Περίληψη: Ίσως ο σπουδαιότερος καλλιτέχνης του 20ου αιώνα, ο Pablo Picasso, έφυγε σαν σήμερα από τη ζωή. Ξεχώρισε για την ικανότητά του να επανεφεύρει το στυλ του και άφησε όσο λίγοι το στίγμα του στην τέχνη.
8 Απριλίου , 2020 • 3 MINS READ
8 Απριλίου , 2020 • 3 MINS READ
Περίληψη: Ίσως ο σπουδαιότερος καλλιτέχνης του 20ου αιώνα, ο Pablo Picasso, έφυγε σαν σήμερα από τη ζωή. Ξεχώρισε για την ικανότητά του να επανεφεύρει το στυλ του και άφησε όσο λίγοι το στίγμα του στην τέχνη.
Λίγοι είναι οι καλλιτέχνες που έχουν αφήσει τόσο έντονα το αποτύπωμά τους στην ιστορία όσο ο Pablo Picasso. Ο Ισπανός ζωγράφος άλλαξε τη μορφή της τέχνης του 20ου αιώνα δημιουργώντας συνεχώς νέα ρεύματα. Γεννήθηκε στη Μάλαγα το 1881 και έφυγε από τη ζωή ακριβώς πριν από 47 χρόνια, στις 8 Απριλίου 1973. Μια μέρα σαν τη σημερινή λοιπόν, αξίζει να θυμηθούμε τα έργα και τις ημέρες του σπουδαίου ζωγράφου.
Από μικρή ηλικία ο Pablo Picasso έδειξε την αγάπη του για τις τέχνες. Ο πατέρας του ήταν ζωγράφος και καθηγητής καλλιτεχνικών. Εκείνος ήταν που έδειξε στο νεαρό Picasso το δρόμο προς τη ζωγραφική. Ήδη από τα 13 του, η δεξιοτεχνία του είχε ξεπεράσει εκείνη του πατέρα του. Η ζωγραφική ήταν το μόνο που τον ενδιέφερε και στο σχολείο ήταν κακός μαθητής.
Στα 14 του μετακόμισε με την οικογένειά του στη Βαρκελώνη για να ενταχθεί στη Σχολή Καλών Τεχνών της πόλης. Παρότι ήταν αρκετά νέος για να γίνει τυπικά αποδεκτός, το ταλέντο ήταν τέτοιο που η σχολή έκανε μία εξαίρεση. Μόνο που ο Pablo Picasso έβρισκε τη συνεχόμενη ασχολία με την κλασική τέχνη πολύ βαρετή. Προτιμούσε να το σκάει από τα μαθήματα και να ζωγραφίζει τους ανθρώπους γύρω του. Κάτι που τελικά θα έκανε για την υπόλοιπη ζωή του. Δεν ακολουθούσε την κλασική του διδασκαλία, δημιουργούσε τα δικά του καλλιτεχνικά ρεύματα.
Το έργο του χωρίζεται συνήθως σε κάποιες πολύ χαρακτηριστικές περιόδους. Η πρώτη είναι η Μπλε Περίοδος, η οποία ξεκίνησε το 1901 και διήρκησε μέχρι το 1904. Ονομάστηκε έτσι γιατί το μπλε χρώμα ήταν το κυρίαρχο στους πίνακές του. Στην αρχή αυτή της περιόδου ο Picasso είχε μετακομίσει στο Παρίσι, την καλλιτεχνική πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Η μελαγχολική Μπλε Περίοδος έδωσε τη θέση της στη Ροζ Περίοδο η οποία διήρκησε από το 1904 μέχρι το 1906. Τα χρώματα είναι τώρα πιο γήινα και ευχάριστα. Και εδώ το όνομα προήρθε από τις αποχρώσεις που ξεχώριζαν. Ροζ, κόκκινο και μπεζ έχουν τον πρώτο λόγο στα έργα αυτής της περιόδου.
Το τέλος της Ροζ Περιόδου έφερε την αρχή ενός νέου κομματιού στη δουλειά του Pablo Picasso, η οποία ήταν εντελώς πρωτόγνωρη. Από το 1907 και μέχρι το 1919 οι πίνακες του Picasso φέρνουν τον κυβισμό στην τέχνη. Ένα είδος που γεννήθηκε από τον ίδιο και από τον επίσης ζωγράφο και φίλο του, Georges Braque.
Στον κυβισμό τα θέματα «σπάνε» σε κομμάτια και ανασυντίθενται με αφηρημένο τρόπο. Τα αντικείμενα χωρίζονται σε έντονα γεωμετρικά σχήματα και παρουσιάζονται από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες. Το αποτέλεσμα είναι ένα έργο που δεν περιορίζεται από τους νόμους της φυσικής και δημιουργεί ένα είδος παράξενου κολάζ. Η αρχή του κυβισμού εντοπίζεται στο έργο «Les Demoiselles d'Avignon» το οποίο ο Picasso ζωγράφισε το 1907.
Τον κυβισμό ακολούθησε η νεοκλασική και σουρεαλιστική περίοδος του Picasso. Αυτή διήρκησε περίπου 10 χρόνια, από το 1919 έως το 1929. Η αρχή αυτής της περιόδου χαρακτηρίστηκε από μία επιστροφή στην κλασική τέχνη, αλλά γρήγορα ακολουθήθηκε από τον σουρεαλισμό. Ακόμα και σε αυτή την περίοδο όμως, τα στοιχεία του κυβισμού παρέμεναν εμφανή στα έργα του Ισπανού ζωγράφου.
Η πιο αναγνωρίσιμη δημιουργία του Pablo Picasso, όμως, δεν ανήκει σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες. Το 1937 θα ζωγράφιζε τη Guernica, τον πίνακα που απεικόνιζε τη φρικαλεότητα που ακολούθησε του βομβαρδισμού της Βασκικής πόλης κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου. Το έργο ολοκληρώθηκε όσο ο Picasso ήταν στο Παρίσι και για να εκτεθεί σε Ισπανικό έδαφος θα έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια. Η επιθυμία του Picasso ήταν η Guernica να μεταφερθεί στην Ισπανία μόνο όταν η χώρα θα έχει δημοκρατική κυβέρνηση. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, το καθεστώς του Φράνκο και το γενικότερο έκρυθμο σκηνικό της εποχής οδήγησαν το Picasso σε πιο ενεργό πολιτικό ρόλο τα επόμενα χρόνια.
Σε αυτό το σημείο ήταν πλέον ένας celebrity της εποχής. Εκείνος συνέχισε να δημιουργεί παρότι τα νεότερα έργα του δεν δέχονταν την ίδια προσοχή με τα προηγούμενα. Εκτός από τη ζωγραφική ασχολήθηκε και με άλλες μορφές τέχνης, όπως η συγγραφή ποιημάτων και η γλυπτική.
Η προσωπική του ζωή χαρακτηρίστηκε από πολλές σχέσεις, συχνά ταυτόχρονα μεταξύ τους, δύο γάμους και τέσσερα παιδιά. Ο θάνατός του ήρθε το 1973 όπως είπαμε και στην αρχή. Ακόμα και σήμερα, 47 χρόνια μετά τη φυγή του, οι επαναστατικές τεχνικές του συναρπάζουν. Tα τόσα διαφορετικά στυλ που υιοθέτησε στην πορεία δεκαετιών θα μπορούσαν από μόνα τους να ανήκουν σε πολλούς καλλιτέχνες, κι όμως προήλθαν όλα από την καλλιτεχνική ιδιοφυΐα του Pablo Picasso, την οποία εκατομμύρια επισκέπτες θαυμάζουν κάθε χρόνο σε διάφορα μουσεία ανά τον κόσμο.