Σαν σήμερα / Ο Arthur C. Clarke φεύγει από τη ζωή

Περίληψη: Ο Arthur C. Clarke ήταν ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας του 20ου αιώνα. Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή, το 2008.

«Δύο πιθανότητες υπάρχουν: είτε είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν, είτε όχι. Και οι δύο είναι εξίσου τρομακτικές». Η παραπάνω φράση πρόκειται για μία από τις διασημότερες σχετικά με την εξερεύνηση του διαστήματος και είχε ειπωθεί από τον Sir Arthur Charles Clarke. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που τα λόγια αυτά προήλθαν από εκείνον, καθώς ο Arthur C. Clarke ήταν ένας από τους σπουδαιότερους λογοτέχνες της επιστήμης και της επιστημονικής φαντασίας, ο οποίος στα έργα του ασχολήθηκε εκτενώς με το διάστημα.

Ο Clarke ήταν, από πολύ μικρός, οπαδός της ιδέας του ταξιδιού στο διάστημα, πολύ πριν οι ΗΠΑ και η Ρωσία εμπλακούν στον «αγώνα του διαστήματος». Από την εφηβική του ηλικία ήταν μέλος της Βρετανικής Διαπλανητικής Κοινωνίας (British Interplanetary Society) και ήταν ο πρώτος που είχε προτείνει την ιδέα της αποστολής δορυφόρων σε γεωστατική τροχιά

Η αγάπη του για την επιστήμη και την αστρονομία ήταν εμφανής από μικρή ηλικία, όταν χρησιμοποιώντας ένα αυτοσχέδιο τηλεσκόπιο χάζευε για ώρες τα αστέρια. Οι οικονομικές δυσκολίες της οικογένειάς του όμως δεν του επέτρεψαν να κυνηγήσει ανώτερη εκπαίδευση επάνω στις επιστήμες. Τα πρώτα του γραπτά ήταν με τη μορφή άρθρων για την Βρετανική Διαπλανητική Κοινωνία, κάτι που του έδωσε την ώθηση που χρειαζόταν για να αρχίσει να γράφει τα πρώτα του κείμενα επιστημονικής φαντασίας.

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση θα γινόταν πραγματικότητα τελικά, μετά το πέρασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Arthur C. Clarke θα αποφοιτούσε από το King’s Cross College του Λονδίνου το 1948, όπου σπούδασε Μαθηματικά και Φυσική. Όσο φοιτούσε συνέχιζε να αρθρογραφεί και να συγγράφει ιστορίες επιστημονικής φαντασίας. Μετά την αποφοίτησή του θα αποφάσιζε να ακολουθήσει μόνιμα την καριέρα του συγγραφέα. Το πρώτο του δοκίμιο εκδίδεται το 1950 και ένα χρόνο αργότερα έρχεται και το πρώτο μυθιστόρημα με τίτλο «Prelude to Space».

Το διασημότερό του έργο όμως δεν είναι βιβλίο, αλλά ταινία. Το «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους το 1968, με τον Arthur C. Clarke να επιμελείται του σεναρίου, στο οποίο συνέβαλε και ο σκηνοθέτης Stanley Kubrick. Η ταινία θεωρείται σήμερα κλασική και κατά πολλούς είναι μία από τις σπουδαιότερες που έχουν γυριστεί ποτέ. Η λογοτεχνική έκδοση του «2001: Οδύσσεια του διαστήματος», κυκλοφόρησε λίγο καιρό μετά την πρεμιέρα της ταινίας αλλά είχε γραφτεί παράλληλα με το σενάριο.

Το συγγραφικό έργο του Arthur C. Clarke περιλαμβάνει σχεδόν 100 βιβλία και αμέτρητα άρθρα και επιστολές. Το λογοτεχνικό του έργο του χάρισε τον τίτλο του ιππότη ενώ η οι γεωστατική τροχιά των δορυφόρων φέρει, προς τιμήν του, το όνομά του. Ο σπουδαίος συγγραφέας υπήρξε επίσης εφευρέτης, παρουσιαστής, αλλά και θαλάσσιος εξερευνητής. Για αυτό που ήθελε περισσότερο να τον θυμούνται όμως, είναι το συγγραφικό του έργο, όπως είχε δηλώσει. Αυτό είμαστε εδώ να κρατήσουμε ζωντανό σήμερα καθώς πριν από 12 χρόνια ακριβώς, στις 19 Μαρτίου του 2008, ο Arthur C. Clarke θα έφευγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών.