνά στη φυλακή με κατηγορίες κακοδιαχείρισης. Το μόνο θετικό από αυτή την περιπέτεια ήταν πως θα άρχιζε να γράφει πιο συστηματικά.

Ότι ξεκίνησε στα τέλη του 16ου αιώνα, θα άρχιζε να παίρνει μορφή με την έλευση του 17ου. Το 1605 θα εκδοθεί ο πρώτος τόμος του Δον Κιχώτη και ο κόσμος θα γνωρίσει για πρώτη φορά τον ηλικιωμένο που αναπολεί τις ιστορίες των γενναίων ιπποτών του παρελθόντος και θέλει να ζήσει δικές του παρόμοιες περιπέτειες. Η ολοκλήρωση του μυθιστορήματος θα ερχόταν 10 χρόνια αργότερα, το 1615, με την δημοσίευση του δευτέρου μέρους.

Cervantes Death Anniversary - 03


Άλλα έργα του Miguel de Cervantes περιλαμβάνουν τη συλλογή 12 σύντομων ιστοριών «Novelas ejemplares», ενώ η τελευταία δουλειά του είναι το «Los trabajos de Persiles y Sigismunda» που εκδόθηκε το 1617. Πέρα από τα μυθιστορήματα, το έργο του Cervantes περιλαμβάνει κάποια ποιήματα και μερικές θεατρικές παραστάσεις.

Το συνολικό του έργο μπορεί να μην είναι μεγάλο, για τα σημερινά δεδομένα, είναι όμως πάρα πολύ σημαντικό. Η δουλειά του θα ενέπνεε τόσος και τόσους μετέπειτα καλλιτέχνες, ενώ ο Δον Κιχώτης έχει ειπωθεί και ξαναειπωθεί σε πολλές μορφές από τον 17ο αιώνα μέχρι σήμερα. Όταν θεωρείσαι από πολλούς ως ο πατέρας της σύγχρονης δυτικής λογοτεχνίας και ο συγγραφέας του πρώτου σύγχρονου μυθιστορήματος δεν χωράει αμφισβήτηση για τη σημασία του έργου σου.

Αν δεν έχεις διαβάσει ποτέ μέχρι σήμερα το μυθιστόρημα του Miguel de Cervantes, μην το καθυστερείς άλλο. Αναζήτησε όλες τις διαθέσιμες εκδόσεις του Δον Κιχώτη, για ηλικίες από 3 έως... 93, σε αυτό το σύνδεσμο! Προσωπική μας αγαπημένη είναι εκείνη του Εξάντα. Η δίτομη αυτή έκδοση θεωρείται η κορυφαία μετάφραση από τα ισπανικά που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας.