Σαν σήμερα / Γεννιέται ο Kurt Cobain, το είδωλο της grunge

Περίληψη: Ο Kurt Cobain έμεινε στην ιστορία της rock χάρη στο grunge ρεύμα που ουσιαστικά δημιούργησε. Ο ιδρυτής των Nirvana γεννήθηκε σαν σήμερα το 1967.

Αν η alternative rock σκηνή, που κυριάρχησε στη δεκαετία του ‘90, είχε πρόσωπο, αυτό θα ήταν σίγουρα η φιγούρα του Kurt Cobain. Η σχεδόν στιγμιαία εκτόξευση των Nirvana στην κορυφή της rock σκηνής των early ‘90s -και το απότομο τέλος που έβαλε σε αυτή την πορεία η αυτοκτονία του Cobain σε ηλικία μόλις 27 ετών- σημάδεψαν μια ολόκληρη γενιά.

Ο Kurt Cobain γεννήθηκε σαν σήμερα πριν από 53 χρόνια, στο Aberdeen της Washington. Τα πρώτα του βήματα στη μουσική έγιναν κατά το λύκειο, όταν και προσπαθούσε να δημιουργήσει τη δική του μπάντα. Συχνά βρισκόταν στο χώρο όπου έκαναν πρόβες οι Melvins και εκεί γνώρισε τον Krist Novoselic, μετέπειτα μπασίστα των Nirvana.

Αφού κατάφερε να τον πείσει, τελικά, να σχηματίσουν μια νέα μπάντα, τους Nirvana, οι δυο άρχισαν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη μουσική σκηνή του Seattle γύρω στο 1987. O Kurt Cobain είχε αναλάβει την κιθάρα και το τραγούδι, ενώ ο Novoselic το μπάσο. Για να τα καταφέρουν ως μπάντα, όμως, ήθελαν και ένα ντράμερ. Για να βρουν τον κατάλληλο πέρασαν από πολλούς.

Ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος, το «Bleach» του 1989, είχε τον Chad Channing στα ντραμς. Η σχέση του με τη μπάντα όμως δεν κράτησε για πολύ, με τον Kurt Cobain να μη μένει ικανοποιημένος από το στυλ του και να τον διώχνει από τους Nirvana. Το συγκρότημα έψαχνε ξανά ντράμερ. Θα κατέληγε τελικά στον Dave Grohl, με τον οποίο οι Nirvana έμελλε να φέρουν τη grunge στο προσκήνιο. Το 1991 κυκλοφόρησε το «Nevermind», το οποίο ήταν αυτό που πρακτικά δημιούργησε τη grunge σκηνή και ενέπνευσε τόσες νέες μπάντες. Το single «Smell Like Teen Spirit» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το soundtrack των ‘90s, με τους Nirvana να γνωρίζουν πολύ γρήγορα τεράστια επιτυχία μετά από αυτό το release.

Το γεγονός αυτός κάθε άλλο παρά χαρούμενο έκανε τον Kurt Cobain, που πάσχιζε για χρόνια με την κατάθλιψη και χρόνιους στομαχικούς πόνους. Ο Kurt Cobain ανακηρύχθηκε από τα media της εποχής ως η φωνή ολόκληρης της γενιάς του, κάτι που σε καμιά περίπτωση δεν επιδίωκε. Η διέξοδός του από όλα αυτά ήταν η χρήση ναρκωτικών ουσιών. Ούτε αυτά όμως αποδείχθηκαν αρκετά και έτσι, σε ηλικία μόλις 27 ετών, ο Kurt Cobain αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του.

Πριν δώσει τέλος στη ζωή του είχε προλάβει να ηχογραφήσει ακόμα έναν δίσκο, το «In Utero» του 1993. Στην προσωπική του ζωή από το 1990 υπήρχε η Courtney Love. Παρότι αρχικά την απέφευγε, το ζευγάρι τελικά κατέληξε μαζί και το Φεβρουάριο του 1992 η σχέση τους θα γινόταν και επίσημη, μετά το γάμο των δύο.

Όση κι αν ήταν η επιτυχία σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, όμως, ο Kurt Cobain δεν ήταν ικανοποιημένος με τον κόσμο γύρω του. Στις 5 Απριλίου 1994 θα αφαιρούσε την ίδια του τη ζωή και θα γινόταν και αυτός μέλος του «27 Club».

Ακόμα κι αν έφυγε νωρίς, όμως, ο ήχος των Nirvana συνοδεύει ακόμα την γενιά του και έχει κατατάξει το συγκρότημα μεταξύ των κορυφαίων στην ιστορία της rock.