Σαν σήμερα: 213 χρόνια από τη γέννηση του Edgar Allan Poe

Περίληψη: Διάσημος συγγραφέας, ποιητής, κριτικός. Ο Edgar Allan Poe γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 213 χρόνια, στις 19 Ιανουαρίου 1809.

Στις μέρες μας ο Edgar Allan Poe είναι γνωστός σε όλους για τις ιστορίες μυστηρίου και το σκοτεινά του ποιήματα, τα οποία καθιέρωσαν νέες λογοτεχνικές τάσεις. Το ήξερες όμως ότι ο πρωτοπόρος λογοτέχνης ήταν περισσότερο γνωστός ως ένας ιδιαίτερα σκληρός κριτικός και συντάκτης στην εποχή του; Η ζωή και το έργο του Poe είναι γεμάτη με ενδιαφέροντα γεγονότα και σήμερα θα κάνουμε ένα ταξίδι σε αυτή καθώς ο Αμερικάνος λογοτέχνης γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 213 χρόνια.

Στις 19 Ιανουαρίου 1809, ο David Poe Jr και Elizabeth Arnold Hopkins Poe απέκτησαν τον Edgar. Έναν χρόνο αργότερα ο πατέρας του θα εγκατέλειπε την οικογένεια, ενώ η μητέρα του θα έχανε τη ζωή της το 1811. Σε ηλικία δύο ετών ο νεαρός Edgar έμεινε ορφανός. Ευτυχώς η οικογένεια των John και Frances Allan αποφάσισε να αναλάβει τη φροντίδα του, χωρίς όμως να τον υιοθετήσει ποτέ επίσημα. Παρόλα αυτά, ο Edgar πήρε το όνομά τους και έμεινε μαζί με τους Allan μέχρι την ενηλικίωσή του. Η σχέση του με τη νέα του οικογένεια είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα.

Το Φεβρουάριο του 1826 ο Edgar Allan Poe θα εγγραφόταν στο Πανεπιστήμιο της Virginia. Τα σχέδια για γλωσσικές σπουδές εκτροχιάστηκαν λόγω της εμπλοκής του με το τζόγο, που σαν αποτέλεσμα είχε τη δημιουργία τεράστιων χρεών. Αυτό, με τη σειρά του, δημιούργησε ένα τεράστιο πλήγμα στη σχέση του Edgar με τον θετό του πατέρα και τον οδήγησε στο να παρατήσει το πανεπιστήμιο καθώς δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει για τα δίδακτρα και άλλα απαραίτητα.

Χωρίς κανέναν άλλο τρόπο να βγάλει τα προς το ζην, ο Edgar Allan Poe αποφάσισε καταταγεί στον Αμερικάνικο στρατό, τον Μάιο του 1827. Για να μπορέσει να καταταγεί δήλωσε πως είναι 22 χρονών. Αυτή θα ήταν η χρονιά που θα εξέδιδε το πρώτο του έργο. Αυτό ήταν μία σύντομη συλλογή από ποιήματα. Μόνο 50 αντίτυπα κυκλοφόρησαν και το βιβλίο πέρασε απαρατήρητο, ενώ δεν έφερε καν το όνομά του. Ούτε η στρατιωτική του καριέρα κράτησε πολύ καθώς ο νεαρός Poe επιδίωξε -και κατάφερε- να εκδιωχθεί από το στρατό. Όχι πριν προλάβει να εκδώσει μία ακόμα συλλογή από ποιήματα όμως. Η νέα συλλογή κυκλοφόρησε το 1829 με τον τίτλο «Al Aaraaf, Tamerlane and Minor Poems» ή  «Ταμερλάνος και άλλα ποιήματα» στα ελληνικά.

Μετά την αποστράτευσή του το 1831, γύρισε στον τόπο καταγωγής του και εξέδωσε την τρίτη ποιητική συλλογή του. Από αυτό το σημείο και μετά αποφάσισε να ασχοληθεί πιο σοβαρά με τη συγγραφή, αλλά οι εκδόσεις της περιόδου πλήρωναν αρκετά χαμηλούς μισθούς. Κι όμως, ο Poe δεν αποθαρρύνθηκε και αποφάσισε να βιοποριστεί γράφοντας. Ήταν μάλιστα ένας από τους πρώτους ανθρώπους που θα αφιερωνόταν αποκλειστικά στη συγγραφή ως καριέρα, ακόμη κι αν οι οικονομικές συνθήκες του επαγγέλματος δεν ήταν καθόλου ευνοϊκές.

Μετά την αρχική του ενασχόληση με την ποίηση, ο Edgar Allan Poe αποφάσισε να κάνει στροφή προς την πεζογραφία. Μία από τις πρώτες αξιοσημείωτες ιστορίες του ήταν το «Μήνυμα στο μπουκάλι», το οποίο εκδόθηκε το 1833 και τον βοήθησε να γίνει ευρύτερα γνωστός στους λογοτεχνικούς κύκλους της εποχής. Αυτή η σύντομη ιστορία του έδωσε την ευκαιρία να πάρει τη θέση του βοηθού αρχισυντάκτη στο περιοδικό Southern Literary Messenger. Μέσα σε μόνο λίγες εβδομάδες όμως ο εκδότης του θα τον απέλυε καθώς πολλές μέρες ερχόταν μεθυσμένος στη δουλειά. Υποσχόμενος να αλλάξει συμπεριφορά, λίγο καιρό αργότερα θα έπιανε ξανά δουλειά για τον ίδιο εκδότη. Κατά τη θητεία του στο Messenger εξέδωσε πολλές σύντομες ιστορίες, παρουσιάσεις βιβλίων και κριτικές.

Η δουλειά του στα λογοτεχνικά περιοδικά της εποχής τον έκανε αρκετά διάσημο, χάρη στο πρωτότυπο στυλ με το οποίο προσέγγιζε τις κριτικές του. Όπως είπαμε και στην αρχή, ήταν περισσότερο διάσημος για τις κριτικές του όσο ζούσε. Σήμερα όμως τον θαυμάζουμε για τα έργα που εξέδωσε κι αυτό γιατί καθιέρωσε νέα λογοτεχνικά πρότυπα και δημιούργησε νέα λογοτεχνικά ρεύματα. Ο Edgar Allan Poe θεωρείται ο επινοητής της αστυνομικής λογοτεχνίας, με το βιβλίο «Οι φόνοι της οδού Μοργκ», το οποίο είναι το πρώτο του είδους του και εκδόθηκε το 1841. Ο Edgar Allan Poe έγινε επίσης γνωστός ως ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ρομαντισμού στην Αμερική, ενώ οι μακάβριες, μυστήριες ιστορίες του, αλλά και η συνεισφορά του στο ανερχόμενο ρεύμα της επιστημονικής φαντασίας είναι ίσως ακόμα πιο σημαντικές. Το 1845 κυκλοφόρησε «Το κοράκι», το διασημότερο ίσως ποίημά του, το οποίο γνώρισε άμεση επιτυχία.

Ο θάνατός του, τον Οκτώβριο του 1849, καλύπτεται μυστήριο. Τι πιο ταιριαστό αν σκεφτεί κανείς το έργο του; Ακόμα δεν ξέρουμε από τι πέθανε και ούτε θα μάθουμε ποτέ όπως φαίνεται, καθώς όλα τα σχετικά στοιχεία έχουν χαθεί. Λίγο πριν το θάνατό του κυκλοφορούσε στους δρόμους της Βαλτιμόρης και παραληρούσε, σύμφωνα με μαρτυρίες. Οι εικασίες γύρω από τα αίτια του θανάτου του πολλές, από λύσσα μέχρι επιπλοκές από τις χρόνιες καταχρήσεις.

Σήμερα, ο Edgar Allan Poe αναγνωρίζεται ως ένας πρωτοπόρος λογοτέχνης που έθεσε τη βάση για πολλά λογοτεχνικά είδη που αγαπάμε. Το γεγονός ότι σχεδόν 200 χρόνια από την κυκλοφορία των πρώτων έργων του οι ιστορίες και τα ποιήματά του διαβάζονται ακόμα είναι η μόνη απόδειξη που χρειάζεται κανείς για να καταλάβει τη σπουδαιότητα του έργου του.