Σήμερα η μουσική γιορτάζει τα γενέθλια του David Bowie!

Περίληψη: Σαν σήμερα, πριν από 74 χρόνια, στο Brixton του Λονδίνου γεννιέται ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της μουσικής σκηνής: ο David Robert Jones, γνωστός ως David Bowie…

…και η μουσική δεν ήταν ποτέ ξανά η ίδια.

Ο David Bowie είναι γνωστός ως ο χαμαιλέοντας της μουσικής σκηνής. Δεν έχασε ποτέ τον τίτλο του “progressive” συνθέτη, ούτε ντράπηκε ποτέ γι’ αυτό. Βρισκόταν πάντοτε “πάνω” στο κύμα της μουσικής “μόδας”, κάποιες φορές και μπροστά από αυτό, αλλά ουδέποτε πίσω. Και επηρρέασε με τη μουσική του, εκτός από τον απλό κόσμο, και δεκάδες άλλους καλλιτέχνες.

Η μουσική του άλλαζε μορφή με την ίδια ευκολία που ο ίδιος άλλαζε look· από το trippy και ελαφρώς psychedelic Space Oddity”, μέχρι τον σκληρό industrial rock ήχο του "Outside" του 1995 αλλά και τις εκπληκτικές μελωδίες με άρωμα jazz του 'Blackstar", του τελευταίου του άλμπουμ, ο Bowie άλλαζε αλλά πάντα παρέμενε αναγνωρίσιμος και επίκαιρος.

Ο ίδιος έβλεπε τον εαυτό του ως “performer”. Έλεγε “Είμαι ηθοποιός. Όλη μου η επαγγελματική ζωή είναι μια παράσταση.

Και φρόντιζε να το υπενθυμίζει αυτό συνεχώς. Αλλά είναι άδικο να βλέπουμε την καριέρα του με τα μάτια του 2021. Η περσόνα του Bowie, όσο κι αν δεν προκαλεί αίσθηση σήμερα, η πολύχρωμη και ανδρόγυνη εικόνα που προωθούσε, τη δεκαετία του ‘70 ήταν περίεργη και εξοργιστικά προκλητική. Ενίοτε και σκανδαλώδης!

Η λίστα με τους καλλιτέχνες που έχουν παραδεχτεί πως επηρεάστηκαν από τον Bowie είναι μεγάλη. Πολύ μεγάλη. Είτε μιλάμε για την επιρροή της μουσικής του, είτε για την επιρροή της περσόνας του, η οποία άλλαξε τον τρόπο που αντιμετωπίζονταν η κοινότητα LGBTQ, είτε και τα δύο. Καλλιτέχνες όπως η Madonna, o Bono των U2, μέχρι και ο συνθέτης κλασσικής μουσικής Philip Glass, έχουν επηρεαστεί βαθύτατα από τον David Bowie.

Αλλά θα κλείσουμε με τα λόγια της Lady Gaga, η οποία είχε να πει για τη φιλοσοφία του ίδιου του Bowie:

“Κάθε μέρα ξυπνάω και σκέφτομαι ‘Τι θα έκανε ο Bowie;
Αυτό που προσπαθώ […] είναι να παίρνω στοιχεία από τους διάφορους ανθρώπους και να δημιουργώ κάτι φρέσκο και νέο και φουτουριστικό και pop και διαφορετικό.”

Δε θα μπορούσε ούτε ο ίδιος να το περιγράψει καλύτερα!