Σαν σήμερα γεννήθηκε η J. K. Rowling και μαζί της ο Harry Potter!

Περίληψη: Η J. K. Rowling, διάσημη συγγραφέας της Αγγλίας και δημιουργός της πολυβραβευμένης σειράς βιβλίων Harry Potter, γεννήθηκε σαν σήμερα στις 31 Ιουλίου του 1965.

Πριν από 56 χρόνια και συγκεκριμένα στις 31 Ιουλίου του 1965 γεννήθηκε η J. K. Rowling στην νοτιοδυτική Αγγλία. Έγινε γνωστή με τη συγγραφή της πολυβραβευμένης σειράς βιβλίων Harry Potter που έχει τραβήξει το παγκόσμιο ενδιαφέρον έχοντας πουλήσει περισσότερα από 500 εκατομμύρια αντίτυπα, κερδίζοντας αμέτρητα βραβεία και έχοντας μεταφραστεί σε 67 γλώσσες.

Η Joanne από όταν αντιλήφθηκε τη δουλειά ενός συγγραφέα ήθελε να ακολουθήσει αυτό το επάγγελμα αφού ένιωθε απόλυτα ευτυχισμένη όταν ήταν μόνη σε ένα δωμάτιο δημιουργώντας φανταστικές ιστορίες. Έτσι, έκανε από πολύ νωρίς την αρχή και συγκεκριμένα στα 6 της χρόνια, γράφοντας το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Λαγός».

Σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Exeter παρόλα αυτά τα εφηβικά της χρόνια μόνο ευχάριστα δεν θα χαρακτηρίζονταν αφού η μητέρα της πάλευε χρόνια με σκλήρυνση κατά πλάκας. Περίπου το 1990 ήταν, όταν σύνελαβε την ιδέα για τον Harry Potter και τη Πρωτοχρονιά του 1991 όταν έχασε τη μητέρα της από αυτή τη νόσο. Τη δική της απώλεια τη μετέφερε και στον ήρωα του μυθιστορήματός της, με τον θάνατο των γονιών του. Επίλεξε επίσης, για ημερομηνία γέννησης του χαρακτήρα την 31η Ιουλίου του 1980, ίδια μέρα γέννησης με τη δική της. Τα επόμενα 5 χρόνια άρχισε να σχεδιάζει τα 7 βιβλία της σειράς.

Μετά το θάνατο της μητέρας της, μετακόμισε στην Πορτογαλία όπου και παντρεύτηκε το 1992. Τον Ιούλιο του 1993 γέννησε την κόρη της Jessica αλλά ο γάμος της έληξε άδοξα μόλις 13 μήνες μετά όπου και μετακόμισε στο Εδιμβούργο. Στην βαλίτσα είχε ήδη τα πρώτα 3 κεφάλαια του βιβλίου «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος».

Μετά από αρκετές προσπάθειες ώστε να εκδοθεί το δημιούργημά της, ο εκδοτικός οίκος Bloomsbury ήταν αυτός που διέκρινε το ταλέντο της. Ύστερα από αίτημα του εκδότη, ο οποίος φοβόταν ότι μια γυναίκα συγγραφέας δεν θα τραβούσε τη προσοχή των αγοριών, η Joanne πρόσθεσε στο όνομα της το «Κ» από το όνομα της γιαγιάς της, και χρησιμοποιούσε τα αρχικά της (J.K) ώστε να μην φαίνεται πουθενά το μικρό της όνομα.

Το 2001 παντρεύτηκε ξανά και απέκτησε ακόμα δύο παιδιά. Τον Ιούνιο του 2006 το Βρετανικό κοινό την τίμησε με τον τίτλο «μεγαλύτερη εν ζωή Βρετανίδα συγγραφέα» ενώ τον Απρίλιο του 2013 χρησιμοποίησε το ανδρικό ψευδώνυμο Robert Galbraith για να εκδόσει το πρώτο της αστυνομικό μυθιστόρημα «Το Κάλεσμα του Κούκου». Η αξία της εκτιμάται στο ένα δισεκατομμύριο δολλάρια με μεγάλο ποσό αυτού να δίνεται σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς. Η ίδια λέει ότι το καλύτερο που της προσέφεραν τα πλούτη της είναι ότι δεν χρειάζεται να ανησυχεί για το εάν έχει αρκετά χρήματα για να πληρώσει τους λογαριασμούς της. Αυτή την περίοδο, δημοσιεύει ένα εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά με σκοπό τα έσοδα να διατεθούν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις για ευπαθείς ομάδες που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Αν δεν έχεις διαβάσει ακόμα κάποιο από τα αριστουργήματα της J. K. Rowling στο public.gr θα τα βρεις όλα!