Ο σπουδαίος συγγραφέας David Grossman έρχεται στο Public!

Περίληψη: Ο πολυβραβευμένος συγγραφέας David Grossman έρχεται στην Ελλάδα για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου, «Ένα άλογο μπαίνει σ' ένα μπαρ»!

Ο πολυβραβευμένος συγγραφέας David Grossman έρχεται στην Ελλάδα, για δυο μοναδικές εκδηλώσεις, με σκοπό την παρουσίαση του νέου του βιβλίου «Ένα άλογο μπαίνει σ' ένα μπαρ» το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 15/1, και ώρα 19:00, στο Public Τσιμισκή και την Πέμπτη 16/1, και ώρα 19:00, στο Public Συντάγματος. Στην εκδήλωση στο Public Τσιμισκή ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Καραθάνο ενώ σε αυτή στο Public Συντάγματος με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Διονύση Μαρίνο. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στα Αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα Ελληνικά.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Σε ένα καταγώγιο σε μια μικρή πόλη στο Ισραήλ, διοργανώνεται μια βραδιά stand-up κωμωδίας, με τον Ντόβαλε Γκρίνσταϊν, έναν μεσήλικα κωμικό. Ανάμεσα στους θεατές βρίσκεται ο δικαστής Αβισάι Λαζάρ, πρώην συμμαθητής του, καθώς και κάποιοι άλλοι που θυμούνται τον Ντοβ ως ένα περίεργο, λιπόσαρκο παιδί που περπατούσε με τα χέρια, προκαλώντας σύγχυση και αποφεύγοντας έτσι τους νταήδες της γειτονιάς.

Σταδιακά, καθώς κινείται μεταξύ ιλαρότητας και υστερίας, ο μονόλογος του Ντοβ παίρνει τη μορφή απομνημονευμάτων και μας μεταφέρει πίσω σε ό,τι τον τρομοκρατούσε στην παιδική του ηλικία. Συναντούμε την όμορφη μητέρα του, που επέζησε του Ολοκαυτώματος, και χρειάζεται συνεχή επιτήρηση, και τον τιμωρητικό πατέρα του, έναν άνθρωπο του μόχθου, που αδυνατεί να καταλάβει τον δημιουργικό γιο του. Ο Ντοβ ανακαλεί στη μνήμη του την εβδομάδα που πέρασε σε μια στρατιωτική κατασκήνωση για νέους, όπου ο Λαζάρ ήταν μάρτυρας ενός γεγονότος που σημάδεψε τον κωμικό για πάντα. Και ενώ ο Ντοβ διηγείται το ανεκδιήγητο, ο Λαζάρ έρχεται αντιμέτωπος με τον δικό του ρόλο σε αυτή την ιστορία απώλειας και επιβίωσης.

Ένας σαρωτικός μονόλογος από τον βραβευμένο με Booker David Grossman, ένα αξεπέραστο λογοτεχνικό επίτευγμα.

Η κάθε πρόταση μετράει, η κάθε λέξη έχει τη σημασία της σε αυτό το εξαιρετικό υπόδειγμα της δεξιοτεχνίας του συγγραφέα.

Κριτική επιτροπή, Man Booker International Prize 2017.

Ο David Grossman γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ το 1954. Σπούδασε Φιλοσοφία και δραματική τέχνη στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Έχει συγγράψει πολυάριθμα βιβλία, λογοτεχνικά, παιδικά και γενικών γνώσεων, που έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από σαράντα γλώσσες. Ο Grossman έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις. Το 1998 ανακηρύχθηκε Ιππότης των Γραμμάτων και των Τεχνών του Γαλλικού Κράτους. Το 2010 του απονεμήθηκε το Βραβείο Ειρήνης της Ένωσης Γερμανών Βιβλιοπωλών, το οποίο δίνεται σε ανθρώπους που με το έργο τους προάγουν την ειρήνη. Το 2017 τιμήθηκε με το βραβείο Booker Iγια το βιβλίο του «Ένα άλογο μπαίνει σ' ένα μπαρ», ενώ το 2018 με το Βραβείο Ισραήλ, ένα από τα σημαντικότερα της χώρας για την προσφορά του στην εβραϊκή λογοτεχνία.