Σαν σήμερα / Γεννιέται ο νομπελίστας συγγραφέας John Steinbeck

Περίληψη: Πριν από 118 χρόνια γεννήθηκε στην πόλη Salinas της California ο John Steinbeck, ένας συγγραφέας που με τα βιβλία του σημάδεψε το πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

Ο John Steinbeck, που χαρακτηρίστηκε ως ένας «γίγαντας των αμερικάνικων γραμμάτων», ήρθε στη ζωή σαν σήμερα, στις 27 Φεβρουαρίου 1902. Τα γραπτά του δεν σημάδεψαν μόνο την αμερικάνικη λογοτεχνία, αλλά, και την παγκόσμια. Θεωρείται ένας εκ των σπουδαιότερων συγγραφέων του 20ου αιώνα και για το έργο του τιμήθηκε ακόμα και με βραβείο Νόμπελ, το 1962.

John Steinbeck - 01


Από το έργο του Steinbeck ξεχωρίζει το μυθιστόρημα «Τα σταφύλια της οργής» για το οποίο ο συγγραφέας απέσπασε ακόμα μία σημαντική διάκριση, το βραβείο Πούλιτζερ του 1940. «Τα σταφύλια της οργής» θεωρούνται το αποκορύφωμα της συγγραφικής καριέρας του Steinbeck, αλλά, τα γραπτά του περιλαμβάνουν πολλά ακόμα σπουδαία έργα. Στη διάρκεια της καριέρας του θα εξέδιδε συνολικά 33 βιβλία, με έργα όπως «Το μαργαριτάρι» και «Ανατολικά της Εδέμ» να συγκαταλέγονται και αυτά μεταξύ των κορυφαίων της λογοτεχνίας του πρώτου μισού του 20ου αιώνα.

Η ζωή του ξεκίνησε από την πόλη Salinas της California και εκεί τοποθετούνται και οι ιστορίες των περισσότερων βιβλίων του. Η αγάπη του για τα γράμματα προήλθε από τη μητέρα του, η οποία ήταν δασκάλα, ενώ τα θέματα των βιβλίων επηρεάστηκαν από τις συνθήκες της εποχής του. Μερικά από τα συνηθέστερα ζητήματα τα οποία προάγει στο έργο του ο John Steinbeck είναι η κοινωνική και οικονομική αδικία των καθημερινών ανθρώπων. Ο John Steinbeck έζησε κατά την περίοδο της μεγάλης αμερικάνικης οικονομικής ύφεσης της δεκαετίας του 1930 άλλωστε.

John Steinbeck - 03


Η καριέρα του ξεκίνησε το 1929 με το βιβλίο «Cup of Gold» και ο John Steinbeck δεν θα σταμάταγε να γράφει ακόμα και όταν ήταν κοντά στο τέλος της ζωής του. «Τα σταφύλια της οργής» το αριστούργημά και πιο επιτυχημένο βιβλίο του, θα εκδιδόταν για πρώτη φορά το 1939. Η σπουδαιότητα του έργο του είναι εμφανής και από το γεγονός πως πολλά από τα βιβλία του είναι μέρος της διδακτέας ύλης στα σχολεία της Αμερικής.

Το τέλος της ζωής του θα ερχόταν σχετικά νωρίς, όταν ο John Steinbeck ήταν 66 ετών. Έφυγε από τη ζωή τον Δεκέμβριο του 1968, στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη.